Kıdem tazminatı sermayesi oldu

Güncelleme Tarihi:

Kıdem tazminatı sermayesi oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2015 22:26

MOBİLYA sanayisinde dev şirketleriyle küresel oyuncu haline gelen Kayseri’de başarılı küçük üreticiler de dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Kayseri’ye vaktiyle gelin gelen Şafak Çivici’nin eşi İbrahim Çivici ile birlikte kurduğu şirket, sandalye ve karyola üretimi yapıyor. 8 milyon liralık cirosunun 3.5 milyon lirasını ihracattan sağlayan Sefes Mobilya ve Ev Donanımları Ltd., 60 kişilik istihdama sahip. Yakında kendi binasına taşınacak firma, Avrupa ve Ortadoğu’ya ihracat yapıyor. Şafak Çivici şöyle anlatıyor öyküsünü:

GURBETÇİ KIZIYIM

1964 Almanya doğumluyum. Babam Çanakkaleli, Annem Sivaslı. İlk kocam Kayserili ve o vesile ile Kayseri’ye geldim. Şimdiki kocam ise Aydın Söke’li. Üç cocuk annesiyim. Ben liseyi Almanya’da bitirdim. Babam 1962’de Almanya’ya gurbetçi olarak gitmiş. Orada oto tamircisi olarak ekmeğini kazandı. Bir gurbetçi kızıyım ve 1992’de ‘mütercim tercüman’ olarak Türkiye’ye döndüm. Almanya’da 18 yaşında çalışmaya başlamıştım Türkiye’ye dönünce de bir ABD şirketinde hemen iş buldum ve çalışmaya başladım. Profesyonel tercümanlık yapıyordum.

Haberin Devamı

 El halısıyla başladım

ŞAFAK Çivici şöyle konuştu: Eski Türk el halılarını toplayıp ihraç ediyorduk. Halıyı çok seviyorduk ve 1997’de bu işi büyütmek için şirket kurduk. Halı işinde iyi ürün bulmakta gittikçe zorlandık ama 2003’e kadar bu işimiz devam etti ve biraz da sermaye yaptık. Ama bizim asıl sermayemiz benim 18 bin dolarlık kıdem tazminatım ve eşimin hava kuvvetlerinden emekli olurken aldığı kıdem tazminatı oldu. Biz böyle toparladığımız 60 bin Euro ile işimizi kurduk. 2002’de bir Alman şirketi İtalyan müşterisi için bizden sandalye istedi. 20 binlik partiler halinde 1 yılda 60 bin sandalye yaptık. Demonte bir sandalyeydi, 2007’ye kadar devam etti. Sonra doğrudan Avrupalı diğer müşterilere biz sandalye ve karyola üretimine başladık. Sonra başka ürünler derken tamamen ihracata çalışan bir şirket haline geldik.

PERAKENDEYİ ÖĞRENMEK İÇİN

Biz böyle ihracata çalışırken, iç piyasaya da girmek istedik ve 2006’da ‘Çilek Mobilya’dan bayilik alıp mağaza açtık. Mağazacılığı Çilek’ten öğrendik. Sonra kendi markamızla da iki mağaza açtık. Şu anda 60 kişilik istihdamımız var ve yakında kendi binamıza taşınacağız. Geçen yıl 8 milyon lira ciro yapmıştık bunun 3.5 milyon lirası ihracattan geldi. Bu yıl da o kadar olacak gibi görünüyor. Halen ihracatımız; Almanya, İsviçre Avusturya, Fransa, Suudi Arabistan, Azerbeycan gibi ülkelere devam ediyor. Son yıllarda proje bazlı işler de gelmeye başladık. Ciromuzun yüzde 25’i artık bu alandan geliyor. Otellere komple üretim yapıyoruz. Yıllık kapasitemiz, 7-8 bin sandalye ve eşdeğeri olarak da 3 bin kadar karyola.”

Haberin Devamı

Şirketin patronu benim büyüyoruz

SEFES Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Çivici, “Şirketimizi ben yönetiyorum. Zaten çoğunluk hisse de yüzde 52 ile bende. Eşimin hisseleri ile ailemizin payı yüzde 90. Bir de üçüncü küçük ortağımız var ki o da tabii olarak şirkette söz hakkına sahip. Gayeyet uyumlu çalışıyoruz ve çok şükür büyümeye devam ediyoruz” diyor.

sozdemir@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!