KFMİB Başkanı Sevinç: Fındıkta rekolte belirleme çalışmaları sürüyor

Güncelleme Tarihi:

KFMİB Başkanı Sevinç: Fındıkta rekolte belirleme çalışmaları sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2017 14:05

KFMİB Başkanı Sevinç: Fındıkta rekolte belirleme çalışmaları sürüyor

Haberin Devamı

Hakan KABAHASANOĞLU/ GİRESUN, (DHA)- FINDIK sezonu öncesinde çeşitli kurum temsilcilerinin fındık rekoltesiyle igili spekülatif açıklamalar yaptığını ileri süren Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu ve Fındık ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Edip Sevinç, Rekolte Tespit Komisyonu'nun ön tahmin niteliğinde olmak üzere çiçekten meyveye geçiş tahmin çalışmalarına 2 Mayıs'ta başladığını ve 13 Mayıs'ta biteceğini söyledi.
Yazılı açıklama yapan Edip Sevinç, Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri’nin yıllardır uzman Ziraat Yüksek Mühendislerinden oluşan bir heyet ile rekolte tahmin çalışmaları yürüttüğünü ve tahminlerinin yüzde 95 seviyelerinde gerçekleştiğini belirtti. Sevinç, “Söz konusu heyet karanfil sayımı için 19 Şubat-11 Mart 2017 tarihleri arasında 15 il, 90 ilçede yürüttüğü çalışmalarını bitirmiş ve karanfil sayımına göre Türkiye fındık rekoltesi ilk tahmin sonuçlarını tespit etmiş olup, söz konusu çalışma sonuçları spekülasyon amaçlı kullanılabilir endişesiyle kamuoyu ile paylaşılmamıştır” görüşlerine yer verdi.
Her yıl Mayıs ayında dünyanın çeşitli ülkelerinden işadamlarının katılımı ile düzenli olarak gerçekleştirilen International Nut and Fruit Council'in Kongresi'nde diğer ürünlerin yanı sıra fındık ile ilgili bilgilerin de paylaşılacağını belirten KFMİB Başkanı Sevinç, açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bu tarz uluslararası toplantılarda bırakın gerçeğe aykırı ve yanıltıcı beyanlarda bulunmayı, açıklanan tahminlerde nedeni izah edilemeyen büyük sapmalar tespit edilirse, bu durum Türk fındık sektörüne ve ülkemize olan güvenin sarsılması gibi kabul edilemeyecek sonuçlar doğurabilecektir. Bu bağlamda, gerçeğe en yakın tahminin elde edilebilmesini sağlamak adına, Rekolte Tespit Komisyonu, yine bir ön tahmin niteliğinde olmak üzere çiçekten meyveye geçiş tahmin çalışmalarına 2 Mayıs tarihinde başlamış olup, 13 Mayıs tarihinde bitmesi planlanan bu çalışmada elde edilecek veriler, INC'nin (International Nut and Dried Fruit Council) bu yıl  19-21 Mayıs 2017 tarihleri arasında Hindistan'da yapılacak Kongresi'nde görevli moderatöre bildirilecek. Üreticilerimiz ve sektörle ilgili olanların çok iyi bildiği gibi, son ve kesin rekolte tahmin çalışmaları Haziran-Temmuz ayında yapılmakta olup, söz konusu komisyonumuz bu aylarda da son çalışmasını ayrıca yapacaktır. Dolayısıyla tüm paydaşlarımızın; beklenti, niyet ve kişisel ihtiyaç parametrelerine bağlı olarak açıklandığı izahtan vareste olan son günlerdeki mesnetsiz rekolte tahminlerine itibar etmeyip, bilimsel yöntemler ve objektif kriterlere dayalı olarak yapılan rekolte tahmin sonuçlarını beklemelerinde büyük fayda görülmektedir. Esasen üreticimiz bahçesindeki fındığın miktarını şu anda bile hepimizden iyi bilmektedir.”

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!