Kestelli'den turuncu yürüyüş çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Kestelliden turuncu yürüyüş çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2017 09:00

Kestelli'den turuncu yürüyüş çağrısı

Haberin Devamı

İZMİR'i Turuncuya Boya Platformu'nun kurucuları arasında yer alan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, tüm İzmirlileri 10 Aralık Pazar günü, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için yapılacak yürüyüşe davet etti.

İzmir'de 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla sembol yapılar turuncu renklere bürünürken, son gün düzenlenen yürüyüşte turuncu giymiş tüm katılımcılar kol kola yürüyecek.

Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve gerekli yasaların yapılması için bir kamuoyu oluşturmak adına 'Dünyayı Turuncuya Boya' adıyla sürdürülen kampanyaya İzmir'den de destek verilecek. İzmir'i Turuncuya Boya Platformu'nun kurucuları arasında yer alan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, tüm İzmirlileri 10 Aralık Pazar günü saat 14.00'te Cumhuriyet Meydanı'nda başlayacak 'Turuncu Yürüyüş'e davet etti. Hem bir bir kadın, hem de İzmir'de tarihi sorumluluklar üstlenmiş bir sivil toplum kuruluşu olan İzmir Ticaret Borsası'nın başkanı bir kadın olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi konusunda kendisine özel bir görev düştüğünü söyleyen Işınsu Kestelli, duyarlı bir kent olan İzmir'in, kadına yönelik şiddete dikkati çekme konusunda öncü olabilmesi adına kişisel olarak bir adım attığını açıkladı.

GÖZTEPE VE KARŞIYAKA'DAN DESTEK

Tamamen gönüllülerden oluşan kişilerle beraber yola çıktığını anlatan Kestelli şöyle konuştu:

"Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), 25 Kasım-10 Aralık tarihlerini toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme ve bu konuda farkındalık yaratma günleri olarak belirlemişti. 'Dünyayı Turuncuya Boya' sloganıyla başlatılan kampanya sayesinde de dünyanın dört bir yanında şehirlerin turuncuya boyandığı harika örnekler ile karşılaşmıştık. Birleşmiş Milletler'in 1985 yılında aldığı bir kararla 'Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Mücadele Günü' ilan edilen 25 Kasım'da başlayan etkinlikler, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'ne kadar sürüyor ve ortaya kamuoyunun dikkatini bu önemli soruna çeken birbirinden renkli manzaralar çıkıyor. Biz de İzmir'de bazı etkinlikler düzenleme kararı alıp harekete geçtik. Yalnız olmadığımızı gördüm ve çok da mutlu oldum. Göztepe ve Karşıyaka Spor Kulüpleri kampanyamıza destek verme kararı aldı. Hatta Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, çektiğimiz kampanya filminde bizzat rol aldı. İTB sosyal medya hesaplarıyla destek veriyor. Sabancı Üniversitesi İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı (BADV) Projesi ilk günden bu yana yanımızda. Ege İhracatçılar Birliği keza öyle. Kordon'da şallarını, servislerini turuncu ile değiştirme kararı alanlar, vitrinlerini 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında turuncu renkli modellerle donatacak olan markalar adeta birbirleriyle yarışıyor. İzmir'in sembol yapıları söz konusu tarihler arasında turuncu renklere bürünecek. İzmir'in silüetinde giderek daha fazla yer bulan yüksek binaların çoğu turuncuya dönüşecek. Tamamen gönüllülük esasıyla çığ gibi büyüyen bu katılım yerel basında da geniş yankı buldu. Hedefimiz, 25 Kasım'da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı kadına yönelik şiddete hayır yürüyüşüne destek vererek ilk adımı atmak, 16 gün boyunca İzmir'i turuncuya boyamak ve 10 Aralık Pazar günü saat 14.00'te Cumhuriyet Meydanı'ndan başlatacağımız 'Turuncu Yürüyüş' ile süreci tamamlamak."

"BENİ HER YERDE GÖREBİLİRSİNİZ"

Bu etkinliklerin hemen her safhasında bizzat bulunacağını söyleyen Işınsu Kestelli, bayrak, flama, broşür ve poster bastırdıklarını belirterek, "Bunların mekanlara dağıtımında da görebilirsiniz beni, kampanyanın tanıtım videosunda da. Kampanyanın daha geniş kitlelere duyurulması için ülkemizin iş kadınları ile birebir görüşüyorum. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na bir mektup yazarak desteklerini beklediğimizi ilettim. Bu konulara olan duyarlılığı malum. Kampanyamıza da çok sıcak yaklaştı kendisi" dedi.

"İLGİ KATLANARAK ARTACAK"

İzmir'in Türkiye'nin eğitim düzeyi en yüksek kentlerinden biri olarak toplumsal sorunlara karşı çok duyarlı olduğunu kaydeden İTB Başkanı Kestelli, bugüne kadar kapısını çalıp destek alamadıkları hiçbir marka, kurum ve kişi olmadığına dikkati çekti. Yolun çok başında olduklarını söyleyen Işınsu Kestelli, 10 Aralık'a kadar ilginin katlanarak artacağına ve o gün İzmir'in sesinin sadece Türkiye'ye değil dünyaya ulaşacağına yürekten inandığını belirtti. İzmir'e ve İzmirlilere çok güvendiğini ifade eden Kestelli, "İzmir'i Turuncuya Boya kampanyasının ve benzerlerinin, son 5 yılda 1500 kadınımızın öldürüldüğü ve her iki kadından birinin fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı ülkemizde kadına yönelik şiddete dikkati çekmek, bu konuda farkındalık yaratmak ve gerekli yasalar ile uygulamaların yürürlüğe konulması için bir kamuoyu oluşturmak açısından çok önemli olduğuna inanıyorum. Ancak bu hemen bir anda olabilecek, bir yürüyüşle çözülebilecek kadar basit bir sorun değil maalesef. Bu nedenle, kitlesel bir etkinliğe dönüşmesi, toplumsal bilinç ve farkındalık yaratabilmesi adına önümüzdeki yıllarda daha da büyüyerek sürmesi için elimden geleni yapmaya devam edeceğim" diye konuştu.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!