KIBATEK bayrağı 10 yıldır dalgalanıyor

İzmir’de kurulan ve tam 10 yıldır önemli iç ve dış etkinliklere imza atan KIBATEK, tüm dünyada her ulustan Türkçe yazan edebiyatçıları bayrağı altında topladı

KIBATEK, bir edebiyat kurumu.. İzmir’de 10 yıl önce bir avuç idealist Türkçe aşığı kurdu. Feyyaz Sağlam isimli bir edebiyat öğretim üyesi önderliğini yapıyordu. İlk başta toplananlar, kent edebiyatının sükseli, sol sloganlı ancak tam tersine içeriğinde kişisel çıkarcı ve klikçi çevrelerin dışında kalmış, daha çok halk tipi, ağırbaşlı, yürekli, Bizans (İstanbul Edebiyat İmparatorluğu) yanlısı olmayan, Anadolu’nun temiz duygularıyla dopdolu şair ve edebiyatçılarıydı. Daima onlara sempati besledim. Çalıştılar, çabaladılar.. Önce Ege’de, sonra Anadolu’da, daha sonra Kıbrıs ve Balkanlar’da, daha daha sonra nerede bir Türkçe yazan edebiyat kümesi varsa, taa oralara kadar sınırlarını genişlettiler. Türk Dünyası ile buluştular.. Her güzel ozanı içlerine aldılar.. Etkinlikleri, şiir matineleri, çeviri çalışmaları, panelleri, kitap yayınları aldı başını gitti.. Boynu bükük ve kendince yaşayıp giden, ama hüzünlerini ve tertemiz coşkularını kağıda döken Türk Dünyası’nı, mütevazi kollarında ustaca buluşturdular. Sağlam’ın soğukkanlı, titiz, üretken ve çalışkan kimliğinin bu gelişmede önemli rolü oldu.

ŞİİR ANTOLOJİSİ

KIBATEK, 10. kuruluş yılını kutluyor. Şimdiye kadar 70 kadar büyük edebiyat etkinliği yaratmış ve 15 kitap yayınlamış olan kurum, bu anlamlı yılın anısına "Uluslararası Şiir Antolojisi" yayınladı.

Türk Dünyası’ndan ve Türkçe yazan edebiyatçılardan, benim de içlerinde bulunduğum 94’ü yurt dışından, 160 seçkin isim antolojide buluştu. Dr. Şaban M.Kalkan ve Atila Er’in editörlüğünde basılan kitapta nice dostlarım yer almış.

İsrail’den Yaakov Barha, Recai Atalay, Atila Er, Ümit Yaşar Işıkhan, Mevlut Kaplan, Kıbrıs’tan Harid Fedai, Abdullah Neyzar Karahan, Tuğrul Keskin, Asım Öztürk, Timuçin Özyürekli, Yüksel Pazarkaya, Kerkük’ten Suphi Saatçı, Feyyaz Sağlam, Hakan Tartan, Cem Seyhun Ünbay, Avram Ventura, Halim Yazıcı, Lefkoşa’dan Özker Yaşın gibi dostlarımla aynı antolojide yer almak bana büyük keyif verdi, günlerdir kitabın sayfalarını karıştırıyorum.

ÖRNEK KURUM

Şu anda Atila Er’in genel başkanlığında çalışmalarını sürdüren KIBATEK, uluslararası bir kurumdur ama aynı zamanda bir örnek İzmir ve Ege edebiyat kuruluşudur.

Onunla tanışmalı ve desteklemeliyiz. Bu günlere gelebilmek için çok zor günlerden geçtiler. Atila Er, bu çileli yolculukları için, "Destek verenler olduğu kadar köstek olanlar da oldu" diyor. Her an ayaklarını altında bir kalıp sabun olduğunun bilincindeymişler.

Öyledir.. Özellikle İzmir’de edebiyat-kültür alanında, müthiş bir kıskançlık ve çekememezlik vardır, ideolojik kılıflar altında gerçekte rant kavgası yapılır. Bu yüzden bu tür amatör, şeffaf, özverili ve kapsayıcı kurumları sonuna kadar desteklemeliyiz. KIBATEK’e selam yolluyorum.

(İletişim:1) www.kibatek.org.tr 2)KIBATEK, P.K:382, Pasaport, İzmir 3)atilaer@kibatek.org.tr)

KIBATEK’E AKROSTİŞ

Kalbim çarpar Türkçemin heyecanı ile

Isınırım şiire, romana, hikayeye

Başlar geçmişim Dedem Korkut ile

Ardından Mevlana, Yunus, Veysel, Nazım

Tarihim yakışır öz dilimin şarkılarına

Elimi uzattım Balkanlar’dan Asya’ya

KIBATEK yaşatır dil yurdumun destanını..

Yaşar Aksoy

Feyyaz Sağlam’dan "Eylülgül" şiirleri

Akarken eylül gözlerine içimdeki asi, çılgın nehir

Geldin ve gittin, bir anda yıkıldı sanki başıma bu şehir

Kördüğüm oldu bilesin, bu akşam İzmir’den çekip gidişin

Varlığın haramdı zaten bana, yokluğunsa en acı zehir..

Feyyaz Sağlam (Eylülgül isimli kitabından)

Pek kimseyi kıskanmam.. Birkaç kişi hariç.. Bunlardan biri Feyyaz Sağlam’dır. Böyle çalışkan, mütevazi, arı gibi üretken bir "Anadolu edebiyatçısı" görmedim desem yalan olmaz. Yeni şiir kitabı Eylülgül’de, yüreğinin derinliklerindeki aşk yanardağının lav yollarını izlemek, beni daha sevindirdi. Meğer Feyyaz, bayağı ağır romantikmiş!

Genç yaşta "üstad" mertebesine layık görülebilecek kadar usta edebiyatçı olan 1959 Konya Ilgın doğumlu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olup, halen aynı fakültenin Türkçe Eğitim Bölümü Türk Dünyası Edebiyatları-Çağdaş Türk Lehçeleri Öğretim Görevlisi’dir. Kendi başına benzersiz bir Türkolog olan Feyyaz Sağlam, sağlam kişiliği, titiz araştırmacılığı, kadender ve alçakgönüllü yapısı ile gönüllerimize taht turmuştur. Fikir ve eylem babalığını yaptığı KIBATEK’in günümüzdeki başarıları onun en büyük gururudur.

KALIN ÖZGEÇMİŞ

Kırk Kırık Rubai, Rubailer, Leylagül, Azerbaycan Rubaileri, Eylülgül gibi dört şiir kitabı olan Feyyaz Sağlam, bunlara ek olarak Batı Trakya ve Yunanistan üzerine 14 kitap, Türk Dünyası Edebiyatı üzerine 10 kitap yayınlamıştır. Yani toplam 28 kitaba imzasını atmıştır.

Ayrıca, Türk Dünyası Edebiyatları alanındaki çalışmaları sebebiyle 7 ödül kazanmıştır. 13 uluslararası etkinlik ve panel düzenlemiş, dünyada nerede bir Türk toplumu varsa oraya uzanıp, Türk ve Türki hakların edebiyatlarını kayda geçirmiştir. İmrenilecek bir kalın özgeçmişi, titiz bilim adamlığı ve kucaklanacak bir özverili eylemliliği vardır. Benzeri de yoktur. Daha nice başarılar diliyorum. (İletişim: feyyazsaglam@hotmail.com)

Ozanların kaynaştığı kurum

KIBATEK, dünyada Türkçe yazan ozanların buluştuğu bir saygın kurumdur. Şair Atila Er, şair Feyyaz Sağlam ve şair Timuçin Özyürekli, bir kitap fuarında kurumun standında kitaplarını imzalıyorlar. (Fotoğraf:Yaşar Aksoy)

KIBATEK Yayınları

KIBATEK, kısıtlı imkanlarla çalışmasına rağmen sürekli edebi ve kültürel kitaplar yayınlar. 2008 yılında kuruluşlarının 10. yıldönümü anısına Feyyaz Sağlam’ın "Eylülgül" isimli şiir kitabı ve dünyada Türkçe yazan ozanların eserlerinden oluşan "Uluslararası Şiir Antolojisi" yayınlandı.
Yazarın Tüm Yazıları