Kıbrıs müzakerelerini ENOSİS talebi tıkadı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs müzakerelerini ENOSİS talebi tıkadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 00:08

KIBRIS Rum meclisinin, adayı Yunanistan’a bağlamayı öngören 1950’de aldıkları ENOSİS kararını okullarda kutlama girişimi, müzakere masasını kilitledi.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM’den kararın geri alınması için Rumlara müdahale etmesini istedi ve “Karar geri alınmazsa, bundan sonra müzakere süreci anlamsız hale gelecek” açıklaması yaptı. Kıbrıs adasının Yunanistan ile birleşmesi anlamına gelen ENOSİS, 1950 yılında Rum Ortodoks Kilisesi’nin İngiltere yönetimi altında olduğu bir sırada, sadece Rumların onayına sunulmuş bir karar.

KARAR GERİ ALINSIN

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum meclisinin geçen hafta kabul ettiği, “ENOSİS kararı okullarda kutlansın” yasasını ilk gün kınamış ve Rum lider Nikos Anastasiadis’e kararı geri alması çağrısında bulunmuştu. Rum lider Nikos Anastasiadis ve diğer Rum siyasetçilerden gelen mesajların ENOSİS kararını önemsizleştirme yönünde olduğuna dikkat çeken Akıncı dün yaptığı açıklamada, “Bu durum hızlı bir şekilde düzeltilmeli aksi takdirde bundan sonraki Kıbrıs sorununa çözüm müzakereleri anlamsız hale gelecek” dedi. Mustafa Akıncı, Rumların aldığı kararın Kıbrıs Türk toplumunda infiale yol açtığını ve Rumlara güvensizlik yarattığını belirterek, “Yarın (bugün) Anastasiadis ile görüşeceğim, sadece ENOSİS meselesini konuşacağım ve geri almasını isteyeceğim” dedi.    

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: Kıbrıslı Rumlar, 1950 yılında Kilise’nin önderliğinde Ada’nın Yunanistan’a bağlanması anlamına gelen ENOSİS kararı almış ve sadece Rumların imzasına sunmuştu. Ada İngiliz yönetimi altında olduğu bir sırada yapılan kampanyaya 224 bin Rum katılmış ve yüzde 96 oranında “evet” imzası verilmişti. Karar, imza kampanyası olması nedeniyle teknik olarak referandum kabul edilmiyor.

       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!