Kim geliyor kim gidiyor belli değil

Güncelleme Tarihi:

Kim geliyor kim gidiyor belli değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 11:14

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, yabancı oyuncu sınırlaması konusunda düşüncesinin başından beri değişmediğini, şu anda takımlarda kendi dönemlerinin iki misli yabancı oyuncunun oynadığını söyledi.

Erzik, yabancı oyuncu sınırlaması konusunda kendisinin görüşünün başından beri belli olduğunu vurgulayarak, “20 sene önce neyse şimdi de aynı. O zaman 3 artı 1 veya 3 artı 2 için Fenerbahçe Kulübü Başkanı ile anlaşamıyorduk. Değişen bir şey yok” dedi.

Şu anda takımların 8-10 yabancı aldıklarını ifade eden Şenes Erzik, “Bunların 6'sı oynuyor. Takımın yarısından fazlası yabancı. Bizim zamanımızın iki misli. Mahallede oynanan futbolda 'toplama takım' diye şey vardı. Oraya döndü iş biraz. Takımlardan kim geliyor, kim gidiyor belli değil” diye konuştu.

“FUTBOLCULAR BİNDİKLERİ DALI KESİYOR”

Şenes Erzik, transferdeki düzensizliğin hoşuna gitmediğini, futbolcuların kendi bindikleri dalı kestiğini kaydetti. “Ocak transferini FIFA'da önce kaleciler için serbest bıraktık, ondan sonra 'sakatlanmalar oluyor, takım zor durumda kalıyor. Sakatlanan sporcuların yerlerine alsınlar' dedik, ipin ucu kaçtı” diyen Erzik, şöyle devam etti: “Şimdi herkes temmuzda transferi yapıyor, bir sonraki transferi, özellikle menajerler, nereye yapacağının planlarını yapıyor. Bu transfer düzensizliği benim hoşuma gitmiyor. Bütün dünya için konuşuyorum. Çünkü dışardan da bir sürü oyuncu geliyor, gidiyor. Futbolcular bana göre kendi bindikleri dalı kesiyorlar. İstikrar kendilerinin oynadıkları takımlarda başarılı olmasına bağlı. Sürekli takım değiştirirsiniz, hele bir sezon içinde iki takım değiştirirseniz zaten siz 'Ben istikrarsız bir futbolcuyum, bana güvenme' diyorsunuz. Menajerlerin işi bu, futbolcuyu dolaştırdıkça para kazanıyorlar.”

MENAJERLER İÇİN TALİMAT HAZIRLANIYOR

Şenes Erzik, FIFA ve UEFA'da şu anda menajerlik sistemine disiplin getirmek için müthiş bir hızla çalışmalar yapıldığını anlatarak, “İlk etabı geçtik, bütün transferler bir data bankasında, yani bildirilecek ve FIFA'nın kayıtlarında bulunacak” dedi. Menajerlerin lisanssız 13-14 yaşında futbolcu çocukları aileleriyle birlikte bir yerlere götürüp, yönetmeliklerin boşluğundan faydalandığını dile getiren Erzik, “Şu anda artık bundan faydalanmaları mümkün değil. Bütün transferler ödenen paralarla birlikte FIFA'da kayıt altında olmak zorunda. Yaşları küçük olsa dahi ülkenin federasyonunda kayıtlı futbolcu olacak hepsi. İlk etap böyle. Ondan sonra da menajerlere disiplin getirecek bir talimat hazırlanmak üzere hem FIFA hem de UEFA'da müthiş bir hızla çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

“GÜNEŞ ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ”

Ligin ilk yarısını da değerlendiren Şenes Erzik, lider Trabzonspor'un başarısından bahsederken, “Şenol Güneş'in deneyimli ve uluslararası düzeyde başarılı olmuş bir hoca olarak, geri gelip takımı eline alması çok şeyi değiştirdi” dedi. İlk yarıda Anadolu kulüplerindeki ilerleme ve “3 büyüklerin” yaşadığı düşüşle ilgili olarak Erzik, “Birisi gelişiyor, öbürleri gelişmiyor. Demek ki Türk futbolunda istikrarlı bir gelişme yok demektir. Üsttekiler daha akılcı davranmışlar, gerek transferleriyle gerekse takım olma yolunda attıkları hızlı adımla başarılı olmuşlar. Hepsinin güçlü olması ligi güçlendireceği gibi milli takımı da güçlendirir. Fakat bu kadar çok yabancıyla güçlendirmenin, milli takıma çok fazla yararlı olacağını sanmıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!