Kılıçdaroğlu: İpini çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: İpini çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 21:00

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘teklifin maddelerine geçilmesi’ oylaması 338’le kabul edilen ve başkanlık sistemi getiren Anayasa değişiklik teklifinin geri çekilmesini istedi. Kılıçdaroğlu, “Bu anayasa çıkarsa Başbakan diye bir kurum olmayacak. Böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kendi ipini çeken bir Başbakan ile karşılaşıyoruz. O da Binali Yıldırım” dedi. Kılıçdaroğlu, dünkü Meclis grubundaki konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

DAYATMA KÜLTÜRÜYLE OLMAZ

Anayasayı önemli kılan her yurttaşın haklarını güvence altına almasıdır. Benim hak arama güvencem anayasa teminatı altında olmalıdır. Bazı vatandaşlarımız diyor ki, ‘Bir kişiye yetki verelim, o Türkiye’yi yönetsin, kavga dövüş olmaz.’ Dünyada yetkilerin tek elde toplandığı kavgasız dövüşsüz bir örnek yoktur. En son örneği Hitler’dir, Almanya’dır; seçimle gelmiş, bütün yetkileri üzerine almıştır. Hitler sadece Almanya’yı, Avrupa’yı değil bütün dünyayı kana bulamıştır.

KİMSE KORKUDAN KONUŞAMIYOR

Şimdiye bakıyorum, anayasa değiştirecek bir ortam var mı? OHAL var, kimse korkudan konuşamıyor. Her an, herkes tutuklanabilir, mal varlığına el konulabilir. Düşünebiliyor musunuz anayasa değişikliği yapılacak, TBMM’nin etrafında TOMA’lar, polis araçları, kamyonlar var. Ya ne oluyor savaş mı, TBMM’ye saldırı mı var? Böyle bir ortamda anayasa değiştiriyoruz. Üniversiteler, rektörler, hukuk fakülteleri, barolar konuşamıyor. Böyle bir ortamda dayatma kültürüyle anayasayı değiştiriyoruz.

Haberin Devamı

Ne yapmak istiyorlar? Yüzde 51 ile seçilen cumhurbaşkanına, milletin yüzde 100’ünü temsil eden TBMM’yi feshetme yetkisini veriyorlar. Makul, aklını kullanan bir insanın kabul edebileceği bir şey değil. Milli iradeye ihanettir. Mustafa Kemal Atatürk’e verilmeyen yetki, Türkiye’yi felakete sürekleyen birisine verilecek. Üstelik hem PKK’nın hem IŞİD’in, hem FETÖ’nün kandırdığı adama verilecek.
Neyine yetmiyor Cumhurbaşkanlığı? Bu ülke seni aldı, milletvekili yaptı, Genel Başkan yaptı, Başbakan yaptı, Cumhurbaşkanı yaptı. Bir köşk demedi sana 1100 odalı saray verdi. Daha ne istiyorsun arkadaş ya, otur yerine, daha ne istiyorsun?

ARKA BAHÇE HALİNE GELECEK

Bu anayasa çıkarsa Başbakan diye bir kurum olmayacak. Böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kendi ipini çeken bir Başbakan ile karşılaşıyoruz. O da Binali Yıldırım. Bizim 100 yıllık birikimlerimizi çöpe atıyorlar, amaç TBMM’yi Cumhurbaşkanlığı’nın arka bahçesi haline getirmek. Anayasa değişikliği yürürlüğe girerse gensoru da kalkıyor, malı istediği kadar götürebilir artık. Bu nasıl bir anlayıştır, kul hakkına saygı duyuyorsan bu anayasaya karşı çıkacaksın. TBMM’nin temel özelliği, kanun yapma tekelini kendilerinde tutmalarıdır. Başka bir otoriteye kanun yapma yetkisi veremez. Türkiye sürekli olarak OHAL döneminin içine girecek. Herkes kendi vicdanına sorarak, çocuklarının geleceği için, Gazi Meclis için, onun itibarını korumak için, Türkiye’nin itibarı için oy kullanmalıdır; birilerine yalakalık yapmak için oy kullanmak milletvekiline yakışmaz. Freni patlamış kamyon gibi gidiyoruz. Tek dertleri başkanlık.

Haberin Devamı

KONUŞMAYA ÖVGÜ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği üzerinde tarihi bir konuşma yaptığını belirterek eski Genel Başkan Deniz Baykal’a teşekkür etti. Baykal, grup toplantısına katılan partililerce uzun süre alkışlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!