Kim kazanacak

Güncelleme Tarihi:

Kim kazanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2016 11:14

Avusturya, tarihinin kader seçimlerinden birini yaşıyor. Pazar günü cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri ülkenin gelecekteki yönünü belirleyecek.

Haberin Devamı

Seçimlerde iki aday yarışıyor. Biri aşırı sağ eğilimli, koyu yabancı ve mülteci karşıtı Özgürlükler Partisi (FPÖ) adayı Norbert Hofer. Diğeri ise uzun yıllar Avusturya Yeşiller Partisi Lideri ekonomi profesörü Alexander Van der Bellen.

Hofer 45, Van der Bellen 72 yaşında. Avusturya aşırı sağ eğilimli FPÖ adayı Hofer’i seçerse, farklı bir siyasi yörüngeye girecek. Yeşillerli aday Van der Bellen seçimi kazanırsa, sağ popülist FPÖ’nün yükselişine “Dur” diyecek.

BİRİNCİ TURDA HEZİMET

Birinci tur seçimlerde FPÖ adayı Hofer yüzde 35, Yeşillerli Van der Bellen yüzde 21 oy aldı. Anketler iki aday arasında kıyasıya bir yarışa işaret ediyor. Hofer kıl payı önde gidiyor. Ama Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) seçmenlerinin sandığa gitme kararlılığı, seçimin sonucunu değiştirebilir.

İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) adayları birinci tur seçimde yüzde 11 civarında oylarla tam bir hezimet yaşadı. İki parti de tepki oylarını artırabilir korkusuyla seçmenlerine herhangi bir aday tavsiyesinde bulunmadı.

PAZAR GÜNÜ BELLİ OLACAK

Avusturya’da cumhurbaşkanının başbakanı görevden alma ve yeni yasalara onay vermeme yetkileri var. Hofer seçimi kazanırsa, başbakanı görevden alıp ülkeyi erken seçime götürmesi bekleniyor.

İktidar partileri yıprandığı için sağ popülist FPÖ’nün sandıktan birinci parti çıkmasından korkuluyor. Yeşillerli aday Van der Bellen ise açık konuştu.

Seçimi kazanırsa, cumhurbaşkanı olarak bir FPÖ adayına başbakanlık görevi vermeyeceğini söyledi. İki aday da önceki akşam son kez televizyon düellosuna çıkarak kozlarını paylaştı.

Birinci düelloda iki aday birbirine karşılıklı ağır suçlamalarda bulundu ve seçmenin tepkisini çekti. Bir saat süren ikinci düelloda iki aday da beklenen devlet adamı görüntüsüne yakışır hareket etmeye özen gösterdi.

Düellodan hangi aday başarılı çıktı? Bu konuda bir anket yok. Ama kimin başarılı çıktığı sorusu pazar günü açıklık kazanacak. 

BAKMADAN GEÇME!