Kirazlıdere'deki ilginç komutan

Ertuğrul ÖZKÖK
Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri bundan üç buçuk ay önce, tam tarihi ile 9 Mart günü Kirazlıdere'de ilginç bir tesis açtı.

Sessiz sedasız açılan bu merkezin komutanlığına, Kurmay Kd. Alb. Cengiz Kürkçü gerildi.

Kürkçü, 1953 yılında Erzurum'da doğmuş bir Anadolu çocuğu. Askeri liseyi okuduktan sonra uluslararası bazı birliklerde görev almış.

ÖNEMLİ TOPLANTI

Mesela, 1991'de Kuzey Irak'ta Provide Confort harekâtında irtibat subaylığı yapmış. 1994'te Bosna Hersek Türk tugayında komutan yardımcılığında bulunmuş parlak bir subay.

Alb. Kürkçü'nün başına geçirildiği merkez, bugün Ankara'da başlayacak olan çok önemli bir toplantının merkezi.

16 NATO üyesi ülke ile bunun dışında kalan 27 ülkenin askeri temsilcileri bugün Ankara'da, askeri açıdan çok ilginç bir toplantıya katılıyorlar.

Toplantının adı, Barış İçin Ortaklık Programı.

Temel görevleri savaşmak olan askerlerin, barışı koruma misyonu ile bir araya gelmesini sağlayan bu toplantının ev sahipliğini Türkiye yapıyor.

Ama toplantının bana göre çok önemli bir ayrıntısı var. Bu programa katılacak olan NATO dışındaki ülkeler, çok önemli bir ‘‘çerçeve dokümanını’’ imzalamak zorundalar.

Bakın bu ülkeler, hangi konulara uyacaklarını taahhüt edecekler:

ASKERİN İMZASI

‘‘Demokratik kuruluşların korunması, uluslararası hukuka saygı, Birleşmiş Milletler Yasası ve İnsan Hakları Bildirgesi'nin şartlarını yerine getirme, kuvvet kullanmama, mevcut sınırlara saygı, anlaşmazlıkların barışçı yöntemlerle çözülmesi, Helsinki Nihai Senedi ve AGİT belgelerine uyulması.’’

Evet, temel fonksiyonu savaşmak olan ordular, bugün başlayacak olan programa katılmak için, işte bu konulara uyacaklarına dair bir çerçeve dokümanını imzalamakla işe başlıyorlar.

Bu, bölgesel gerginliklerin azaltılması bakımından son derece önemli bir gelişme.

Daha önemlisi, böyle bir programa, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ev sahipliği yapması.

Genelkurmay Başkanlığı aylardır bu toplantı üzerinde büyük bir heyecanla çalışıyor.

Kirazlıdere'deki tesis, hiçbir şeyin aksamaması için en küçük ayrıntısına kadar hazırlandı.

Bu toplantı, Türk Ordusu'nun bir süredir fazla reklamını yapmadan, sessizce yürüttüğü uluslararası bir misyonun belki de ilk defa su yüzüne çıkışını da simgeliyor.

Belki gözümüzden kaçıyor ama, Türk Silahlı Kuvvetleri bugüne kadar 1555 yabancı subayı bu program çerçevesinde eğitti. Halen 1172 yabancı subay bu programı izliyor.

70 MİLYON DOLAR

Hem de hangi ülkelerin subayları?

Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Özbekistan, Romanya, Türkmenistan... Ayrıca NATO ülkelerinden ABD, Almanya ve Fransa'ya mensup subaylar da eğitim aldı.

Bu subayların bütün eğitim giderlerini Türk Ordusu sağladı. Bunun için bugüne kadar harcanan para 70 milyon doları buldu. Bu, sadece görünen direkt para.

Bir de görünmeyen kalemleri var.

Bu toplantı, bütün dünyada silahlı kuvvetlerin yeni bir konsepte doğru hızla gittiğini gösteriyor.

Ordular artık kendilerini, ‘‘barış üreten kurumlar’’ olarak tarif etmek istiyorlar.

O nedenle, askeri ve teknik yapılarının yanında giderek diplomatik misyonlarına ağırlık veriyorlar.

Ayrıca çeşitli ülkelerin subayları arasındaki gerek kurumsal, gerek kişisel ilişkilerin geliştirilmesine de zemin arıyorlar.

SESSİZ UZLAŞMALAR

Çünkü birçok olayda şu görüldü: Askerler arasında karşılıklı tanışmadan kaynaklanan bir yakınlık varsa, bazı önemli krizler daha çabuk çözülebiliyor.

Türk ve Yunan subaylarının karşılıklı temasları, Ege'de çok vahim sonuçlar doğurabilecek birçok olayın müthiş bir beceri ile çözülmesini sağladı.

O nedenle ben, bugün başlayacak toplantıya çok önem veriyorum.













Yazarın Tüm Yazıları