Kırıkkale'de Tarla Günü

Güncelleme Tarihi:

Kırıkkalede Tarla Günü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2017 11:04

Kırıkkale'de Tarla Günü

Haberin Devamı

Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, (DHA)- KIRIKKALE'de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün demonstrasyon çalışmaları kapsamında Keskin-Ceritkale köyünde ekimi yapılan kışlık nohut çeşidinde hasat yapıldı. Kışlık ekim şeklinde yapılması ve biçerdöver ile hasat edilmesi nedeniyle çiftçilere büyük kolaylık sağlayan çalışmanın olumlu sonuçlanması yüzleri güldürdü. 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün demonstrasyon çalışmaları kapsamında Keskin İlçesi Ceritkale köyünde ekimi yapılan kışlık nohut çeşidinin hasadı düzenlenen tarla gününde gerçekleştirildi. Erkan Güneşli'ye ait arazi de gerçekleştirilen nohut hasadına Vali Yardımcısı Osman Akbaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, kamu kurumlarının müdürleri, şube müdürleri, teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı. Nohut ve mercimek demonstrasyon çalışmalarıyla nadasa bırakılan tarım alanlarını daraltmak istediklerini ifade eden İl Müdürü Sırrı Yılmaz, “Kırıkkale tarım alanlarının yüzde 40'ının üzerinde bir oran maalesef nadasa bırakılarak işlenmektedir. Bu yüzden Türkiye'de maalesef nadas alanları içerisinde en fazla orana sahip iliz. Nadas alanlarının daraltılması ve çiftçilerimizin gelir düzeyinin artırılması açısından farklı alternatifler düşünülerek gerek il ve ilçe müdürlüğümüz teknik personellerimizce, araştırmalarımız sonucunda nadas alanlarının bu bölgede baklagillerle daraltılabileceği düşüncesi hasıl olmuştur. Bu konuyla ilgili il müdürlüğümüz çalışmalarıyla, yapılan yeni tohum çeşitleri denemeleriyle, nohut ve mercimek alanlarını genişletilmesi ile birlikte nadas alanlarımız da arzuladığımız şekilde daralmaya başlamıştır. Bizim de arzu ettiğimiz budur" dedi.
Yılmaz, bu yıl özellikle nohut ve mercimek fiyatının istenilen düzeyde olmasının çiftçiyi memnun ettiğini belirterek, "Nohut ve mercimek ekiliş alanlarının artmasıyla birlikte nadas alanlarımız daralmış olacak. Taban ve kıraç alanlarda çiftçilerimize nohut önereceğiz, engebeli ve eğimi yüksek olan yerlere ise yem bitkisi çeşitlerini önermek ve denemek üzere nadas alanlarını daraltmak istiyoruz. Ayrıca ekim biçme sezonu nedeniyle şunu söylemek istiyorum. Anız yakarak geleceğimizi yakmayalım. Sadece tarladaki anızı yakmıyoruz. Toprağı ve içindeki canlıları yakmış oluyoruz. Topraktaki canlılığı yok etmek bir sonraki hasatta verimsizlik demektir. Çiftçilerimiz özellikle ekinlerini biçtikten sonra anızlarını yakmasınlar" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!