Keşifler ve madde ötesi araştırılacak

Duygusal tepkilerin sert olacağı bir gün. Bugün meydana gelen olaylar, bilinçaltının derinlerinden yükselen gizli isteklerin ortaya çıkmasına neden olacak.

Uranüs’ü tetikleyen Merkür, iş arkadaşları ve komşular arasında ortaya çıkabilecek karışıklıkları işaret ediyor. Sürpriz açıklamalar sarsıcı etkiler meydana getirebilir. Bilgisayar teknolojisi, keşifler ve madde ötesinin araştırılması, düşüncelerin çok farklı bir boyut kazanması mümkün.

KİTAPLAR

Yemek yeme eyleminin ihtiyaçtan öteye geçip ‘kültür’ metası haline dönüşmesi yıllar alacak bir süreç. Ve bu süreç içinde Türk yemek kültürünün gelişim sürecini anlatan ‘Yemek Kitabı’ şimdiye kadar yazılmış çizilmiş pek çok araştırmayı, anıyı, gözlemi içinde barındıran bir kaynak görevi üstleniyor.

XI. Yüzyıldan bu yana Türk yemek kültürünün değişim ve gelişim sürecinin anlatıldığı kitapta, yıllar içinde gelişen yeme içme kültürüne ilişkin araştırmalar dört ayrı bölüm ile okuyucuya sunuluyor. M. Sabri Koz’un hazırladığı ‘Yemek Kitabı’ adı dahi duyulmamış yemek tariflerini de içinde barındırdığı gibi ‘Yemek’ olgusunu, tarih, edebiyat ve halkbilim potasında eritmeye çalışmış.

Türk yemek kültürüne ilişkin yazı ve araştırmaların dört ayrı bölümde incelendiği kitabın ilk bölümünde; tarih ağırlıklı, geçmişe dair gözlemlerin yer aldığı ‘Ocaklık’tan ‘Matban ı Amire’ye’ adlı bölümde yeme-içme eyleminin Türk kültüründeki gelişimi ‘Selçuk Devri Yemekleri ve Ekmekleri’ ve ‘Harem’de Yemekler’ gibi ilginç yazılar eşliğinde anlatılıyor. ‘Yeryüzünde Binbir Sofra’ adını taşıyan ikinci bölümde ise çeşitli sofralara ve yöresel mutfaklara ilişkin yazılar bulunuyor.

‘Kitabevi’nden çıkan kitabın üçüncü bölümü olan ‘Tatlı yiyelimÖ’ ise adından da anlaşılacağı üzere tatlı konuşmayı mümkün kılan çeşitli Osmanlı ve Anadolu tatlılarının yer aldığı tarif ve anlatımları içinde barındırıyor.

Yemek kitaplarının gün geçtikçe arttığı günümüzde alelade yemek tarifleri yerine yemek kültürümüzü araştıran ‘Yemek Kitabı’ M. Sabri Koz’un hazırladığı ‘Türk Mutfak Kültürü üzerine Seçme Kaynakça’ adlı bölüm ile son buluyor.

YEMEK KİTABI



Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz yerin rehberini edinmek hem yolculuk öncesi bir hazırlık heyecanı, hem de gittiğiniz yerde dolaşma kolaylığı verir. Bu nedenle bir rehbere sahip olmak önemli!

Fakat gidilecek yer dünya üzerindeki herhangi bir ülkeye ait değilse, coğrafyanın her hangi bir noktasında bulunmuyorsa ne yapılmalı? Hayal yolcuları rehbersiz mi kalmalı?

Bu soru pek çok kişinin kafasını kurcalamış olmalı ki, Alberto Manguel ve Gianni Guadalupi birlikte bu konuya el atarak iki ciltlik bir ‘Hayali Yerler Sözlüğü’ hazırlamışlar.

YKY (Yapı Kredi Yayınları)’ndan çıkan bu ilginç kitapta bütün çağlardan, pek çok efsaneden, fantastik romanlardan, sinema, TV dizileri, tiyatro oyunlarından ve sahneden seçilmiş 1200’den fazla ülke, ada, yapı yer alıyor.

Arkham’dan Babil’e, Hogwarts’dan Jurassic Park’a, Oz’dan Yerdeniz’e kadar pek çok fantastik mekanın anlatıldığı, haritalarının ve resimlerinin de bulunduğu sözlük, hayal dünyasına yolculuk yapmayı sevenlerin ilgisini çekecektir.

Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu’nun çevirisini yaptığı ‘Hayali Yerler Sözlüğü’, iflah olmaz hayalcileri, kimi zaman okudukları bir metine kimi zamanda hayal meyal hatırladıkları bir masal ülkesine götürüyor.

HAYALİ YERLER SÖZLÜĞÜ
Yazarın Tüm Yazıları