Kıran kırana final

Güncelleme Tarihi:

Kıran kırana final
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbullu öğrencilerin 6'ncı dışında, ilk 10'u paylaştıkları Özel Okullar Sınavı müthiş bir yarışa sahne oldu. Sınavın ikincisiyle üçüncüsü aynı puanı aldı. 4., 5. ve 6'ncının puanı da aynı çıktı. Yine 9 ve 10'uncunun da aynı puanı paylaştığı ilk 10'da dereceleri yaş farkı belirledi.

Özel Okullar Sınavı sonuçları dün açıklandı. 6'ncı dışında ilk 10, İstanbullu öğrencilerin oldu. İstanbul'dan dereceye giren öğrencilerin hepsinin Amerikan Robert Lisesi'ni tercih ettikleri görüldü. Sınavda 6'ncı olan İzmirli Can Kütükçü ise İzmir Amerikan Lisesi'ni tercih etti.

Her yılın aksine, bu yılki sınav sonuçlarında Anadolu Liseleri Sınavı'nda ilk 10'a giren öğrencilerle, Özel Okullar Sınavı'nda dereceye giren öğrenciler, listede çakışmadı.

Sınavda birinciliği kazanan İpek Özil, 685.473 puanla Amerikan Robert Lisesi'ne kayıt yaptırmaya hak kazandı. 684.516 puan alan ikinci Burak Tekin ve üçüncü Özgür Seğmen de aynı okulu tercih ettiler.

SINAV BİRİNCİSİ İSTANBUL'DAN

Sınavının birincisi İpek Özil, önceki gün açıklanan Anadolu Liseleri Sınavı'nda 245'inci olarak Galatasaray Lisesi'ni kazandı. İkinci Burak Tekin, Anadolu Liseleri Sınavı'nda 22-25'incilik arasında yer alarak İstanbul Lisesi'ne giriş hakkı elde etti. Üçüncü Özgür Seğmen ise yine Anadolu Liseleri Sınavı'nda ilk 250 arasına girip Galatasaray Lisesi'ni kazandı. Anadolu Liseleri Sınavı'nın birincisi Duygu Başoğlu, özel okullar sınavında 144'üncü olarak Amerikan Robert Lisesi'ne, ikincisi Aras Ertürk de 95'inci olarak Alman Lisesi'ne giriş hakkını kazandı. Üçüncü Kaan Karamancı da Amerikan Robert Lisesi'ne girme hakkını elde etti. Özel okullar sınavın ikinci ile üçüncüsünün yanı sıra dördüncü, beşinci ve altıncısı ile dokuzuncu ve onuncusu da birbirleriyle aynı puanı aldılar. Yaşı küçük olan sıralamada öne geçti.

Özel okul zengin işi

Orta ve düşük gelirli ailelerin çocukları, yıllık ücretleri 500 milyon lirayla, 1 milyar 230 milyon lira arasında değişen özel okulların sınavlarına bile giremiyor. Defter kitap masraflarıyla yıllık 2 milyar lirayı bulan özel okulların sınavlarına giren düşük gelirliler, kazansalar bile kayıt yaptıramıyorlar. Bu yıl açıklanan özel okul ücretlerine bakıldığında, Amerikan Robert Lisesi'nin yatılı kısmı ücreti 1 milyar 230 milyon lira ile ilk sırada yer alıyor. En düşük ücretli İtalyan Ortaokulu'na bile 480 milyon lira ödenmesi gerekiyor. Örneğin Koç Lisesi yatılı kısmı 1 milyar 140 milyon, Özel Yüzyıl Işıl Lisesi 1 milyar 77 milyon, MEF Lisesi 6 bin dolar (yaklaşık 950 milyon), Kültür Lisesi 756 milyon lira yıllık ücret talip ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!