Kesilen 506 kızılçamın yerine sembolik ağaçlar dikildi

Güncelleme Tarihi:

Kesilen 506 kızılçamın yerine sembolik ağaçlar dikildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 15:39

Kesilen 506 kızılçamın yerine sembolik ağaçlar dikildi

Haberin Devamı

Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), (DHA) - MUĞLA'nın Fethiye Belediyesi ve çevreciler, 9 kilometrelik Kayaköy yolunun 3 metre genişletilmesi için kesilen 506 kızılçam ağacının yerine ahşaptan imal edilen yaklaşık 3 metre boyunda sembolik ağaçlar dikti. Tabelaya dönüştürülen ağaçların üzerinde 'Oksijeninizi sağlamak mıydı suçum?', 'Kesmek kolay olandı' mesajları yer aldı.
Fethiye'nin Kesikkapı Mahallesi ile Kayaköy Mahallesi arasında yer alan, 4 metre genişliğinde ve 9 kilometrelik asfalt yolun 3 metre daha genişletilmesi için geçen aralık ayının başında ağaç kesimine başlandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nden talebi üzerine, yol kıyısında kalan asırlık 506 kızılçam, Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince köklerinden kesildi. 5 bin yıllık geçmişe sahip Rum yapılarının bulunduğu, UNESCO tarafından 'Dünya dostluk ve barış köyü' ilan edilen Kayaköy yolundaki ağaç kesimi tepkilere neden oldu. Sosyal medya üzerinden örgütlenen çevreciler, 'Nostalji Yolu' olarak adlandıran güzergahta, asırlık ağaçların kesilmesini 'kıyım' olarak niteledi. Ancak Büyükşehir Belediyesi, yolun Kayaköy sakinlerinin talebi üzerine genişletildiğini belirtti.
SEMBOLİK AĞAÇLAR DİKİLDİ
Çalışmalar sırasında ağaç kesimini durdurmak için çaba gösteren Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği üyeleri, kesimin tamamlanmasının ardından Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'yle işbirliği yaparak, ilginç bir protesto yolu seçti. Ahşap malzemeden hazırlanan yaklaşık 3 metre boyundaki 10 sembolik ağaç, bu sabah belediye ekipleri ve dernek üyeleri tarafından Kayaköy yolunda kesilen ağaçların yerine dikildi. Kesilmiş ağaç köklerine çivi ile tutturulan tabela şeklindeki sembolik ağaçların üzerinde 'Oksijeninizi ağlamak mıydı suçum', 'Kesmek kolay olandı', 'Ağaçtan değerli ne dikeceksiniz şimdi', 'Ağaçlar eğilmezken insanlar neden eğilir ki' yazıları yer aldı. Yoldan geçen sürücüler, araçlarıyla yavaşlayarak sembolik ağaçlardaki yazıları okumaya çalıştı.
"SANMASINLAR Kİ KARŞI ÇIKTIK, SONRA SUSTUK"
Sembolik ağaçların yanında Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösteren Dernek Başkanı Okyay Tirli, Kayaköy'e ulaşım için 2 karayolu bulunduğunu belirtti. Kesim yapılan yolun, karayolu standartlarına uymadığını ve doğal ormanlarla çevrili olduğunu anlatan Tirli, Kayaköy'e ulaşım için karayolu standartlarına uyan yolun Ovacık Mahallesi üzerinden geçtiğini ve 22 metre genişliğe sahip olduğunu kaydetti. Kesilen ağaçların taşların arasından çıkmış, insanlığa verilmiş bir nimet olduğunu aktaran Tirli, "Bu ağaçları bırakın kesmeyi, korumak için çaba göstermek gerekliydi. 'Halk istiyor' diyerek bu yolun genişletilmesini kabul etmiyoruz. Çünkü halk istemiyor. İsterlerse bir imza kampanyası açalım, görelim. Sanmasınlar ki bir karşı çıktık, sonra sustuk. 140 kilometre mesafeden Fethiye'yi yönetmeye kalkarsanız, işte böyle olur. Benzeri bir durum Ölüdeniz'de devam eden arıtma. CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün kendisine de söyledim. Ancak bürokratlarının bildiği yoldan yürümeye devam ediyor" dedi.
Kesilen ağaçların yerine sembolik ağaçlar diktiklerini belirten Tirli, "Büyükşehir Belediyesi'ni buraya davet ediyoruz. Kestikleri ağaçların yerine ağaç diksinler" diye konuştu.
"SANKİ KAYAKÖY'DE HAVALİMANI VAR"
Dikilen sembolik ağaçları incelemek için bölgeye gelen Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur ise Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan, bir ağaçta bile 80 milyon vatandaşın hakkı olduğunu söyledi. Fethiye'de yüzlerce problem varken yol genişletmek için ağaç kesmenin yersiz olduğunu vurgulayan Cesur şöyle konuştu:
"Sanki Kayaköy'de havalimanı varmış gibi yol yapmanın hiçbir manası yok. Üstelik alternatif yolumuz da vardı. Büyükşehir Belediyesi tamirle ilgili bize talepte bulunsa, biz bu yolu ağaç kesmeden tamir edebilirdik. Yabancıları görüyoruz. Tabiata sadık kalıyor, orijinalini bozmuyorlar. Biz ise tam tersini yapıyoruz. Bu ağaçlar kolay yetişen ağaçlar değil. 70-80 yılda yetişiyor. Elma, armut değil ki bu, kes 2 sene sonra tekrar yetişsin. Birkaç kişi istemiş olabilir. Ama bu kesimin yapılmaması gerekiyordu."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!