Doğru tercih ne demek? Tercih yaparken nelere dikkat etmeli?

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

AREL ÜNİVERSİTESİ katkılarıyla...

Yoğun ve stresli bir sınav dönemi sona erdi. Şimdi sırada çok daha kritik bir süreç, yani tercih dönemi var! Öğrencilerin, bu kritik dönemi başarılı bir şekilde atlatmak için nasıl tercih yapmaları gerektiği konusunda daha fazla bilinçlenmesi ve uzman tavsiyelerine uymaları gerekiyor. Doğru tercih ne demek? Tercih yaparken nelere dikkat etmeli? Tüm bu soruların cevapları ve fazlası haberimizde... İşte detaylar...

DOĞRU TERCİH NE DEMEK?

Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra kişinin sonuçtan memnun olduğu, keşke şunu şuraya yazsaydım, keşke bunu buraya yazmasaydım ya da keşke bunu yazmasaydım dediği tercih doğru tercihtir. Dolayısıyla belirli genel kurallar taşısa da her kişinin durumuna göre doğru tercih değişir. Kısaca doğru tercih o kişinin o puan ve başarı sırası ile kendi isteği ve şartları doğrultusunda yerleşebileceği en iyi tercihtir. Aynı puana çok yakın başarı sırasına sahip olan kişiler için bile çok farklı doğru tercihler olabilir. Tercih kişiye özgü değerlendirilir.

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir çok faktöre aynı anda dikkat edilmeli. Dolayısıyla bu dönem gerçekten özen gösterilmesi, dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Öğrencinin başarı sırası, puanı, istekleri, okumak istediği bölüm, üniversite, şehir ve öğrencinin kendi imkanları bu seçimi etkileyecektir. Bütün bu faktörlerin aynı anda dikkate alınması için ciddi bir araştırma ve değerlendirme gereklidir. İyi bir tercih için bütün bu açılardan değerlendirilmiş bir listenin oluşturulması en son böyle bir liste içerisinde eleme ve sıralama yapılması idealdir. Sadece isteğe göre, sadece puana göre ya da sadece bölüme göre gibi listeler çok doğru olmayacaktır.

Bölüm - Meslek Seçiminde dikkat edilecek konular neler?

Meslek seçimini ilgi, istek ve yetenek noktasından başlayarak değerlendirmek gereklidir. İlgi duyulan, sevilen alanda başarıya ulaşmak daha olası olacağından önceliği böyle oluşturmak önemlidir. Ayrıca seçilecek mesleğin zaman içerisindeki gelişimi, o mesleği yürütenlerin sahip olduğu imkanlar, haklar, mezuniyet sonrası çalışma olanakları değerlendirilmeli, bunlarla ilgili bilgi sahibi olunmalı, seçim ondan sonra yapılmalıdır. Hatta mümkünse o bölümlerde okuyan, o işi yapan sahadan kişilerle konuşulmalıdır.

ÜNİVERSİTE SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Seçilen üniversitede öğrenci hem akademik, hem mesleki yönden gelişebilmeli, ayrıca sosyal açılardan da kendini besleyebilecek imkanlara sahip olabilmelidir. Bu doğrultuda üniversitelerin bu olanaklara ne kadar sahip olduğu bu seçimdeki ilk hareket noktası olacaktır. Dolayısıyla üniversitenin bulunduğu şehir, yabancı dil eğitim olanakları, yurtdışı bağlantıları, fiziksel ve sosyal ve imkanları, staj ve kariyer konusunda yönlendirme imkanları, özellikle vakıf üniversitelerinde burs ve bursluluk durumları, bursun kesilip kesilmeme bilgisi, yüksek lisans ve doktora programları ve bu programlar için öğrencilerine sağladığı imkanlar özellikle değerlendirilmelidir, Yan dal, çift anadal ve yatay geçiş imkanları hepsi ayrı ayrı bir değerlendirme kriteridir ve mutlaka araştırılmalı, üniversite tercihlerinde bu durumlar mutlaka göz önüne alınmalıdır. Bunlara ek olarak üniversitenin ne zaman kurulduğu, mezunlarının işe yerleşme oranı, genel olarak bilinirliliği de ayrıca değerlendirilebilir.

Tercih Döneminde İstanbul Arel Üniversitesi Nasıl Bir Yardımda Bulunuyor?

Öğrenciler hem Sefaköy, hem Tepekent yerleşkesinde seçmek istediği bölümlerin öğretim üyeleri ile görüşüp, bölümler, alanlar ve meslekler ile ilgili bilgi alabilirler. Bunun yanında, tercih uzmanlarından puanlarına ve başarı sıralarına ilişkin 'öneri listeleri' alabilirler. Tercihlerle ilgili merak ettikleri, akıllarında kalan konuları yüz yüze konuşabilecekleri bir ortam bulabilirler. Ayrıca üniversitenin olanaklarını gözlemleme ve değerlendirme şansına sahip olacaklardır.

Detaylı bilgi için burayı tıklayın!