Kinetik mühendisliğinin son buluşu, içinde gümüş parçaları olan ayakkabı

Güncelleme Tarihi:

Kinetik mühendisliğinin son buluşu, içinde gümüş parçaları olan ayakkabı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 00:00

İnsan kinetik mühendisliği, insan vücuduna ve hareketlerine uygun ürünler üretmeye yoğunlaşmış bir alan. Crocs ayakkabıları RX serisi müdürü Thomas Hoeven de aynı zamanda bir insan kinetik mühendisi. Ayak konusunda çalışan Hoeven ve ekibi Crocs’ta problemli ayaklar için ürünler geliştirdi. Diyabetliler için hazırlanan ve tedaviye yardım eden ayakkabıda ise gümüş parçacıkları kullanıldı. Çünkü gümüş sağlık için çok önemli: Bakteri ve mantarları öldürüyor.

Crocs, insana ilk bakışta garip gelen görüntüsüne rağmen rahatlığıyla hızla tüm dünyaya yayılan bir marka oldu. Thomas Hoeven (25) Crocs’taki en genç müdürlerden biri ve insan kinetik mühendisi. Ayrıca Crocs’un medikal ayakkabıları Crocs-RX ve Crocs iş ayakkabılarının sorumlusu. Hoeven insan kinetik mühendisliğini, inşaat mühendisliğine benzetiyor:

"İnşaat mühendisleri bina yapıyor. Biz de insan hareketi ve vücuduyla ilgili her şeyi yapıyoruz. Hollanda’da buz pateni ve buz pateniyle yapılan sürat yarışları çok popüler. 1996-97’de de clap skate denilen yeni bir paten türü ortaya çıktı. Patenin ayakkabı kısmı topuk tarafından kızaktan ayrılabiliyordu. Bu sayede clap skate, klasik paten kullananlardan çok daha hızlı gidebiliyor. Böyle teknik bir düzenlemenin performansı bu kadar etkilemesi benim kafamda bir ışık yaktı. Bunu tasarlayanların kim olduğunu ve nasıl eğitim aldıklarını araştırdım. Böylece insan kinetik mühendisliğiyle tanışmış oldum."

GÜMÜŞ SAYESİNDEBAKTERİ ÖLDÜRÜYOR

Kinetik mühendisliği daha hızlı yarış bisikletleri, performans geliştirici ayakkabılar ya da ortopedik ürünler geliştirmekte yol gösteriyor. Hoeven 2003’te bu alanda eğitimini tamamlayıp Adidas’ta çalışmaya başladığında ayakkabı işine girmiş: "Bizde iki ana alan var. Biri insanların iyiliği için; çok para kazanmaya değil, yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanan alan. Örneğin yaşlılar için banyo tasarımını iyileştirmek. Diğer alandaysa bisiklet ve paten gibi daha ticari şeyler yapılıyor. Benim Crocs’taki işim hem insanların yaşantısını kolaylaştırmak hem de bu yolla işimizi daha da geliştirmek."

Crocs RX serisinde bu amaçla medikal ayakkabılar üretilmiş. Silver Cloud (gümüş bulutu), Relief (derman) ve Cloud (bulut) modellerinde yumuşaklık, tabandaki basıncı daha çok yaymak ve ayak için daha çok koruma sağlamak hedef alınmış. Hoeven bu serinin ABD’de en çok satılan medikal ayakkabı olduğunu söylüyor: "Silver Cloud modelinde ayakkabıların içinde gümüş parçacıkları kullanıldı. Gümüş pozitif iyonları yayıyor, bakteri ve mantarı öldürüyor. Özellikle diyabetli insanlar ayak enfeksiyonlarına çok açık. Açık yaranın üzerine bakteriler geldikçe bu enfeksiyon geçmiyor. Bakterileri öldürerek iyileşme sürecine de yardım ediyorsunuz. Gümüş egzamanın neden olduğu ağrılara da iyi geliyor."

DİYABETLİNİN AYAKKABISI YUMUŞAK OLMALI

Crocs gümüşü kullanarak daha estetik görünen kadın ayakkabıları ve yumuşak iç tabanlar da üretmiş. Diyabetli hastaların ayakkabısında dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da yumuşaklık: "Diyabetli hastaların ayaklarındaki kılcal damarlar tıkanıyor, çok az oksijen gidiyor ve kan dolaşımı bozulunca dokular beslenemiyor. Bu yüzden de ayaklarda hissiyat kaybı oluyor. Diyabetli hastalarda çorabın yaptığı kat bile yara yapabiliyor. Çünkü his kaybı olmayan sağlıklı insanlar çorabın kırışıklığını hissedip düzeltirken, diyabetliler fark etmeyip bütün gün o çorapla yürüdükleri için ayaklarında yara oluşuyor. Bu yüzden diyabetliler sürekli ayaklarında yara veya tırnak dönmesi var mı, diye kontrol etmek zorundadırlar."

Crocs çarpmalara karşı diyabet ayakkabılarının ucuna tampon gibi ufak bir ekstra bölüm koymuş, topukları da biraz daha dolgunlaştırmış, ayakkabı daha yumuşak yapılmış ve delikler bırakılmış. Hoeven "Diyabetli ayaktan basıncı ne kadar alırsanız o kadar iyidir. Diyabette ayağı havadar tutmak gerekiyor, eğer terlerse daha çok enfeksiyon riski taşırsınız" diyor. Bu serideki ayakkabılar ön ayak ağrısı, topuk ağrısı çekenler için ya da ayağında dışarı çıkık kemikleri olanlar için de kullanılıyor.

AYAK VE İSKELET SİSTEMİ İÇİN TAVSİYELER

Çıplak ayakla kumda veya yumuşak yüzeylerde yürümek sorun değil ama sert yüzeylerde fazla yürümeyin, topuk ağrısı yapabilir, topukta su toplayabilir.

Hayatları boyunca yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde ön ayak problemleri görülüyor.

Sadece serbest zamanlarda rahat ayakkabı giymek zorunda değilsiniz, iş sırasında da acı veren ayakkabıların yerine daha rahat ayakkabıları seçin. Ayakkabınızı çıkarın ve ayağınızın yanına koyun, göreceksiniz ki ayaklarınız ayakkabıdan daha küçük. Neden ayağınızı bunun içine sıkıştırasınız? Ayak şeklinize uygun ayakkabı seçin.

Romatizma ve artiriti olanların yumuşak ayakkabı giymesi daha doğru.

Koşu için kalın ve pedli (yastıklı) ayakkabıları seçin. Koşarken doğrudan topuklarınızın üzerine basıyor olsanız, vücut ağırlığınız 3 katı kadar kuvvet yerden size geri gelir. Bu da sizin ayağınızı, dizinizi ve kalça eklemlerinizi olumsuz etkiler.

Aynı şey gün boyu giydiğiniz ayakkabılar için de geçerli. Ayakkabınız sertse ya da içinde esnek olmayan bir iç tabanı varsa güç daha da sert olarak vücudunuza geri gelir. Bu da diz problemlerine yol açıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!