Kim neden gitti?

Güncelleme Tarihi:

Kim neden gitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 01:33

Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aralarında krize neden olduğu iddia edilen Valiler Kararnamesi yayımlandı. 22 vali merkeze alındı, 24 ile yeni vali atandı, 26 ilin valisi ise kendi aralarında yer değiştirdi. İşte o kararnamenin şifreleri:

Haberin Devamı

KARAMAN OLAYI

Çocuklara cinsel istismar skandalıyla gündeme gelen Karaman’da, Vali Murat Koca merkeze alındı. Cinsel istismar olaylarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı Karaman Şubesi’ne, İl Özel İdaresi üzerinden 25 bin liralık yardım yapıldığı ortaya çıkmıştı. Vali Koca, Ensar Vakfı ve KAİMDER evinde 10 erkek çocuğa cinsel istismarın ortaya çıkmasının ardından CHP heyetine “O yurtlardan haberim yok” demişti.

Kim neden gitti

Fenerbahçe kafilesine silahlı saldırı, bu yıl da Trabzon-Fenerbahçe maçında çıkan olaylar, hakemlerin soyunma odasında rehin alınmasını eleştirilere neden olmuştu. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, merkeze alındı.

Haberin Devamı

ÖĞRETMEN İNTİHARI

Yalova Valisi Selim Cebiroğlu da merkeze alınan valiler arasında yer aldı. Vali Cebiroğlu, bir okulu ziyareti sırasında “Bu saç sakal ne? Sen ne biçim öğretmensin? Öğrencilerine böyle mi örnek oluyorsun? Çık dışarı o sakalını kes. İnsanlar dışarıda görseler dilenci zannedip para verirler” diyerek tepki gösterdiği öğretmen Halil Serkan Öz’ün kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesiyle gündeme gelmişti.

Cerattepe’deki çevrecilerin yaptığı eylemlerle gündeme gelen Artvin’de Vali Kemal Cirit de görevden alındı. Vali Cirit, eylemler sırasında kenti terk eden ve rapor alan il emniyet müdürü ile karşı karşıya gelmişti.

Kentte PKK’ya yönelik yürütülen operasyonlarda asker ile yetki tartışması yaşadığı ve bazı operasyonlara izin verilmediği iddialarıyla gündeme gelen Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Aydın Valiliği’ne atandı. Vali Koçak ile operasyonları yürüten ildeki güvenlik birimleri arasında koordinasyon sıkıntısı yaşandığı iddia edilmişti. Mardin’in Nusaybin ilçesinde PKK’ya yönelik operasyonlarda fazla şehit verilmesi üzerine strateji değiştirilmişti. Operasyona vali yerine ilçedeki üst rütbeli asker komuta etmesi kararı alınmıştı.

PKK’ya yönelik operasyonların merkezinde bulunan illerden Hakkâri’de de vali değişti. Hakkâri Valisi Yakup Canbolat Konya’ya atandı.

RAKI YASAĞI

Haberin Devamı

Adana’da düzenlenen “Rakı Festivali” buluşmasına bu yıl yasak getirmesiyle gündeme gelen Adana Valisi Mustafa Büyük de merkeze alındı. Büyük, “Biz insanların içki içmesini yasaklayacak değiliz ama içmesini de arzu etmeyiz. Reklamının yapılmasını istemeyiz. Buna da engel oluruz. Toplumun kötü alışkanlıklardan alkol bağımlılığından ve buna dayalı kötü gidişattan kurtulması için çaba sarf ederken, sanki normal bir faaliyetmiş gibi festivalmiş gibi yapma teşebbüsünü olumsuz görüyoruz” demişti.

‘BAŞÖRTÜLÜ BAYANLAR’

Manisa’da yürütülen FETÖ/PDY operasyonunda gözaltına alınan türbanlı kadınlara kelepçe takılması üzerine soruşturma başlatan ve “Hukuki süreçte suçluluğu sabit olmayan hiç kimsenin hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların, şartları oluşmadan böyle bir işleme tabi tutulmaları her kademede üzüntüyle karşılanmıştır” ifadeleriyle tartışma yaratan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın da görev yeri değişti. Bektaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’ye atandı.

Haberin Devamı

Nüfusundan fazla Suriyeli sığınmacıyı barındırmasıyla Nobel Barış Ödülü için adı geçen Kilis’te de vali değişti. Son dönemlerde IŞİD’in attığı roketlerin hedefi olan Kilis’te Vali Süleyman Tapsız, Karaman Valiliği’ne atandı. Tapsız, CHP heyetine, kente düşen roketlerle ilgili olarak “Ben Süpermen miyim” demişti.

Kararnamede en dikkat çeken değişikliklerden biri de İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın görev yerinin değişmesi oldu. Vali Toprak, Malatya’ya atandı.

Kim neden gitti

AYNI DÖNEMDE 3 KADIN

YALOVA Valisi olarak atanan Ankara’nın Akyurt İlçesi Kaymakamı Tuğba Yılmaz, Cumhuriyet tarihinin 4. kadın valisi oldu.

Haberin Devamı

Yılmaz’ın Yalova’ya atanmasıyla ilk kez aynı dönemde 3 kadın vali görev yapmış oldu.

Kırklareli Valisi Esengül Civelek ve Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya da görevlerine devam ediyor.

Türkiye’nin ilk kadın valisi ise 1991–1995 yılları arasında Muğla Valiliği yapan Lale Aytaman olmuştu.

MERKEZE ALINAN 22 VALİ

ADANA Valisi Mustafa Büyük, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Antalya Valisi Muammer Türker, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Artvin Valisi Kemal Cirit, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Burdur Valisi Hasan Kürklü, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çorum Valisi Ahmet Kara, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Iğdır Valisi Davut Haner, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Karaman Valisi Murat Koca, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Konya Valisi Muammer Erol, Sivas Valisi Alim Barut, Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu ve Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı merkeze alındı.

Haberin Devamı

24 İLE YENİ VALİ ATANDI

ADIYAMAN’a Mülkiye Başmüfettişi Abdullah Erin, Afyonkarahisar’a İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aziz Yıldırım, Aksaray’a İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Aykut Pekmez, Amasya’ya Şişli Kaymakamı Salih Işık, Ardahan’a Sultanbeyli Kaymakamı İbrahim Özefe, Artvin’e İçişleri Bakanlığı Personel Müdürü Muhterem İnce, Bartın’a Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, Bayburt’a İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı İsmail Ustaoğlu, Bilecik’e İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Elban, Çankırı’ya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Mesut Köse, Erzincan’a Sorgun Kaymakamı Ali Arslantaş, Gümüşhane’ye İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri Okay Memiş, Hakkâri’ye Mülkiye Başmüfettişi Cüneyt Orhan Toprak, Iğdır’a Mülkiye Başmüfettişi Ahmet Turgay Alpman, Kars’a İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Rahmi Doğan, Karabük’e İçişleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Mehmet Aktaş, Kastamonu’ya Derince Kaymakamı Mesut Yıldırım, Nevşehir’e İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı İlhami Aktaş, Kırıkkale’ye İçişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Mehmet İlker Haktankaçmaz, Kilis’e Mülkiye Başmüfettişi İsmail Çataklı, Niğde’ye Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Sivas’a İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Davut Gül ve Yalova’ya ise Akyurt Kaymakamı Tuğba Yılmaz vali olarak atandı. 

26 İLİN VALİSİ DEĞİŞTİ

ADIYAMAN Valisi Mahmut Demirtaş Adana’ya, Bursa Valisi Münir Karaloğlu Antalya’ya, Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak Aydın’a, Rize Valisi Ersin Yazıcı Balıkesir’e, Ardahan Valisi Ahmet Deniz Batman’a, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz Burdur’a, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük Bursa’ya, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Çorum’a, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak Denizli’ye, Kars Valisi Günay Özdemir Edirne’ye, Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu Erzurum’a, Batman Valisi Azmi Çelik Eskişehir’e, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın Isparta’ya, Aydın Valisi Erol Ayyıldız İzmir’e, Ispart Valisi Vahdettin Özkan Kahramanmaraş’a, Kilis Valisi Süleyman Tapsız Karaman’a, Malatya Valisi Süleyman Kamçı Kayseri’ye, Hakkari Valisi Yakup Canbolat Konya’ya, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir Kütahya’ya, İzmir Valisi Mustafa Toprak Malatya’ya, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer Manisa’ya, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman Mardin’e, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Rize’ye, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna Şanlıurfa’ya, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan Tekirdağ’a, Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz Trabzon’a atandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!