Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev: "ABD üssü kapatılmalı"

Güncelleme Tarihi:

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev: ABD üssü kapatılmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 13:19

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ülke için tehlikeli olduğunu düşündüğü Manas'taki ABD üssünün kapatılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Atambayev, görevi devraldıktan sonra 2011 yılında Kırgızistan'da yapılan faaliyetlere ilişkin düzenlediği ilk basın toplantısında,"Kırgızistan'ın sivil havaalanında askeri üsse ihtiyacı yok, bu tehlikelidir.Manas'ın sivil havaalanı olmasını istiyoruz" dedi.

 

Kırgızistan hükümetinin imzaladığı bütün anlaşmalara sadık kalacağını belirten Atambayev, Amerikan tarafıyla bu konuyu görüştüğünü ve üssün kira sözleşmesinin bittiği 2014 yılında kapatılacağını kaydetti.

 

Atambayev, ABD ile İran arasında gerilen ilişkilere de dikkati çekerek,"İran'ın ABD üssüne roket fırlatması durumunda roketin vurduğu yerin Bişkek olacağını" söyledi.

Haberin Devamı

 

Manas havalimanının sadece sivil havaalanı olacağını söyleyen Atambayev, "Ya ABD 2014 yılında Manas'tan çıkar ya da Rusya veya başka ülkelerle ortaklaşa transit taşımacılık merkezi kurar" dedi.

 

“RUSYA BASKI YAPMIYOR”

Rusya'nın Kırgızistan'ın en önemli stratejik ortağı olduğunu belirten Atambayev, bu kararın Rusya'nın baskısı altında aldığı iddialarını ise yalanladı.

 

Rusya'nın Kırgızistan'daki üslerinden kaynaklanan borçlarının bulunduğunu aktaran Atambayev, Rusya Cumhurbaşkanı Dimitriy Medvedev'e bu konuyu ilettiğini ve Medvedev'in sorunun çözülmesi için talimat verdiğini söyledi.

 

Kırgızistan, topraklarında hem Amerikan hem de Rus üssü bulunduran tek ülke.

 

ABD ve NATO birliklerinin Afganistan'daki operasyonları için kullandığı Manas üssü, 2001 yılında 11 Eylül saldırılarının ardından kurulmuştu. Bin askerin görev yaptığı üssün adı daha sonra "Transit Sevkiyat Merkezi" olarak değiştirilmişti.

 

Haberin Devamı

Günde ortalama 50 geniş gövdeli askeri uçağın iniş-kalkış yaptığı üs,Uluslararası Manas Havalimanı içerisinde bağımsız bir bölge olarak yer alıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!