Kilisede dehşet

Güncelleme Tarihi:

Kilisede dehşet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2016 20:37

Almanya, 18-24 Temmuz arasında yaşanan beş saldırının şokunu yaşarken, bu kez Fransa’da bir kiliseyi basan iki IŞİD militanı, 84 yaşındaki bir rahibi boğazını keserek öldürdü. Bir kişi ağır yaralandı. Saldırganlar öldürüldü. Saldırganlardan birinin cihatçı olduğu gerekçesiyle Türkiye’den 2015’te İsviçre’ye sınır dışı edilen Adel Kermiche (19) olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

FRANSA, Nice’te kamyonla 84 kişinin öldüğü IŞİD terörünün yaralarını sarmaya çalışırken, ülkenin Normandiya bölgesindeki Rouen kentine bağlı Saint-Etienne-du-Rouvray kasabasında dün bir kiliseyi basan bıçaklı iki IŞİD üyesi bir rahibi boğazını keserek öldürdü. Hemen harekete geçen Fransız özel harekât birimi BRI, olayın yaşandığı kilisenin etrafını sararak operasyon başlattı. İki saldırgan vurularak öldürüldü. Olayla ilgili bir şüpheli gözaltında.

TÜRKİYE SINIR DIŞI ETTİ

Fransız basınına göre iki saldırgan güvenlik güçlerinin terörist listesinde olan kişilerdi. Saldırganlardan birinin 19 yaşındaki Adel Kermiche olduğu tespit edildi. Fransız basınına göre, Kermiche, Mayıs 2015’te IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye gitmek isterken Türkiye’de yakalanıp İsviçre’ye oradan da Fransa’ya geri yollanmıştı. 10 ay hapiste kalan Kermiche 2 Mart’ta şartlı tahliye edilmişti. Buna göre ailesinin yanında elektronik kelepçe ile yaşayacak, sadece 08.30 ile 12.30’da sokağa çıkabilecekti. Katliam da bu sırada gerçekleşti.

Haberin Devamı

SAVCI DOĞRULADI

Fransa Terörle Mücadele Başsavcısı François Molins de Kermiche’nin daha önce Türkiye’den sınır dışı edildiğini doğruladı.

Saldırıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen ve Kermiche’nin resmi sabıkası olmamasına rağmen terörle mücadele polisi tarafından tanındığını belirten Molins, 23 Mart 2015’te bu şahsın kaybolduğu yolunda ailesinin şikayette bulunduğunu, aynı gün Suriye’ye gitme planı yapan bu şahsın Almanya’da üzerinde büyük ağabeyinin kimliği ile sorgulandığını söyledi. Yine bu kişinin adli denetim altında tutulduğunu ve yurt dışına çıkışına yasak getirildiğini ifade eden savcı, 11 Mayıs 2015’te Kermiche’nin yeniden ortadan kaybolmasının ardından hakkında uluslararası arama kararı çıkartıldığını anlattı.

Fransız savcı, üzerinde kuzeninin kimliği ile Kermiche’nin 13 Mayıs’ta Türkiye’de sorgulandığını ve ardından Fransa’ya iade edildiğini dile getirdi.
Bu yıl 22 Mayıs’ta hakkında dava açılan Kermiche’nin, dava tamamlanana kadar adli denetim altında tutulması ve elektronik kelepçe ile dolaşmasına karar verildiğini kaydeden Molins, yine savcının talebi ve mahkemenin bunu kabul etmesi ile bu kişinin zorunlu ev hapsinde tutulması kararı alındığını aktardı.

FİLME ALDILAR

Haberin Devamı

Fransa İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Pierre Henry Brandet, 3 rehinenin yara almadan kurtarıldığını, bir rehinenin boğuşma sonucu ağır yaralandığını, 84 yaşındaki Jacques Hamel adlı rahibin ise öldürüldüğünü söyledi. Saldırganların rahibin öldürülmesini filme aldığı da açıklandı. Olaya sert tepki gösteren ve kendisi de Rouen’li olan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, IŞİD’e karşı savaşta Fransa’nın tüm araçların seferber edilmesi gerektiğini ifade etti. Fransız AFP’nin haberine göre Katolik dünyanın ruhani lideri Papa Françesko da rahibin öldürülmesini barbarca olarak niteleyerek yaşadığı acı ve dehşeti dile getirdi.

IŞİD ÜSTLENDİ

Olayın ardından IŞİD’e yakın Amak haber sitesi kiliseyi basan saldırganların “kendi askerleri” olduğunu duyurdu. Amak, “Normandiya kilisesine yapılan saldırıyı gerçekleştirenler IŞİD’in askeriydiler” dedi.

ÜLKE ALARMDA

Haberin Devamı

Nice’te 14 Temmuz’daki Bastille Günü kutlamaları sırasında bir IŞİD üyesinin kamyonla ezerek gerçekleştirdiği saldırıda 84 kişi ölmüştü. Fransa Başbakanı Manuel Valls, yeni saldırılara hazırlıklı olunması gerektiğini söylemişti. IŞİD’in “yalnız kurt” adı verilen tek kişilik saldırılara yönelebileceği belirtiliyordu. 18-24 Temmuz tarihleri arasında Almanya’da yaşanan beş saldırı vakası Avrupa genelinde kaygıları artırmıştı. Bu saldırılardan ikisini IŞİD’in düzenlediği netleşmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!