Ketçabın yolculuğu

Bizim neslin damak tadına pek de hitap etmeyen bir sostur ketçap.

Haberin Devamı

Ancak artık yemek kültürümüzün içine iyice girdi... Yeni nesil pek seviyor onu.

Ketçabın bir Çin icadı olduğunu duyduğumda pek şaşırmıştım doğrusu. Sonradan araştırıp Çinliler’in bu sosu balık ve tavuk yemeklerinde kullandıklarını öğrendim. Tabii ki şimdiki halinden biraz farklıymış o zaman ketçap. Çinliler tarafından bulunan ve kullanılan ketçabın Avrupa’yla tanışması ise 1600’lü yıllara rastlar. ıngiliz denizciler Singapur ve Malezya’da yedikleri bu lezzetli sosu ülkelerine götürdü.
Ancak ıngiliz ketçabı Çin ketçabına pek de benzemiyordu. ıngiltere’de ketçaba mantar, ceviz ve salatalık da eklendi. Bugün bildiğimiz haline en yakın olan ketçap, 1790’da piyasaya sürüldü.

Ve nihayet ketçap 1876’da şişelerde satılmaya başlandı. Bize gelince, ketçap ancak hamburger kültürünün yaygın-laşmasıyla girmeye başladı kültürümüze. Ve ketçabın hamburger harici kullanımı gıda sektörümüzdeki gelişmelere paralel olarak artış gösterdi.

Haberin Devamı

Zeytinyağlı domates pirinçlisi

· ½ su bardağı pirinç
· 1 adet orta boy
kuru soğan
· Türk kahvesi fincanıyla 1fincan sıvıyağ
· 5 adet orta boy domates
· 4 adet yeşil sivri biber
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 su bardağı et ya da tavuk suyu

Yapılışı: Pirinci bol tuzlu suda 40 dakika kadar bekletin. Kuru soğanı incecik doğrayın. Domateslerin yarısını soyun, diğerlerini soymadan tavla zarı formunda doğrayın. Sivri biberleri temizleyip tohumlarını yıkadıktan sonra, ince halkalar halinde dilimleyin. Diğer taraftan, sıvıyağın yarısını geniş bir tencereye koyup, orta ısılı ateşte kızdırın. Soğanları kızgın yağa aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika, soğan hafifçe sararıncaya kadar kavurun. Yeşil biber ve domatesleri de ilave edip sık sık karıştırarak kavurma işlemine 2-3 dakika daha devam edin. Üzerine sıcak et  ya da tavuk suyunu aktarıp tuz ve karabiberi serpin. Pirinci iyice yıkayıp süzdükten hemen sonra tencereye aktarın. Birkaç kez karıştırın ve orta ısılı ateşte pişirin. Lepe denilen pilav pirinç pilavı gibi tane tane olmaz. Hafif sulu olmalıdır. Dolayısıyla pirinçler yumuşamaya başlar başlamaz sulu pilavı ocaktan alın. Üzerine geri kalan sıvıyağını gezdirip tahta kaşıkla karıştırın. Tekrar tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 20 dakika dinlenmeye ve demlenmeye bırakın. Karıştırarak servise sunun. Bu pilavın özelliği zeytinyağlı oluşudur. Böylece hem sıcak hem de ılık olarak yenilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları