Kim kazandı ve kim kaybetti

SEÇİMLERİN sonucu belli oldu. Seçim sonuçlarını pek çok açıdan değerlendirmek olanaklıdır. İlk bakışta seçimin galibi AKP olmuştur. AKP %46,6 oy aldı.

Demek ki halkımız iktidardan memnun! Bundan böyle iktidardan şikayetçi olmasın... Neredeyse her iki kişiden birisi iktidarın uygulamalarına onay vermiş ise söyleyecek bir şey yok...

Aslında seçimleri ABD kazandı; BOP kazandı. Ama bunu halkımızın pek çoğu zafer sarhoşluğu içinde göremez. Görmeye başladığı zaman da iş işten geçmiş olur.

Başbakan kendisini "BOP’un eş başkanıyım" diyordu. Kazanan BOP olduğuna göre işine devam edecektir.

Ülkemizde ABD karşıtlığı neredeyse %90’lardadır. Ama seçim sonuçlarına bakacak olursak, ABD’nin BOP planına %46.6 destek var. Bu tam bir çelişkidir.

Kim kazandı?

Bu soruya en doğru yanıt ABD kazandı olur. Önce bir hatırlatma yapalım. Sivas Kongresi’nde, Wilson İlkeleri Cemiyeti’nin önerdiği Amerikan mandası reddedilmişti.

Bugün gelinen sonuç da yeni mandacılığın kazandığı söylenebilir. Soğuk Savaş dönemi boyunca ekilen tohumlar bu sonucu doğurmuştur. AKP ’eken’ değil ’hasat’ eden bir parti görünümündedir.

Ekilen tohumlar ve değişen sosyolojik yapı bu sonucun alınmasında etkili olmuştur. Bu sosyolojik değişimde de ABD’nin oldukça fazla rolü bulunmaktadır.

ABD sürekli olarak ülkemizde kontrol edilebilir bir siyasi yapının egemen olmasını ister. Bunu yakın geçmişte gördük.

CHP/MHP ve AKP/DTP

Seçim döneminde tartışılan en önemli konulardan teki de Kuzey Irak’a askeri operasyon konusu idi. Operasyonun yapılmasını kimler istedi? CHP ve MHP... Kimler istemedi. AKP ve DTP... Ayrıca ABD ve Barzani de istemedi.

Seçimleri AKP kaybetseydi ne olurdu? Büyük bir ihtimalle TBMM’den Kuzey Irak’a yönelik askeri operasyon kararı çıkardı.

Bu ABD’nin de Barzani’nin de işine gelmezdi. PKK’nın da, DTP’nin de...

Seçim sonuçları gösterdi ki ABD rahatladı. Diğerleri de rahatladı... Kuzey Irak’a artık kolay kolay askeri operasyon yapılamaz.

ABD de kolayca oradaki devlet inşasını gerçekleştirir!

Bu nedenle denilebilir ki ABD kazandı. Kürt Teali Cemiyeti’nin uzantıları kazandı. Yeni Sevr yandaşları kazandı.

Borsada oynayan yabancılar kazandı. Bono alan yabancılar kazandı. Özelleştirmeler ile sanayi kuruluşlarımızı satın alanlar ve almak isteyenler kazandı.

Bundan sonra özelleştirilecek olan; barajları, otoyolları ve diğer kuruluşları almak isteyenler kazandı.

Çünkü özelleştirmeler büyük bir hızla devam edecektir. Satma-savma devam edecek. Sıcak paraya verilen dünyanın en yüksek faizinden yaralananlar bu seçimde kazanmıştır.

İMF kazanmıştır. Dünya Bankası kazanmıştır. Dünya Ticaret Örgütü kazanmıştır. Ama doğruyu söylemek gerekirse Türkiye aslında kaybetmiştir.

KİMLER KAZANDI

AKP
ile birlikte tarikatlar ve cemaatler kazanmıştır. Zaten %46,6 oyun ana nedeni bu kesimlerin beş yıllık rahat çalışmasıdır.

AKP nerede zayıf ise, beş yıl boyunca oralar ’pilot bölge’ seçilmiş ve beş yıl boyunca çalışılmıştır. Şimdi yeni pilot bölgeler tespit edilecek ve oralarda yeni çalışma stratejileri tespit edilecektir.

ABD, AKP, DTP, Barzani kazanırken, CHP kaybetmiştir. Bu kayıpta ana neden, çok iyi değerlendirilmelidir.

Şimdi önümüzdeki sürecin en önemli konusu Leyla Zana’nın Iğdır’da yaptığı konuşmada söylediği sözlerdir.

Artık PKK siyasallaşmış ve TBMM’ye girmiştir. O söylem yeni dönemin tartışma konusu olacaktır. O söz BOP’un amacıdır. Başbakan da BOP’un eşbaşkanıdır!..

Bugün Lozan’ın yıldönümüdür. Ülkemizin tapusu olan Lozan bu seçimle tehlikeye daha çok yaklaşmıştır.

BOP penceresinden bakacak olursak gerçek daha iyi anlaşılır. Ülkeyi zor günler bekliyor. Zor ve tartışmalı günler...

Hilmi TAŞKIN

hilmi.taskin@mynet.com

Bedduamızı esirgemeyiz

SİZ
bizim her zaman sesimiz oldunuz. Sizin sayenizde Dikmen Vadisi Şelaleevleri olarak tapularımız konusunda bayağı bir yol aldık. Daha önce size Dikmen Vadisi Şelaleevleri hakkında yazılarımı göndermiştim. Siz de onları yayınladınız. Şu an tapularımızın verilmesi için karar çıktı. Yakın zamanda da tapularımızı alacağımızı Ankara Büyükşehir İstimlak Dairesi söylemektedir. Yani Sayın Melih Gökçek’in, Çankaya Belediyesi’ne siyasi oyunların biz Dikmen Vadisine yansıdığı ve bunun cezasını çeken insanlar olarak, bir son bulacağını umuyoruz.

Dikmen Vadisi Şelaleevleri (Sayın Melih Gökçek’in arsa sahiplerine verdiği tapusuz evler) yaklaşık 8-9 yıldır tapularımızın olmadığı, insanların satmak veya yeni bir ev alma şansının Melih Gökçek tarafından engel olunduğu bu evler için nihayet Encümen kararı çıktı.

Ancak altı aydır aynı şey söyleniyor; her seferinde bir ay içinde tapularınızı alacaksınız deniliyor. Bizler oyalanıyoruz. Ancak zulümden kurtulmak için oylarımızı AKP’ye verdik.

Ve istediğimiz yerine getirildi.

Fakat siyasi bir oyun var yine.

Sayın Melih Gökçek’in siyasi oyunlardan vazgeçmesini diliyoruz.

Bizim tapularımızın vermesini aksi halde, her zaman yaptığımız gibi beddualarımızı ondan eksik etmeyeceğiz. Ajda SARSMAZ

Geçmişten ders

"Ülkenin genel siyasetini saptamak, ordunun durumunu iyileştirmek, yurdun kurtuluşunu sağlayacak önlemleri düzenlemek gibi büyük işlerle uğraşacak bir kurulu, kuşku yok ki ne bir aşiret başkanının, ne bir şeyhin, ne de şunun bunun eline bırakamayız. "

(Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum Kongresi’nden)
Yazarın Tüm Yazıları