Kıbrıs'ta toprak paylaşımına mola

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta toprak paylaşımına mola
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2016 22:33

TÜRK ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, İsviçre’nin Montreux (Montrö) kenti yakınlarında 5 gün süren toprak paylaşımı zirvesine bir hafta ara verdi. Liderler 20 Kasım’da Montreux yerine Cenevre’de kaldıkları yerden pazarlığa devam edecek.

Haberin Devamı

Kıbrıs sorununda toprak paylaşımı 9.251 kilometrekarelik Ada’nın yüzde 36’sını elinde bulunduran KKTC’nin Rumlara iade edeceği toprak miktarı ve yerleşim birimlerini ifade ediyor.

AKINCI YÜZDE 4 İADEYLE BAŞLADI
Montrö yakınlarındaki Mont Pelerin bölgesinde bir otelde 5 gün süren pazarlıklarda Akıncı, “Rumlara yüzde 4 oranında iade” teklifiyle masaya oturdu ve Kıbrıslı Türklere yüzde 32 oranında toprak kalmasını istedi. Türk tarafı, iade edeceği toprak miktarını artırarak müzakere etti. Anastasiadis ise 2004 yılında Annan planında Türklere yüzde 28.6 oranında toprak bırakılmasından yola çıktı ve “Kıbrıs Barış Harekâtı’nda göç eden 160 bin Rum’dan 100 binine yetecek kadar toprak ve kıyı şeritlerinin çoğunluğunu” kriter olarak istedi. (KKTC günümüzde kıyı şeridinin yüzde 54’ünü elinde bulunduruyor.) Bu talep daha fazla toprak iadesi anlamına geliyordu.

Son gün Türk tarafı kriterler ve oranlar konusunda yeni teklifte bulundu. Anastasiadis dün Akıncı’dan, “Yunanistan Başbakanı Çipras ile Rum siyasi partilerine danışmam gerekiyor” gerekçesiyle zaman istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!