Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a eleştiri

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlundan Erdoğana eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2016 12:17

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanının tarafsız olması lazım. Çünkü tarafsız olacağına dair yemin etti. Nerede? TBMM'de. Yeminini tutmuyor, 'ben herkesin cumhurbaşkanıyım' diyor. Kusura bakmasın sadece ve sadece kendi partisinin cumhurbaşkanıdır" dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, JW Marriot Otel'de AB ülkelerinin büyükelçileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

Yaklaşık 2 saat süren kahvaltının ardından, basın mensuplarına açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, "Sayın büyükelçilerle bugün bir sabah kahvaltısı yaptık, bir sabah çalışması oldu bu. Türkiye'nin AB'ye üyeliği sürecini tartıştık. 1963'ten bu yana süren yolculuğumuzun olumlu sonuçlanması için elimizden gelen her türlü çabayı CHP olarak gösterdiğimizi kendilerine aktardık." diye konuştu.

Büyükelçilere, vize konusunun bir başka koşula bağlanmasının doğru olmadığını ifade ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ahde vefanın bir gereği olduğunu, birliğin etik değerleriyle de bunun uyuşabileceğini ifade ettik. Herhangi bir koşul olmaksızın vize serbesti sağlanırsa bunun daha uygun olacağı kendilerine ifade edildi. Ayrıca Türkiye'nin Ortadoğu, Rusya, Afrika, Balkanlar konusunda bize yöneltilen sorularla ilgili cevaplar verdik. Kendi düşüncelerimizi aktardık. Yine onlara CHP'nin önümüzdeki günlerde bir dış politika stratejisini açıklayacağını da ifade ettik. Bu belgeyi merak ettiklerini ifade ettiler. Biz de önümüzdeki süreç içinde kamuoyuyla paylaştıktan sonra, bu belgeyi kendilerine göndereceğimizi de belirttik."

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, Almanya Federal Meclisi'nde yarın oylanacak, 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruyu da, "Özellikle sözde Ermeni soykırımı ile ilgili bir soru da geldi. O konuda düşüncelerimizi aktardık. Bunun bir siyaset konusu olmaması gerektiğini, siyasete malzeme edilmemesi gerektiğini, tarihçilerin işi olduğunu, Türkiye'nin bütün arşivlerini açtığını, gerçekleri sadece bizim değil, bütün dünyanın görmeye hakkının olduğunu, arşivlerini açmayan Ermenistan'ın da arşivlerini açması gerektiğini kendilerine aktardık." şeklinde yanıtladı.

Almanya Büyükelçisi'nin toplantıda olup olmadığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Biz davet ettik ama Türkiye'de mi, değil mi bilmiyoruz. Gelmedi." karşılığını verdi.

Haberin Devamı

"Yargı bağımsızdır, yargı tarafsızdır. Bütün dünyada böyledir"

"Siz dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Yargıtay, Danıştay başkanlarıyla ilgili eleştirmiştiniz. Yanıt verdi. 'Siyaseti öğrenecekler, alışacaklar bunlara' dedi. Neler söylersiniz" yönündeki soru üzerine de Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Siyaseti bilmesi gereken insanlar önce anayasayı bilecekler. Anayasayı bilmeden 'ben siyaseti biliyorum' demek, doğru değildir. Anayasada yargının bağımsızlığı var. Dün Sayın Kurtulmuş, 'hepsi cumhurbaşkanına bağlıdır' demişti, bugün geri adım atıyor. Yani bir anlamda Erdoğan ile çelişiyor. Hiç kimsenin cumhurbaşkanı değildir, ancak kendi yandaşlarının cumhurbaşkanıdır Erdoğan. Bunu herkesin bilmesi lazım. Cumhurbaşkanının tarafsız olması lazım. Çünkü tarafsız olacağına dair yemin etti. Nerede? TBMM'de. Yeminini tutmuyor, 'ben herkesin cumhurbaşkanıyım' diyor. Kusura bakmasın sadece ve sadece kendi partisinin cumhurbaşkanıdır. Ortaya koyduğu tablo da budur. Yargı bağımsızdır, yargı tarafsızdır. Bütün dünyada böyledir. Çünkü bir gün gelir Erdoğan'ı da o yargı yargılar. Dolayısıyla yargının bağımsızlığının temelinde de bu yatıyor zaten. Eğer siz, yani yargıç 'ileride birisi önüme çıkar ve ben onu yargılarsam ve o nedenle benim tarafsızlığım çok önemlidir' diyorsa hem yargı hem cumhurbaşkanı, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına dikkat etmek zorundadır."

Haberin Devamı

Bu konuda atılacak adımların, yapılacak davranışların, söylenecek sözlerin son derece önemli bir ağırlığı olduğuna dikkati çeken Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı bize siyaset dersi vereceğine, önce TBMM önünde namusu ve şerefi üzerine ettiği yeminin gereğini yapsın, ona sahip çıksın." ifadesini kullandı.

Kahvaltıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da katıldı.

BAKMADAN GEÇME!