Kesin değil ama...

Kimileri için “olsa da olur, olmasa da” durumundaki kahve, benim olmazsa olmazlarımdan biridir.

Haberin Devamı

Gün içinde çay da içtiğim için öyle aşırıya kaçmam ama kahvesiz de yapamam.
Türk kahvesinin de filtre kahvenin de iyi olanını seçerim. Aldığım filtre kahveleri kendi zevkime göre karıştırırım. Kısacası annemin “bu kadar kahve içilmez” uyarılarına karşın kahve hep hayatımın bir parçası olmuştur.
Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar benim gibi kahve meraklılılarını sevindirmiş olmalı. Çünkü araştırmalar günde beş fincan ve üzeri kahve içenlerin bazı kanser türlerine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösterdi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 50 bin erkek üzerinde yapılan araştırmada, kahve tüketenlerin prostat kanserine yakalanma riskinin diğerlerine göre yüzde 20 düşük olduğu saptandı.
Yaklaşık 20 yıl süren araştırmadan çıkan sonuç, bazı bilim insanlarını tatmin etmiş değil. Sonuçların henüz net olmadığını düşünen bazı kuruluşlar da var.
İsveçli bilim insanları da kahvenin kadınlarda görülen bazı meme kanseri türlerini engellemeye yardım ettiği savını ortaya attı. Elbette ki bu teze de aynı sebeplerden ötürü karşı çıkanlar var.
Araştırmalarda ortaya çıkan ilginç bir sonuç da kansere karşı koruma sağlayan şeyin kafein olmaması. Çünkü araştırmaya katılan kahve içicilerinin kimisi kafeinli, kimisi kafeinsiz kahve tüketiyor.

Haberin Devamı

ETLİ EKMEK

Yaş mayayı bir su bardağı ılık suyla karıştırarak eritin ve derin bir kaba aktarın. Tuzu ve unu katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
Mayalanıp dinlenmesi için bir saat kadar bekletin. Mayalanmış hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.
İçini hazırlamak için kıyma, yemeklik incecik doğranmış soğan, yumuşamış yağ, maydanoz, tuz ve karabiberi derin bir kapta karıştırın.
(Varsa incecik kıyılmış domates de katabilirsiniz.)
Mayalanmış hamur parçalarını tezgâhta küçük tabak büyüklüğünde yuvarlaklar halinde açın.
İçlerine etli harçtan koyup uçlarından çekerek kayık şekli verin. Kayıkları yarım saat daha dinlendirin.
İyice kabaran pideleri hafif un serpilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Etli ekmekleri 5 dakika önceden ısıtıp 220 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında kenarları sarı - kahverengi oluncaya kadar, 10-12 dakika pişirin.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

İçi için;
- 500 gr yağlı  koyun kıyması
- 1 adet orta boy  kuru soğan
- 100 gr tereyağı (Kuyruk yağı da kullanabilirsiniz.)
- Yarım demet ince  kıyılmış maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Pide hamuru için;
- 1 su bardağı ılık su
- 42 gr yaş maya
- 2 çay kaşığı tuz
- Alabildiğince un

Yazarın Tüm Yazıları