Kilisede çan çalmak istediler

AKP Trabzon Milletvekili Asım Aykan, 1994-2002 döneminde Trabzon Belediye Başkanlığı’nda bulunmuş... RP kökenli, belediye başkanlığını bırakıp milletvekili seçilmiş. Karşıt bir parti tarafından, başkanlığı döneminde kiliseyi onardığı eleştirilerine karşı bize telefonda şunları söylüyor:

- Yanlışa cevap vermem. Adam bir yardım isteğinde bulunsaydı onarırdık. Ama ben tamirat, tadilat yaptırmış değilim, öyle bir talep de gelmedi. Zaten bize ihtiyaçları yoktu. Çünkü kilise olarak kaynakları geniş.

Rahibin öldürülmesi olayı...

- Tekil bir olaydır.

Yabancı parmağı...

- Dilerim olmaz. Böyle bir durum olursa çok manidar olur.

Olayın altından bir tarikat çıkabilir mi?

- Tarikattan kaynaklanırsa kötü olur, üzülürüm.

Misyonerlik faaliyeti var mıydı?

- Bu benim işim değil, polisin yetkisinde.. Ancak sadece Trabzon’da değil ki, Türkiye’nin her yerinde misyonerlik faaliyeti yapılıyor. Başkanlığım dönemimde bu duyumları alınca baktırmıştım... Bana verdikleri cevap, mahallelerde fakir insanları, gençleri bulup, onları para karşılığında mahalle sorumlusu etmeleriydi. O zaman 100 mark veriyorlardı... Özellikle bayanlara verdiklerinin tespitini yaptırdım. Bizim orası muhafazakárdır; bu tür çalışmalar karşılık bulamaz.

Çan çalma meselesi...

- 10 yıl kadar önce Mersin’den bir din görevlisi bana geldi. İtalyan kilisesinin sorumlusuymuş. Biz Trabzon’daki kilisede çan çalmak istiyoruz, diye talebi oldu. Ben de kendisine, Roma’da Vatikan’da ezan okutuyor musunuz, diye sordum. Ezan ve çan karşılıklı olsun o zaman dedim. Özgürlük ve hoşgörü burada olsun isteniyorsa orada da olmalı... O zaman Trabzonspor’un, Lazio ile maçı vardı. Arkadaşlara Roma’da öğrenin bakalım dedim. Roma’da ezanın dışarıda okunmasına izin verilmiyormuş; sadece içerde okunuyormuş ezan...

Aykan, Katolik temsilcisinin talebini Dışişleri’ne de sorduğunu, Roma’da dışarıya ezan sesi verilmediği cevabını aldığını söyledikten sonra şöyle devam ediyor:

"Bunun üzerine Trabzon Müftülüğü’ne başvurup böyle bir talebe dini açıdan görüş istedim. Bölge tarih boyunca Hıristiyanlık yaşamış, 10 kilise yapılmış... Müftülükten, ’ibadet hakkı verilebilir’ diye cevap verildi. Ama konu ortada kaldı; çünkü istenen talebin devamı gelmedi. Çan ve ezan meselesi de kapandı.

Maşatlık mevkiinde Katolik mezarlığı...

- Orasının Hıristiyan mezarlığı olduğunu söylediler bize. Orada peyzaj çalışması yapıldı ve koruma altına alındı.

Trabzon karıştırılmak isteniyor.

- PKK kendisine göre bir hedef peşindeydi. Gümüşhane- Torul üzerinden bölgeye inmek istedi, Maçka tarafında görüldü ama bu iş o kadar kolay değil. Başaramadılar.

Olayların 4 gerekçesi

AKP Milletvekili Aykan; 8.5 yıllık belediye başkanlığı döneminde yaşadığı tecrübelerle Trabzon’daki son gelişmeleri dört başlıkta topluyor.

Fuhuş.

Çek senet mafyası.

İhale mafyası.

Tehditle para sızdırma olayı, gözdağı verme.

Olayın kökleri SSCB’nin 1989’daki çözülmesine kadar uzanabilir.

Daha sonra mı? Yunanistan’daki Pontusçuların bölgeye özlemleri, PKK’nın Karadeniz’e ulaşma çabaları, TAYAD eylemleri, İddaa oyunu üzerindeki sahtekárlıklar, futbolculara dönük kurşunlamalar, haraççılık ve gaspçılık...

Nataşaları fuhuşa karşı uyarıyordu

VATİKAN’dan bir heyetin gelmesinden sonra bir grup gazeteciyle birlikte dün sabaha karşı kiliseyi gezdik; yeni boya ve badana edildiğinden her yer tertemiz ve düzenliydi. Bir tezgáhta çok sayıda dua metinleri ve satılık ’İncil’ kitapları yer alıyor.

Bir kara tahtaya tebeşirle yazılmış "Yaralarınızı saran Allah’a şükredelim. Rabbim bizi dinle" yazısı pazar günkü ayinin konusu belki de. Bir başka yazıda da "Düşmanlarınızı sevin" diye yazıyor.

Kilisede iki ikon dikkat çekiyor. Resimlerin alt yazılarında "günahkár olan kadının karşılanması...", diğerinde de "zina yaparken yakalanan kadının Mesih tarafından bağışlanması..." tasvir edildiği Türkçe olarak belirtiliyor.

Bunların yanında bir duada "Günah içinde yaşayan kadın... Git ve bundan böyle günah işleme!" yazılı.

Karadeniz
bölgesinde, Rusya ve Kafkaslar’dan gelen ’kadınlara’ karşı özellikle ’muhafazakár’ partilerin ve bunların etkisinde kalan il yöneticilerinin ’hassasiyeti’ biliniyor. Rahip Sentore’nin, bir din adamı olarak ’uyarıları’ da konunun bir başka cephesini oluşturuyor.

Neredesiniz ey Müslümanlar!

TRABZONLU, Haydar Baş’ın Bağımsız Türkiye Partisi’nin destekçisi ’Yeni Mesaj’ Gazetesi’nde 30.11.2001’de yer alan bir yazıda "Santa Maria Kilisesi’nin Türkiye’deki misyonerlik faaliyetleri arasında çok önemli bir yere sahip olduğu" ve misyoner gençlerin kalması için kilisenin beş yıldızlı oda konforunda düzenlendiği ve kilisenin tadilatında ’Müslüman milletvekillerinin çabalarının olduğu’ iddia ediliyor.

TRABZON’nun Araklı Belediye Başkanı, SP’li Ümit Cebi, cumartesi günü Hz. Muhammed’e Peygamber’e hakaret eden karikatürle ilgili olarak Rize’de yapılan protesto mitinginde şöyle konuşuyor: "İslam coğrafyasındaki arızalar yüzünden Müslümanlar inim inim inliyorlar. Yeryüzünde gávur kudurmuş, Müslümanlık koyun olmuş, neredesiniz ey Müslüman kardeşlerim. Rize bugüne kadar birçok kahraman yetiştirmiş, birçok ilim adamı yetiştirmiş. Şimdi neredesiniz ey Rizeliler. Bu mitingi MHP de organize etse, ANAP, AKP, DSP, hatta CHP de organize etse ben katılırım. Nasıl Irak bacımızın ırzına geçiyorsa, yarın sıra size gelecek. Sıra size gelmeden ey Rizeliler kendinize gelin."
Yazarın Tüm Yazıları