Kim bu Annan?..

İKİ büyük kabile yönetiyor Gana’yı. Fante’ler ve Ashante’ler.

İngiliz sömürge döneminden önce, Gana’da yüz yıllık egemenlik bu iki kabilenin elinde. Sömürge yönetiminin sonuna doğru, her iki kabile de, yönetimle uyum sağlıyor.

Gana’lı B.M. Genel Sekreteri Kofi Annan şanslı. Anne tarafından Fante, baba tarafından Ashante. Yani, Gana’da her kesimde sözü geçen bir konumda. Babası Ashante’nin önde gelenlerinden. Aynı zamanda, uluslararası bir kimya firmasında yönetici. Zenci aristokrat bir aile.

Son bir yıldır Annan’la yatıp, Annan’la kalkıyoruz. Hatta, o bizim için bir tarih!.. Hatta, bizi kendi içimizde ikiye bölüyor!.. O zaman, onu biraz daha yakından tanımak gerek.

BASAMAKLAR EVLİLİKLE

Kumasi
doğumlu Annan, ülkesinde bilim ve teknoloji okuyor. Ailesinin konumu nedeniyle, bir burs bularak, öğrenimini Amerika’da ve Cenevre’de sürdürmesi hiç de güç olmuyor.

Kendisi gibi Gana’lı aristokrat bir zenciyle evleniyor. 1962’de Cenevre’de Birleşmiş Milletler’e adım atıyor. B.M.’nin çeşitli kademelerinde ve işlerinde görev yapıyor. Ama, pek parlak değil.

Kaderini değiştiren, ikinci evliliği. Gana’lı eşinden ayrılıyor, İsveç’li Nane Lagergren ile evleniyor. Nane hem avukat, hem ressam. Güzel sarışın Nane’nin ailesi çok önemli.

Nane’nin amcası Raoul Wallenberg, Yahudiler’in gözünde bir kahraman. Filmlere konu olan, Schindler gibi, İkinci Dünya Savaşı sırasında, binlerce Yahudi’yi Macaristan’da toplama kampına gönderilmekten kurtarıyor. Ama, savaşın sonunda Sovyetler Walleberg’i ajan iddiasıyla tutukluyor. İsveç geri istiyor. Ancak, Moskova ‘’o öldü’ yanıtını veriyor.

İsveç, Wallenberg adına İnsan Hakları Vakfı kuruyor. Vakıf dünyaya yayılıyor.

DOĞRULARIN CADDESİ

Bugün Kudüs’te Yahudi Soykırımında ölenlerin anısına dikilen anıtın bulunduğu bölgede, Doğruların Caddesi diye bir yer var.
Soykırımdan kurtaranların adına 600 ağaç dikili bu caddede. Ağaçlardan birinin üstünde de, amca Wallenberg’in adı yazılı.

Kofi Annan’in yeni eşi böyle etkili bir aileden geliyor. Wallenberg Ailesi, hep revaçta. Örneğin, Uluslararası Ticaret Odası ve Davos toplantılarında bu ailenin üyelerine rastlamak mümkün.

Annan’ın görevleri yeni evliliği ile birlikte, hızla basamak atlıyor. B.M.’de üstlendiği görevlerde başlangıçta talihi pek yaver gitmiyor. Hatta, örneğin Ruanda katliamını önlemeye gücü yetmiyor. Somali’de başarısızlığa uğruyor. Bosna, onun bir diğer görevi. Adı genellikle, uluslararası çözüm isteyen sorunlarda, ön plana çıkıyor.

Nihayet B.M. Genel Sekreterliği... Orada da, el attığı yerler, çözüm bekleyen sıkıntılı bölgeler.

Onun için Kıbrıs!.. Kıbrıs, onun kariyerinde en önemli dönemeç. Bu kadar asılması boşuna değil.

İngilizce, Fransızca ve birkaç Afrika dili bilen Annan, şimdi Türkçe ve Rumca’ya ilgi duyuyor!..

Trafik: Ulusal güvenlik tehdidi

Kendini bilmez biri daha, geçen gün TEM’de slalom yapıyor. Olanca serseriliği ile!.. Etrafa dehşet saçıyor.

ATO Başkanı Sinan Aygün’ün derlediği bilgilere göre, 1955 ile 2003 arasında trafik kazalarında 223 bin 118 kişi hayatını kaybediyor. Kurtuluş Savaşı’nda ölenlerin sayısı 10 bin 885!..

Trafik kazalarında 2 milyon 360 bin kişi yaralanıyor ve sakat kalıyor. Türkiye’de saatte 50 kaza oluyor. Kazaların maddi kaybı, son on yılda tam yüz milyar dolar!..

Konu bir ara, MGK’nın da gündemine alınıyor. MGK, trafik kazalarını ulusal güvenliği tehdit eden yedi unsurdan biri olarak değerlendiriyor.

Tüm bu niteleme ve rakamlara rağmen, trafikte canavarlar hala cirit atıyor!..
Yazarın Tüm Yazıları