KESK'ten toplu iş sözleşmesi talepleri

Güncelleme Tarihi:

KESKten toplu iş sözleşmesi talepleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2017 15:13

KESK'ten toplu iş sözleşmesi talepleri

Haberin Devamı

KAMU Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, yetkili sendika Memur-Sen ile hükümet arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerini protesto etti, memur maaşlarının iyileştirilmesini istedi.

Basmane Tren Garı'nda toplu iş sözleşmesi masası kurarak taleplerini açıklayan KESK yöneticileri, OHAL ve kanun hükmünde kararnamelerin kaldırılmasını da istedi. Grup, 'Satış değil toplu sözleşme', 'Devlet güdümlü sendikaya hayır' sloganları attı. 2 milyon kamu çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hak kayıplarının yaşanacağı ileri sürüldü. Kamu çalışanlarının maaşlarının iyileştirilmesi de istenirken, özelleştirilmelerin durdurulması ve taşeron sistemin kaldırılması talepler arasında yer aldı. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Şube Sekreteri Mehdi Seyhan, grup adına basın açıklaması yaptı. Kamu emekçilerinin sadece özlük haklarında değil, mali ve sosyal haklarında da kayıplar yaşamaya devam ettiğini savunan Mehdi Seyhan, kamu emekçileri için asgari temel ücret belirlenmesini taleplerinde ısrarcı olduklarını söyledi. Seyhan, "Yıllardır sürdürdüğümüz mücadelenin temel talebi olan, herkese güvenceli ve gelecek talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu nedenle, özelleştirmeler durdurulsun. Sözleşmeli, taşeron, esnek ve kuralsız çalışma yasaklansın. Çalışanları bölen, iş ve ücret güvencesini tehdit eden her türlü istihdam biçimi kaldırılsın. Esnek, kuralsız, performansa göre çalışmaya son verilsin" dedi.

Asgari Geçim Standardı Tespit Komisyonu oluşturulmasını talep eden KESK, komisyonda 4 kişilik bir aile için, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç asgari bir temel ücret belirlenmesini istediklerini, fakat bu taleplerinin sonuçsuz kaldığını açıkladı. Mehdi Seyhan, kamu emekçilerinin yıllardır çözülmeyen temel sorunlarından birinin ise artan oranlı gelir vergisi diliminin olduğunu vurguladı. Seyhan, "2017 Haziran ayı itibari ile 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 510 lira, yoksulluk sınırı ise 4 bin 925 liraya dayanmıştır. Bu nedenle en düşük maaş alan kamu çalışanının maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 liraya çıkarılmasını talep ediyoruz. Bu ücrete 2018 yılı için kira yardımı olarak aylık 427 lira, aile yardımı olarak aylık 350 lira, çocuk yardımı olarak aylık 350 lira, brüt asgari ücret tutarında yılda iki ikramiye ve ulaşım için aylık abonman bilet ücretinin eklenmesini, yemek ücreti verilmeyen kamu çalışanına ise aylık 335 lira ödenmesini talep ediyoruz" dedi.

Basmane Tren Garı'nda kurulan masanın, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuçlanana kadar burada kalacağı belirtildi.

Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!