Yaz aylarında Omega 3 yağ asitleri tüketilmesi için 5 önemli neden

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

katkılarıyla...

Her yaşta gerekli olan Omega 3 yağ asitleri, özellikle gelişim çağındaki çocuklar için çok önemli. Yaz aylarında da düzenli tüketilmesi gereken Omega 3 yağ asitleri, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde önemli rol oynuyor.

Omega 3 yağ asitleri vücutta sentezlenemezler

Omega 3 yağ asitleri, başta balık olmak üzere bazı sebzelerde de bulunan esansiyel yağ asitleridir. Esansiyel oldukları için vücutta sentezlenemezler ve mutlaka dışardan alınmaları gerekir. Hayvansal kaynaklı Omega 3 yağ asitleri EPA ve DHA içerirler. Günlük enerji alımının %0,5’i Omega 3 yağ asitleri tarafından karşılanmalıdır.

Omega 3 yağ asitleri sağlık için gereklidir

Omega 3 yağ asitleri olan EPA ve DHA vücutta en çok beyin ve retinada bulunur. Anne karnındaki gelişim döneminde, beyin, sinir sistemi ve retina gelişiminde; okul başarısı, zeka, okuma, yazma, konsantre olma ve anlama becerilerini artırmada, bağışıklık sistemi ve kemiklerin güçlenmesinde diyette yeteri kadar Omega 3 yağ asidinin bulunması gereklidir.

“Yazın balık yağı içilmez” sözü bilimsellikten uzaktır.

Vücudun üretemediği ve mutlaka dışarıdan alınması gereken omega 3 yağ asitlerinin mevsimsel kullanılması veya ara verilmesi ile ilgili önyargılar gerçeği yansıtmamaktadır. Yaz aylarında kullanımının sakıncalı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel veri olmadığından bu aylarda kullanımında kısıtlama yoktur. Bu önyargı D vitamin ihtiyacının farklı kaynaklardan sağlanması üzerine oluşmuştur. D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Besin olarak sadece yağlı balık ve balık karaciğer yağında, az miktarda ise kırmızı et ve yumurtada bulunur. Kemik gelişimi, bağışıklık sistemi ve metabolizma için önemli görevleri bulunan D vitamini ihtiyacı güneş ışığının daha az olduğu kış döneminde balıktan karşılanırken yaz döneminde ise gün ışığının bu ihtiyacı giderdiği, dolayısıyla balık yağına gerek olmadığı algısı gelişmiştir. Ancak balık yağlarının vücudumuzun ihtiyacını karşıladığı asıl madde omega-3 yağ asididir. Bu nedenle yaz-kış balık yağı tüketimi gereklidir.

Yeteri kadar balık tüketilmediğinde, yaz aylarında da Omega 3 desteği ihmal edilmemelidir

Düzenli olarak haftada iki kez balık tüketilmiyorsa, Omega 3 yağ asitleri eksikliği ile karşılaşabilirsiniz. Düzenli balık tüketiminde de balıkların çiftlik balığı olmamasına dikkat etmek gerekir. Deniz balıklarının da ağır metal ve su kirliliğinden etkilenmemiş olması önemlidir. Aksi takdirde civa gibi toksik metaller vücutta birikebilir. Türkiye’de balık tüketimi son derece azdır. 

Kokusuz, tek kullanımlık kaşık formunda balık yağı ile yaz aylarında da Omega 3 desteğini ihmal etmeyin.

Omega 3 yağ asitleri takviyesi kullanılırken dikkat edilecek olan en önemli konu kalitedir. Balık yağının kokusu özellikle çocuklarda neredeyse balık yemekten bile uzaklaştıracak kadar kötü olabilir. Bu durumda, balık yağı içmek hem anne hem de çocuklar için eziyet haline dönüşebilir. Günümüzde gelişen teknoloji ile kokusuz balık yağı üretilebilmektedir. Ayrıca şişe formunun dışında tek kullanımlık kaşık formunda olan, ülkemizde üretilip, Amerika dahil dünyanın pek çok ülkesine ihracatı yapılan ürünler piyasada bulunmaktadır. Tek kullanımlık kaşık formu her mevsim taşıma ve kullanım kolaylığı sağlaması nedeniyle tatilde de balık yağının içilmesini kolaylaştırır. Balık yağının formülü ve alınması gereken miktarı tam olarak karşılaması da önemlidir. IFOS kalite güvencesi de mutlaka aranmalıdır, çünkü bu uluslararası güvence ile balık yağının saf olduğu, içinde hiçbir kimyasal zararlı maddenin bulunmadığı ispatlanmış olur.

Bu bir ilandır.

 Yukarıda yer alan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, dengeli beslenmeyle beraber kullanmadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır

Zincomega balık yağı, 4 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonucu tat ve koku problemine inovatif bir çözüm getirdi. Limon aromalı, balık kokusuz, içimi kolay ZincOmega balık yağı Avrupa’nın lezzet konusundaki lider ve bağımsız otoritesi International Taste & Quality Institute – ITQI tarafından “üstün kalite ve tat ödülü”ne layık görülmüştür. Berko İlaç’ın patentli teknolojisi “Kaşık Formu", doğru dozda balık yağı kullanımı, taşıma ve saklama kolaylığı sağlamaktadır. 30 yılı aşkın süredir “Sağlıklı Yarınlara” vizyonuyla Türk tıbbına ve insan sağlığına katkı sağlamayı amaç edinen Berko İlaç, gıda takviyesi ürünleri için FDA kayıtlı üretim tesislerinde ZincoMega balık yağlarını üretmektedir..

Referanslar

• Richardson AJ, Montgomery P. The Oxford-Durham Study: A Randomized, Controlled Trial of Dietary Supplementation With Fatty Acids in Children With Developmental Coordination Disorder. 2005;115;1360-1366.
• Raatz SK, et al. Enhanced absorption of n-3 fatty acids from emulsified compared with encapsulated fish oil. J Am Diet Assoc 2009;109(6):1076-81.
• The diet factor in attention-deficit/hyperactivity disorder. Millichap JG, Yee MM. Division of Neurology, Children's Memorial Hospital, Chicago, IL 60614, USA.
• SanGiovanni JP, Parra-Cabrera S, Colditz GA et al. Meta-Analysis Of Dietary Essential Fatty Acids And Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids As They Relate Visual Resolution Acuity In Healthy Preterm Infants. Pediatrics, 105(6):1292-1298, 2000.
• SanGiovanni JP, Berkey CS, Dwyer JT et al. Dietary Essential Fatty Acids, Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids, And Visual Resolution Acuity In Healthy Fullterm Infants: A Systematic Review. Early Hum. Dev, 57:165-188, 2000.
• Innis SM, Gillery J, Werker J. Are Human Milk Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids Related To Visual And Neural Development In Breats-Fed Term Infants? J Pediatr, 139:532-538, 2001.
• Heinrichs SC. Dietary omega-3 fatty acid supplementation for optimizing neuronal structure and function. Mol Nutr Food Res 2010;54(4):447-56.
• Ryan AS, et al. Effects of long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation on neurodevelopment in childhood: a review of human studies. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2010;82(4-6):305-14.
• Cao D, et al. Docosahexaenoic acid promotes hippocampal neuronal development and synaptic function. J Neurochem. 2009;111(2):510–521
• Neggers YH, et al. Mental retardation is associated with plasma omega-3 fatty acid levels and the omega-3/omega-6 ratio in children. Asia Pac J Clin Nutr. 2009;18(1):22-8
• Horrocks LA, Yeo YK. Health benefits of docosahexaenoic acid(DHA). Pharmacol Res 1999; 40(3):211- 225.
• Birch EE, et al. Dietary essential fatty acid supply and visual acuity development. Invest Ophthalmol Vis Sci 1992;33:3242-3253