Kılıçdaroğlu: 'Parlamenter sistemi, bir gece değiştiriceğiz' deniyor nasıl bir Başkanlık sistemi belli değil (3)

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Parlamenter sistemi, bir gece değiştiriceğiz deniyor nasıl bir Başkanlık sistemi belli değil (3)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2016 18:33

Kılıçdaroğlu: 'Parlamenter sistemi, bir gece değiştiriceğiz' deniyor nasıl bir Başkanlık sistemi belli değil (3)

Haberin Devamı

Hakime TORUN-Güven USTA/İSTANBUL, (DHA)- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "15 Temmuz gecesini darbe olarak görüyor musunuz?" sorusu üzerine "Parti sözcümüz Sayın Binali Bey'e sordu; '15 Temmuz darbe girişiminden sizin önceden haberiniz var mıydı?' diye. Henüz yanıt gelmedi. Bir gün medyada yüz yüze gelirsek herkesin önünde sayın Binali Bey'e bunu tekrar soracağım. 15 Temmuz ile ilgili kafamda çok soru var. Adil Öksüz neden yakalanmadı? Yakalandığı zaman çok şey ortaya çıkabilir. Darbe girişiminin henüz siyasi ayağı ortaya çıkmadı" dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübünün ev sahipliğinde "15 Temmuz ve Parlamenter Sistem" başlıklı konferansta konuştu. Kılıçdaroğlu, konuşmasından sonra konferansa katılanların sorularını yanıtladı.

"TÜRKİYE, DEMOKRASİSİ, HİBRİT DEMOKRASİ OLARAK ULUSLARARASI ALANDA TANIMLANIYOR"

Kılıçdaroğlu, "Bizim ülkemizde yasalar var. Anayasa var. Yüksek ahlaki standart için örnek, ne kadar çok yolsuzluk yaparsanız siyasette o kadar yükselirsiniz. Üzülerek söyleyeyim bizim ahlaki standardımız da bu. O yüzden Türkiye, demokrasisi, hibrit demokrasi olarak uluslararası alanda tanımlanıyor" dedi.

"MİLLETİN VEKİLİNİ SİYASİ PARTİLERİN LİDERLERİ SEÇİYOR"

Seçim sistemini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Milletin vekilini millet seçmiyor. Tam bir aldatmaca. Milletin vekilini siyasi partilerin liderleri seçiyor. 12 Eylül darbe hukukundan bize miras kalan bir aldatmacayı yaşıyoruz. Teklif ettik ön seçim getirelim diye. Biz yapıyoruz ön seçim. Belli bölgeler hariç tamamında yapıyoruz. Demokrasiye inandığımız için bunu yapıyoruz. Bu darbecilerin getirdiği bir uygulama bunu da değişmesi lazım. Parlamento'nun iradesinin üzerinde genel başkanların vesayeti var. Bunun kalkması lazım" diye konuştu.

"AB SÜRECİNİN DONDURULMASI DOĞRU DEĞİL"

Türkiye'nin AB üyeliğinin dondurulmasına ilişkin bir soruya Kılıçdaroğlu, "Doğru bulmuyoruz. Sürecin başlaması gerekiyor. Türkiye uygar dünyanın bir parçası. Türkiye Avrupalı bir ülke. Türkiye, demokratik standartları geliştirerek gereğini yapmalıdır. Fasıl açılsın veya açılmasın Türkiye özgür iradesiyle demokrasiyi bütün kuralları ile hayata geçirmelidir" diye yanıt verdi.

"HDP BAYPAS EDİLEREK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLMAMALI"

Kılıçdaroğlu, "HDP baypas edilerek bir anayasa değişikliği olmamalı. Bütün partilerin bir raya gelerek uzlaşmalı ve anayasa yapılmalı. Terör ile kimlikleri ayrı tutmamız gerekir. Anayasayı hep birlikte tartışarak yeri gelirse değiştireceğiz" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ BİRİ İÇERİDE BİRİ DIŞARIDA SAVUNUYOR"

Başkanlık sistemine ilişkin bir soruya Kılıçdaroğlu, "Başkanlık sistemini iki kişi savunuyor. Birisi içeride birisi dışarıda. Öcalan'ın İmralı notları diye bir kitabı var. Kitapta, başkanlık sitemini savunuyor. Başkanlık sistemi Türkiye'yi böler. Parlamenter demokratik sistemi sonuna kadar savunacağız" şeklinde yanıt verdi.

15 TEMMUZ İLE İLGİLİ KAFAMDA ÇOK SORU VAR

"15 Temmuz gecesini darbe olarak görüyor musunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi: "15 Temmuz ile ilgili kafamda çok soru var. Adil Öksüz neden yakalanmadı? Neden serbest bırakıldı. Kelepçe neden takılmıyor? Yargıda dosyası boşaltılıyor neden? Bugün Adil Öksüz yakalanmış değil. Yakalandığı zaman çok şey ortaya çıkabilir. Parti sözcümüz sayın Binali Bey'e sordu; '15 Temmuz darbe girişiminden sizin önceden haberiniz var mıydı?' diye. Henüz yanıt gelmedi. Bir gün medyada yüz yüze gelirsek herkesin önünde sayın Binali Bey'e bunu tekrar soracağım. Darbe girişiminin henüz siyasi ayağı ortaya çıkmadı."

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!