• Hürriyet Twitter
R

Spor yapanların dikkat etmesi gereken birkaç püf nokta

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Birçoğumuz için spor, hem zihinsel hem de bedensel olarak zindeliğin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Belki açık havada, belki spor salonlarda; belki takım sporu belki de bireysel sporlar… Peki spor yaparken kesinlikle her seferinde dikkat etmeniz gereken, basit gibi görünen ama çok temel birkaç püf noktayı biliyor musunuz?

Yapacağınız spora ve hava koşullarına göre uygun spor ekipmanı

Yapacağınız spora uygun ve vücudunuza zarar vermeyecek esnek spor ekipmanları ve giysileri tercih etmelisiniz. Kapalı alanda sporda yapıyorsanız ayrı, açık hava da spor yapıyorsanız ayrı ekipman ve giysileri tercih etmenizde fayda var. Ayrıca hangi spor dalına yöneldiyseniz ona uygun giysileri temin etmeniz size umduğunuzdan büyük fayda sağlayabilir.

Spor öncesi gerektiği kadar ısınma hareketleri şart

Sporun ısınmayla başladığını birçoğumuz biliriz ama aceleci davranıp ısınma yapmadan spora başlamak kaslarınızı zorlayabilir ve hatta size ağrılar, acılar yaşatabilir. Bunun önüne geçmek ve uygun şekilde spor yapmak için, sabırla ısınma hareketlerini yapmalı, kaslarınızı spor öncesi hazırlamalısınız.

Süresi ne az ne çok olmalı, gerektiği kadar spor yapmalısınız

Fiziksele özelliklerinize ve başka değişkenleri değerlendiren danışmanlarınızı önerdiği şekilde ve önerdiği kadar spor yapmalısınız. Danışmanınızın önerdiğinden az süre spor yaparsanız, beklediğiniz gelişimi daha geç görebilirsiniz. Diğer taraftan, önerilen sürenin üstüne çıkarsanız da kaslarınızı ve bedeninizi haddinden fazla zorlayarak yorgunluğa ve kas yaralanmalarına yol açabilirsiniz. Bu sebeple, uygun süreyi yaptığınız spora göre iyi planlamalısınız.

Spor sonrası beslenmede en kritik konu ne kadar protein aldığınız

Spor yaparken tabii ki bir yandan da nasıl beslendiğinize dikkat etmelisiniz. Özellikle spor sonrası öğünleriniz hafif olmasına ve yüksek protein içermesine dikkat etmelisiniz. Peki hem Pratik tariflerle yorgunluğunuzu artırmadan hem de besleyici ve protein değeri yüksek neler yiyebilirsiniz.

İşte protein değeri yüksek ve pratik birkaç tarif

Bolca Hindi Külbastılı Sezar Salata

Malzemeler: Bolca hindi külbastı, yarım göbek marul, 2 dili beyaz tost ekmeği, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber. Sosu için: 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 çay kaşığı tuz, 1/4 adet limonun suyu, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz.

Hazırlanışı: Ekmeklerin kenarlarını kesip, küp küp doğrayın, pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine aktarın. 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip tuz ve karabiber serpip, 190 derecede önceden ısıtılmış fırına verin. Ekmekler kızarana kadar 10 - 15 dakika pişirin. Ardından fırından alın. Bolca hindi külbastı’ları kızgın tavada her bir tarafı kızana kadar suyunu kaçırmadan toplam  3-4 dk dakika içinde pişirin. Marullarınızı güzelce yıkayıp doğrayın ve bir kaba aktarın. Sos malzemelerinin tamamını bir kapta karıştırıp güzelce çırpın ve marulla harmanlayın. Üzerine kızarttığınız ekmekleri ve Bolca külbastıyı  aktarın. Karıştırarak servis edin. Afiyetler olsun!

Hünkar Beğendi

Malzemeler: 650 gr hindi sote but, 3 adet soğan, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 3 adet domates, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 bardak sıcak su, karabiber, tuz. Beğendi için: 2 adet bostan patlıcan, 2 yemek kaşığı tereyağ, 2 yemek kaşığı un, 500 ml süt, yarım çay kaşığı muskat cevizi, 1 su bardağı kaşar peyniri, karabiber, tuz.

Hazırlanışı: Bostan patlıcanları bıçakla delip, 200 derecede 25-30 dakika fırında közleyin. Tavaya tereyağını aktarıp eritin. Unu ilave edip, sürekli ve hızlıca karıştırarak kavurun. Ilık sütü ilave edip, karıştırmaya devam edin. Patlıcanları ve muskatı ekleyin. Son olarak kaşarı da ilave edip, tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın. Ocaktan alın. Soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın. Hindi soteleri tavaya aktarın. Yüksek ateşte rengi değişene kadar kavurun. Etlerin rengi değişince tavanın içinde soğanları ekleyip sote edin. Sırayla sarımsakları ve domates salçasını da ilave edin. Birkaç dakika kavurduktan sonra rendelenmiş domatesleri ve sıcak suyunu ilave edin. Önce yüksek ateşte birkaç taşım kaynatın, daha sonra ateşi iyice kısın. Kısık ateşte, etler sosla özleşene kadar pişirin. Hazırladığınız beğendiyi servis tabağına yayın. Üzerine tas kebabını  ekleyin. Servis edin. 

Çoban Kavurma

Malzemeler: 500 gram Bolca hindi sote but, 250 gr kuyruk yağı, 6 adet soğan (Jülyen doğranmış), 2 diş sarımsak, 3 adet çarliston biber, 2 adet kabuğu soyulup doğranmış domates, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı kırmızı toz biber, 2 çay kaşığı tuz.

 

Hazırlanışı: Kavurma tavasına biraz zeytinyağı ilave edin. Kuyruk yağını da ekleyip,  eritin. Hindi etlerini tavaya alıp, kavurun. Yumuşayan etlerin üzerine soğanları alıp, kavurmaya devam edin. Biberleri, sarımsakları  ve baharatları da ekleyip, kavurun. Domatesleri ilave edin. Son olarak tereyağını ekleyip, kenara alın. Sıcak servis edin. Afiyet olsun. Kavurmanın yanında pirinç pilavı ve ayran tercih edebilirsiniz