Eğlendirirken düşündürüyor

Güncelleme Tarihi:

Eğlendirirken düşündürüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2013 01:15

Sermiyan Midyat’ın yazıp yönettiği ve başrolünü oynadığı Hükümet Kadın 2, ilk filmin formülünü kullanarak hem güldürüyor hem de siyasi taşlamalar yapmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

İlkinden yedi yıl öncesine giden filmin fazlasıyla gürültülü ve kalabalık olduğunu kabul etmek gerek. Sermiyan Midyat ve usta oyuncu Demet Akbağ’ı izlemeye doyamıyorsunuz. Bir de Fehime rolünde Gülhan Tekin var ki, o filme girdikten sonra komedinin dozu daha da artıyor.

Sermiyan Midyat sağlam bir kalem. Siyasi konuları komediyle yoğurarak, siyasi taşlamalar yapmayı ve o arada güldürmeyi biliyor.
Farklı kültürlerin birbiriyle anlaşamama ama alışma sürecini ele alarak güldürmeyi amaçladığı 2010 yapımı ‘Ay Lav Yu’ filminden sonra politik altyapısını komediyle ortaya koyan Hükümet Kadın’la gelmişti karşımıza.
BKM yapımı olan Hükümet Kadın, bazı özellikleriyle Vizontele’yi hatırlatmıyor değildi. Atıf Yılmaz’la birlikte başlayan doğuda hayat bulan filmleri de...
Komedisini kaba komedi, bol gürültü ve siyasi hicivlerle götüren Hükümet Kadın serisi ilk filmde doğudaki eğitimsizlik, kız erkek ayrımı gibi konuların yanı sıra bölgedeki altyapı sorununa da değinmiş ve Kürtlerle ilgili ayrımcılıkları skeçlerle vermeye çalışmıştı.
Devam filmi de benzer bir yol izliyor.

Haberin Devamı

ERCAN KESAL’LA NEFES ALIYORUZ

Sekiz çocuklu bir kadın olan Xate, belediye başkanı kocasına tam destek verirken kocasının ani ölümüyle bu mücadeleye tek başına devam etmek zorunda kalıyordu.
Bundan yedi yıl öncesine giden devam filminin en iyi şeylerinden bir tanesi Xate’nin kocası Aziz Veysel rolünde izlediğimiz Ercan Kesal’ın ikinci filmde daha fazla yer alması.
Kesal’ın sakin ve dingin oyunculuğu oldukça gürültülü bir film olan Hükümet Kadın 2’de biraz olsun nefes almamızı sağlıyor.

XATE FARUK ÇATIŞMASI

İlk filmde iyi-kötü çatışması Sermiyan Midyat’ın oynadığı kötü adam Faruk ve Xate üzerinden verilmişti.
Bu filmde Faruk’un rolü daha baskın hale gelmiş ve bütün kurgu Xate-Faruk çatışması üzerine kurulmuş.
Bu anlamda inişli çıkışlı, sürprizi belli bir senaryo örgüsünden söz etmek pek mümkün değil.
Bu açığı Sermiyan Midyat’ın yazdığı dönemin yapısına uygun, zeki espriler ve diyaloglar kapatıyor.
Ve tabii bir de her anını izlemesi keyif veren Demet Akbağ gibi bir oyuncu var karşımızda.
Filmin belli bir noktasından sonra devreye giren Gülhan Tekin’i de ayrı bir yere koymak lazım.
Xate’nin Güneydoğu’nun ilk kadın belediye başkanı olmasına henüz yedi yıl var. Kendisi şimdilik belediye başkanı Aziz Veysel’in eşi olarak yaşıyor.
Faruk’un bitmek bilmeyen koltuk sevdasının kökeni de bu günlere dayanmakta. Xate, sıradan sabahlardan birinde Aziz Veysel’i evden uğurlarken beklenmedik bir sürprizle karşılaşyoır.
Bu kötü sürpriz de Xate ve Faruk’u sandıkta karşı karşıya getiriyor.
Faruk üçkâğıtlarla oy toplamaya çalışırken, Xate ilçeye bir okul yapmak için kolları sıvıyor.
Gülhan Tekin’den söz etmiştim. Tekin’in canlandırdığı Fehime, filmin ortalarında Faruk’un zoraki eş adayı olarak giriyor senaryoya.
Siyasete atılması için evli olması gerektiğini anlayan Faruk’un hayatına giren Fehime, Hükümet Kadın 2’ye ekstra kahkaha olarak katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

EĞLENDİREREK DÜŞÜNDÜRÜYOR

Filmin sürpriz konuk oyuncusu olarak Arda Turan’ı izleyeceksiniz. Turan, Faruk’un seçim propagandalarından birinde mahallede futbol oynayanlardan biri olarak çıkıyor karşımıza.
Andımız’ın Kürt çocukları tarafından okunduğu eleştirel sahnenin ve bu tür söylemlerin şu an itibariyle geçersiz olduğunu söylemem gerek.
Ama Andımız artık sadece filmlerde kaldı!
Kürtlükle ilgili kimine haklı kimine haksız gelecek söylemlerle geliyor Hükümet Kadın 2.
Parmak bastığı düşündürücü noktalar var. En iyi yanı ise bunları bile güldürerek veriyor olması.
Eğlendirerek düşündürmek kuşkusuz en iyisi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!