KESK Başkanı Özgen: 100 bin kamu emekçisi işinden edildi

Güncelleme Tarihi:

KESK Başkanı Özgen: 100 bin kamu emekçisi işinden edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2017 16:30

Bakırköy’deki 1 Mayıs kutlamalarında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, "OHAL ve KHK’larla 100 bin kamu emekçisi işinden edildi. 10 binlerce kamu emekçisi açığa alındı. Haklarımız KHK’larla yasaklanmaya devam ediyor. Arkadaşlarımız hakkında soruşturmalar, keyfi uygulamalar devam ediyor. 3 binin üzerinde KESK üyesi işten atıldı. Sizin OHAL yasanıza, KHK’larınıza, soruşturmalarınıza boyun eğmiyor, korkmuyor, geri adım atmıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nın çağrısıyla Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştirilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü programı sona erdi.Bakırköy ikinci kez, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına ev sahipliği yaptı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, CHP ve HDP başta olmak üzere çeşitli siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve temsilcileri, sabah saatlerinden itibaren 3 ayrı güvenlik noktasından geçerek miting alanına giriş yaptı.  Katılımcılar miting alanında, "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları attı.

Bakırköy'deki program, yoğunluk dolayısıyla bir saat geç başladı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel'in konuşmalarının ardından tüm kurumlar adına ortak bildiri Türkçe ve Kürtçe okundu.
Mitingde işçiler ve vatandaşlar, Kardeş Türküler'in seslendirdiği türküler ve Roman havaları eşliğinde dans ederek halay çekti.

Haberin Devamı

KESK Başkanı Özgen: 100 bin kamu emekçisi işinden edildi

Programın sona ermesiyle Bakırköy'deki 1 Mayıs kutlamalarına katılan işçiler ve vatandaşlar alandan ayrıldı. Dağılmalar sırasında toplu ulaşım araçlarında ve yollarda kalabalık oluştu.

 (KESK) Eş Genel Başkanı Lami Özgen, 16 Nisan referandumuna değinerek, "Emekçiler olarak ’hayır’ taleplerimizi birleştirerek bu ülkenin yarısı olduğumuzu ortaya koyduk. Kanun hükmünde kararnamelere, OHAL’e, baskılara, tutuklamalara, iş güvencesini ortadan kaldırılmasına, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına, iş cinayetlerine, iş yerlerindeki mobbinge hayır dedik. İradelerimizi ortaklaştırdık" dedi.

REFERANDUM SONUÇLARI ŞAİBELİDİR

Özgen referandum sonuçlarının şaibeli olduğunu belirterek "Referandum sonuçları şaibelidir. Bu sonuçları ülkenin yarısı olarak kabul etmiyoruz. Buna bir kez daha hayır demeye devam ediyoruz" diye konuştu. 

10 BİNLERCE KAMU EMEKÇİSİ AÇIĞA ALINDI

Lami Özgen, "OHAL ve KHK’larla 100 bin kamu emekçisi işinden edildi. 10 binlerce kamu emekçisi açığa alındı. Haklarımız KHK’larla yasaklanmaya devam ediyor. Arkadaşlarımız hakkında soruşturmalar, keyfi uygulamalar devam ediyor. 3 binin üzerinde KESK üyesi işten atıldı. Sizin OHAL yasanıza, KHK’larınıza, soruşturmalarınıza boyun eğmiyor, korkmuyor, geri adım atmıyoruz. Bu onlara büyük bir ıstırap. Selam olsun baskıya, zulme, faşizme karşı boyun eğmeden mücadele edenlere. Faşizme karşı omuz omuza yürüteceğimiz mücadele bizim ortak geleceğimizi ifade etmektedir. Kurtuluş yok tek başına ya beraber ya hiçbirimiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

İÇERİDE VE DIŞARIDA BARIŞ TALEBİMİZDE ISRAR EDİYORUZ

Lami Özgen, "AKP iktidarı, tekçi, otoriter faşizan politikaları ile beraber tek adam sistemini kurumsallaşmaya giderken bizim temel hak ve özgürlüklerimizi sadece sınırlamak ve engellemek ile kalmıyor bunları ortadan kaldırarak kendi faşizan sistemini kurumsallaştırmak istiyor. İçeride ve dışarıda yürütülen savaş ile kurumsallaştırarak toplumun muhalif kesimlerini karşı karşıya getirip tekleştirmeyi, ötekileştirmeyi savaş politikaları ile hayata geçirmek istiyor. İçeride ve dışarıda barış talebimizde ısrar ediyoruz" diye konuştu.

TMMOB BAŞKANI: HAYIR DEMEK İÇİN TOPLANDIK

Bakırköy’deki 1 Mayıs kutlamalarında konuşan 1 Mayıs komitesinden TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Bugün burada ülkemizde demokrasinin, laikliğin cumhuriyetin emeğimizin doğanın katledilmesine ’hayır’ demek için toplandık. Ülkemizin kan gölüne çevrilmesine, kamuda, okullarda, üniversitelerde yaşanan hukuk dışı kıyımlara ’hayır’ demek için toplandık. Gazetecilerin, milletvekillerinin tutuklanmasına seçilmiş belediye başkalarının görevden alınmasına yerine kayyum atanmasına sürekli OHAL’e, baskıya şiddete ’hayır’ demek için buradayız" diye konuştu.

Haberin Devamı

 ANKARA KOLEJ'DEKİ KUTLAMA

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Halkevleri ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de aralarında bulunduğu çeşitli sendikalar, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Kolej Meydanı’nda kutladı.

KESK Başkanı Özgen: 100 bin kamu emekçisi işinden edildi

Meydandaki platformda konuşma yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, kıdem tazminatı hakkının iş güvencesi olduğunu vurguladı. Görgün, şunları söyledi: "15 Temmuz darbe girişimine ’Bu bizlere Allah’ın bir lütfudur’ diyenler, darbe girişimini bahane ederek, ülkeyi OHAL ve KHK’lar ile yönetmektedirler. Her türlü hukuk çiğnenerek, inşa edilen baskı ve dikta rejimi emekçilere ve halklara karşı yapılmış bir darbeye dönüşmüştür. Daha önce Meclis’te bir gece baskınıyla çıkartılan kiralık işçilik ve esnek çalışma yasası ile emekçilerin hakları gasp edilmiş, iş güvenceleri ortadan kaldırılmış, işsizlik ve kölelik koşullarında çalışmaya mahkum edilmişlerdir. 15 yıllık iktidar döneminde sermayenin tüm isteklerini yerine getiren AKP iktidarı şimdi de sermayenin en büyük isteği ve mirası olan kıdem tazminatı hakkımızı ortadan kaldırmanın çabası içine girmiştir. Kıdem tazminatı hakkımız, iş güvencemizdir. Bu hakkımızın gasp edilmesiyle iş güvencemiz tamamen yok edilmek istenmektedir"ÿ

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU VE DEMİRTAŞ’IN MESAJLARI OKUNDU

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Görgün’ün konuşmasının ardından sunucu tarafından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 1 Mayıs için gönderdiği mesajlar okundu. Kolej Meydanı’nda toplanan gruplar, müzikler eşliğinde halay çekip, dans etti. Yağmurun başlaması üzerine kalabalık, olaysız dağıldı. 

CADDEYE X-RAY KURULDU, MEYDANA GELENLER TEK TEK ARANDI

Başkentte 1 Mayıs kutlamalarının adreslerinden biri olan Kolej Meydanı’na gelenlerin üstü, açık alana kurulan X-ray cihazıyla arandı. Korteje katılan gruplar, Cemal Gürsel Caddesi üzerinde kurulan arama noktalarında, X-ray cihazlarından ve polis kontrolünden geçerek, miting alanına girdi.ÿ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!