Kıbrıs’ın mezeleri

Akdeniz’in Sicilya ve Sardinya’dan sonraki üçüncü büyük adasıdır Kıbrıs.

Haberin Devamı

Uzun süren yaz mevsimi bir Akdeniz iklimi özelliğidir ve bu iklim Kıbrıs’ı mandalina, portakal, limon bahçeleriyle doldurur.
Doğu ile Batı arasında bir ada olmanın ve tarih boyunca pek çok medeniyet tarafından yönetilmenin tadını çıkarır gibidir Kıbrıs mutfağı.
Venedik, Osmanlı ve İngiliz mutfağı gibi birbirinden tamamen farklı üç mutfağın da etkilerini görürüz bu adanın yemek çeşitlerine yakından baktığımızda. Özellikle Akdeniz yemek kültüründen ve tabii ki Türk ve Yunan mutfağından çok etkilenmiş olduğu için, pek çok kültürün özelliğini bünyesinde barındırır.
Kıbrıs’a gidip de herhangi bir restoranda yemek yemeğe kalktığınızda, daha yemek siparişini vermeden mezeler gelmeye başlar ve masanız ondan fazla mezeyle donatılır bir anda.
Özellikle turşu ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bu mezelerin her biri birbirinden lezzetlidir. Kıbrıs halkı, etkilendiği onca mutfaktan kendine has bir mutfak yaratmayı başarmış ve yeni sunum teknikleriyle ve bu yemeklere ekledikleri yeni yeni malzemelerle Kıbrıs damak tadını oluşturmuştur.

Haberin Devamı

Müge’nin irmikli jölesi

İrmik, süt, şeker, vanilya, toz tarçın ve yağı orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak katılaşıp koyulaşıncaya kadar pişirin. Tatlı kaynamaya başlayınca ceviz içini ilave edip hemen ocaktan alın.
Diğer taraftan, 25-30 santim çapındaki borcamı ya da başka bir kalıbın içini suyla ıslatın. Sıcak irmik tatlısını kalıba aktarıp üzerini düzeltin, ılınmaya bırakın. Meyveleri incecik dilimleyip irmikli tatlının üzerine şekil vererek yerleştirin.
Diğer taraftan, toz jöleyi derin bir kaba aktarıp üzerine kaynar su ekleyin ve karıştırın. Jöle eriyince soğuk suyu da ilave edip karıştırmaya devam ederek dikkatlice meyvelerin üzerine gezdirin. Bu aşamada meyveler yerinden oynayabilir. Bu yüzden jöle daha özenli dökülmelidir. Tatlıyı buzdolabında en az bir gece bekletip dilimleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

-1 kg süt
-7 yemek kaşığı tepeleme irmik
-10 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
-1 paket vanilya
-2 çay kaşığı
toz tarçın
-50 gr bitkisel margarin ya da tereyağı
-1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
(fındık ya da badem de kullanılabilir)
Üzeri İçin
-1 paket toz muz ya da limon jölesi (200 gr)
-1 su bardağı sıcak su
-1 su bardağı soğuk su
-15-20 adet çilek
(taze mevsim meyvelerinden herhangi biri kullanılabilir)

Yazarın Tüm Yazıları