‘Kıbrıs Şehitlerini Anma’ Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi:

‘Kıbrıs Şehitlerini Anma’ Konulu Konferans Gerçekleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2015 16:59

KIBRIS ŞEHİTLERİNİ ANMA KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ.

Battalgazi Belediyesi ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şubesi tarafından “Kıbrıs Şehitlerini Anma” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansta, ’Kıbrıs Barış Harekatı’ ile ilgili katılımcılara bilgi verildi.
Battalgazi Belediyesi ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şubesi tarafından ’Kıbrıs Şehitlerini Anma’ konulu konferans, Sabancı Kültür Merkezi’nde yapıldı. Konferansa, Vali Yardımcısı Yılmaz Bora, Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Nacar, Battalgazi Belediye Başkan Vekili Zafer Kırçuval, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Karakuş, Emekli Büyükelçi ve Türk Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şubesi Halit Ziya Öztürk, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şubesi Halit Ziya Öztürk, “Kıbrıs Türkü’nü yok etme planına dur diyerek 20 Temmuz 1974 sabahı havadan ve denizden Kıbrıs’a çıkarma yapılmıştır. Bu harekette şehit olan arkadaşlarımızı anmak için yapılan bu toplantıda bir araya geldik” diye konuştu.
Muharip Gazi Bayram Akdemir ise Kıbrıs’ın Tarihsel Süreci konusunda bilgi verdi. Akdemir, “Akdeniz’in mavi sularıyla çevrili dünyanın en büyük üçüncü adası olan, yüzyıllar boyunca değişik uygarlıkların bıraktığı zengin bir tarihi mirasa sahip olup, derin mavi deniziyle huzur veren Kıbrıs, tarihimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Tarihe baktığımızda en önemli ticari yolların kesiştiği noktada olan Kıbrıs, tarihte her zaman önemli bir yere sahiptir. Tarihte bir dönem İngiltere’nin de can damarıydı. İngiltere, Osmanlı devletinin güçlü olduğunu görünce İngiliz imparatorunun bu yolunun güvenliğinin sağlanması ve emniyetinin Osmanlı devleti tarafından sağlanmasında bir mahsur görmüyordu” diyerek, Kıbrıs’ın konumuna ve önemine dikkat çekti.
Emekli Büyükelçi ve Türk Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora ise “Kıbrıs Türk Halkı’nın Acılı Yılları” konusunda konuklara bilgi verdi. 1955 yılında EOK terör örgütünün tarih sahnesine çıktığını ifade eden Bora, “EOK sahneye çıktığında Kıbrıs Türk halkının eli kolu bağlı mı kalacaktı? Zaman zaman Türk mukavemet teşkilatı oradaki bazı çevrelerce çok insafsız eleştirilere maruz kalmaktadır. EOK sahneye çıktığı zaman Türk mukavemet teşkilatı sadece kendisini savunma, koruma, kollama güdüsüyle hareket etmiş ve bu amaçla savunma tedbirleri almıştır” şeklinde konuştu.
“AMACIMIZ KIBRIS’A GİTMEKTİ”
Emekli Albay Orhan Ceylan da, “20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Bilinmeyen Yönleri” konusuna dikkat çekti. “Ya taksir ya ölüm diye bağıran çocuklardanım” diyen Ceylan, “1963-64 hadiselerinde harp okulunda hadiseler başladığı zaman ‘Bizi de en kısa sürede cephelere alsın’ diyen gençlerdenim. 1966 yılında subay olarak ilk kıtaya katıldığım zaman ilk komando taburuna teğmen olarak katılan biriyim. Amacımız Kıbrıs’a gitmekti. Gemilerle Kıbrıs’a hareket ettik. Kıbrıs’ın dağlarını gördüğümüzde düdüklerle uyardık ve tekrar döndük Mersin’e. Mersin’e döndükten sonra çıkarma için tekrar hazırlıklarımıza başladık. 1,5 ay kaldık” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!