Kılınç: AB'den destek yok, DoÄŸu'ya bak

Güncelleme Tarihi:

Kılınç: ABden destek yok, Doğuya bak
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 07, 2002 13:13

MGK Genel Sekreteri Orgeneral Kılınç, "Türkiye, milli menfaatini ilgilendiren konularda AB'den destek görmüyor, ABD'yi gözardı etmeden Rusya ve İran'ı da içine alan bir politika gütmeli" dedi.

Haberin Devamı

Harp Akademileri Komutanlığı tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Etrafında Barış Kuşağı Nasıl Oluşturulur" konulu 2 günlük sempozyum, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in katılımıyla başladı.

Harp Akademileri Komutanlığı`nca düzenlenen ``Türkiye`nin  Etrafında Barış Kuşağı Nasıl Oluşturulur?`` konulu sempozyumun ``Dünya ve Türkiye`` başlıklı oturumunda soru-cevap bölümünde söz alan Orgeneral Kılınç, kendisinden önce konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı`nın "AB Türkiye'yi üye yapmak istemiyor, bizi arka bahçesi olarak görüyor" sözlerine katıldığını, bunun da şahsi görüşü olduğunu vurguladı. Orgeneral Kılınç, ``Türkiye, AB`dan en ufak bir yardım görmemiştir. AB, Türkiye`yi ilgilendiren sorunlara menfi bakıyor`` diye konuştu.

Türkiye`nin kendine ABD`nin de rolünü unutmadan yeni bir arayış bulması gerektiğini ifade eden Orgeneral Kılınç, ``Türkiye`nin, Rusya Federasyonu ve İran`ı da içine alacak şekilde bir arayış içerisinde olmasında fayda buluyorum`` dedi. 
   Â
TSK AB ÜYELİĞİNİ HEM DESTEKLEDİ HEM ELEŞTİRDİ

Her ne kadar Orgeneral Kılınç, bu sözlerin kendi kişisel fikri olduğunu vurgulamış da olsa konumu nedeniyle bu tartışma şimdiden TSK'ya maledildi bile.

Genelkurmay, Avrupa Birliği sürecine açık destek verdiğini açıklamakla beraber bazı konularda Avrupa Birliği tarafından üyelik için önkoşul olarak öne sürülen şartlara itiraz ettiği biliniyor.

Kürtçe eğitim ve yayın hakkı, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği, idam, Kıbrıs ve PKK'nın terör örgütleri listesine alınmaması konularında Genelkurmay'ın AB'nin isteklerinden farklı tavrını, hem açık hem de dolaylı yollarla ifade ediyor.

Avrupa Birliği, Kürtçe eğitimin ve yayının serbest bırakılmasını istiyor. Genelkurmay ise Kürtçe eğitime kesin bir dille karşı çıkarak, terörle mücadelenin henüz tamamlanmadığını ve bu yöndeki taleplerin bu mücadeleyi zaafa uğratacağını vurguluyor.

Haberin Devamı
AB, idamın kesin olarak kaldırılmasını isterken, Genelkurmay bu konuda net bir tavır ortaya koymuyor. Öte yandan Kıbrıs konusunda Genelkurmay'ın hassasiyeti olduğu biliniyor. Rum Kesimi'nin AB'ye üyeliği konusunda sert bir açıklama yapan Genelkurmay, üyelik halinde Türkiye'nin bu konuda AB ile karşı karşıya kalabileceğini ifade etmişti.

Avrupa Ordusu'nun oluşturulması sırasında Türkiye'ye söz ve karar hakkının verilmemesi nedeniyle AGSK Türkiye'nin vetosuyla NATO kaynaklarından yararlanması engelleniyor. Genelkurmay, Avrupa Ordusu konusunda tam üyelere sağlanan yetkileri isterken, AB bu konuda çekimser kalıyor. Son dönemde bu konuyla ilgili gelişmeler ve uzlaşma yolunda adımlar atılmasına rağmen sorun tam olarak çözülmüş değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!