Kimyasal gerilim

Güncelleme Tarihi:

Kimyasal gerilim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2017 00:10

ABD yönetimi, Esad rejiminin yeni kimyasal saldırı hazırlığında olduğunu iddia ederek, sert misilleme tehdidinde bulundu. Görüşü sorulan ABD Savunma Bakanı Mattis ise ülkesinin bu içsavaşın içine çekilmeyi reddettiğini söyledi. Rusya ise “Suriye’nin meşru liderliğine yönelik benzer tehditleri kabul edilemez görüyoruz” diye açıklama yaptı.

Haberin Devamı

BEYAZ Saray Sözcüsü Sean Spicer’ın Suriye’de Beşar Esad rejiminin, kitlesel sivil ölümlerine neden olabilecek yeni bir kimyasal silah saldırısı hazırlığı yaptığı iddiası ve böyle bir saldırı durumunda rejimin “ağır bir bedel ödeyeceğini” açıklaması, ABD’nin bu ülkede süren içsavaşın içine giderek daha fazla çekilmekte olduğu tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Rusya ve Şam yönetiminden tepki geldi.

‘HAZIRLIKLAR SAPTADIK’: Sözcü Spicer konu ile ilgili yazılı açıklamasında, “ABD, Esad rejimi tarafından, masum çocuklar dahil kitlesel sivil ölümlerine neden olabilecek muhtemel bir kimyasal silah saldırısı hazırlıklarının olduğunu tespit etmiştir. Bu hazırlıklar, 4 Nisan 2017’deki kimyasal silah saldırısından öncekilere benzemektedir” ifadelerine yer verildi. ABD’nin Suriye’de bulunma amacının, DEAŞ’ı Suriye ve Irak’tan temizlemek olduğu vurgulanan açıklamada, “Ancak eğer Bay Esad, kimyasal silahlar kullanarak yeni bir kitlesel ölüm saldırısı düzenlerse, o ve ordusu bunun bedelini ağır ödeyecektir” uyarısı yapıldı.

‘İÇİNE ÇEKİLMEYECEĞİZ’: Beyaz Saray’dan gelen bu çarpıcı açıklama sonrasında ABD Savunma Bakanı James Mattis sorular üzerine verdiği yanıtta ABD öncülüğündeki koalisyonun DEAŞ’a karşı mücadeleye sıkı bir şekilde odaklandığını vurguladı. Mattis, “Düşman olmadıkları, DEAŞ olmadıkları sürece ateş açmayacağız. Suriye’deki içsavaşın içine çekilmeyi reddediyoruz. Bunu diplomatik yollarla bitirmeye uğraşıyoruz” dedi. James Mattis, “Eğer birileri peşimizden gelir, bizi bombalar veya ateş açarsa, o zaman meşru öz savunma gereği bunu durdurmak için elimizden geleni yapmak zorunda oluruz” diye ekledi.

PENTAGON: AYNI HAVA ÜSSÜ: Pentagon dün nisan ayındaki kimyasal silah saldırısının düzenlendiği Şayrat üssünde olası bir saldırıyla ilgili hareketlilik tespit ettiklerini açıkladı. ABD, Esad rejiminin 4 Nisan’da İdlib vilayetinin Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği ve 87 kişinin hayatını kaybettiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak rejime ait Şayrat Hava Üssü’nü 7 Nisan’da savaş gemilerinden fırlatılan 59 Tomahawk füzesiyle vurmuştu.

YİNE SAVAŞ GEMİLERİ KULLANILABİLİR
Esad rejiminin yeniden hedef alınması durumunda ABD’nin Türkiye ve BAE’deki üsleri kullanması bir seçenek. Ancak askeri kaynaklar, diplomatik alanda pürüz yaşamamak adına yine nisan ayında olduğu gibi savaş gemilerinin kullanılmasının daha olası bir senaryo olduğunu belirtiyor. ABD’nin şubat ayından beri DEAŞ’la mücadele için Akdeniz’de tuttuğu George H.W. Bush uçak gemisine hava unsurlarının yanı sıra güdümlü füze kruvazörleri USS Philippinne Sea ve USS Hue City ile güdümlü füze destroyerleri USS Laboon ve USS Truxtun da eşlik ediyor.

MOSKOVA: ORADA RUS ASKERLERİ VAR
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Suriye’nin meşru liderliğine yönelik benzer tehditleri kabul edilemez görüyoruz” dedi. Sözcü, Han Şeyhun’da 4 Nisan’da düzenlenen kimyasal saldırıdan Suriye hükümetinin sorumlu tutulamayacağını çünkü bu olayla ilgili bir soruşturma yürütülmediğini kaydetti. ABD, Han Şeyhun’a misillemede bulunmuştu. Rusya Federasyonu Savunma Komitesi’nden Frants Klintseviç ise “ABD’yi uyarmak istiyorum. Orada Rus askerleriyle danışmanlar mevcut” dedi. / Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!