Kıbrıs zirvesinde ilk gün ilerleme yok

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs zirvesinde  ilk gün ilerleme yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 20:44

İSVİÇRE’nin Cenevre kentinde Türk ve Rum liderlerinin başlattığı tarihi Kıbrıs zirvesinin ilk gününde ilerleme sağlanmadı.

Haberin Devamı

BM, başarı olasılığının azalması üzerine, yarın başlayacak Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den oluşan garantörler ülkeler zirvesine katılımın, liderler yerine dışişleri bakanları seviyesinde olmasına hazırlanıyor. Türk lider Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis arasında önceki gün Cenevre’deki BM binasında başlayan zirvenin ilk günü mülkiyet ve yönetim ve güç paylaşımı konuları ele alındı.

RUMLAR BELGE SIZDIRDI

İlk gün müzakerelerinin ardından Anastasiadis’in Cenevre’ye gelen Rum siyasi parti liderlerine dağıttığı müzakerelerdeki anlaşmazlık noktalarını sıralayan belge, anında Rum medyasına sızdı. Simerini gazetesinin yayınladığı taraflar arasındaki 24 anlaşmazlık noktası ile tarafların tutumlarını içeren belge, ilk gün herhangi bir ilerleme olmadığını gösterdi. Müzakerelere katılanların gönderdiği mesajlar da ilerleme olmadığını doğruladı. Sızan belgeye sinirlenen Anastasiadis, Rum siyasi parti liderlerine, “Bir daha size belge melge yok” diye bağırdı.

Haberin Devamı

TELEFON TRAFİĞİ ARTTI

BM’nin yarın başlayacağını ilan ettiği garantörler zirvesi öncesinde garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında telefon trafiği arttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve İngiltere Başbakanı Theresa May geçtiğimiz günlerde zirveyle ilgili telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Yunan devlet televizyonu, Başbakan Çipras’ın bugün yeniden Erdoğan ile görüşeceğini ve Cenevre’deki gelişmelere göre, garantörler zirvesine katılım seviyesini ele alacağını duyurdu. Kıbrıs zirvesinin birinci turu bugün tarafların birbirlerine yeni kurulacak federal devlette Türk ve Rum kurucu devletlerinin sınırlarını belirleyecek harita önerilerini sunmaları ile sona erecek, yarın Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılımıyla garantörler zirvesi başlayacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!