• Hürriyet Twitter
R

Günümüzde beslenme ile vücudumuzun gereksinim duyduğu tüm vitamin ve mineralleri eksiksiz olarak alamadığımız artık tartışılmaz bir gerçek. Geçtiğimiz yıllarda multivitamin kullanımının gerekli olup olmadığı tartışılırken günümüzde bu tartışma tamamen bitmiş ve daha çok hangi vitamin ne kadar kullanılmalı sorusuna dönüşmüştür.

Vitamin ve mineraller vücudumuzda birçok sistemin doğru çalışması ve enzimlerin sağlıklı işleyişi için gereklidir. Fakat bir enzimin çalışması için tek bir vitamin ya da tek bir mineralin varlığı yeterli olmaz. Genellikle vitaminler ve mineraller birbirleriyle koordineli olarak görev yaparlar. Örneğin doğumsal anomalilerin önlenmesi için gebelik dönemi öncesinde ve gebeliğin ilk aylarında özellikle alınması önerilen folik asit, başka bir vitamin olan biotin eksikliğinde vücutta aktif formu olan folate’a dönüşemez. Ya da kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum yeterli magnezyum olmazsa kemiklerde kalamaz. Magnezyumun emilimi ise B 6 vitaminini varlığına ihtiyaç duyar.  Bunlar gibi vitamin ve minerallerin beraber çalıştığını gösteren pek çok örnek bulunmaktadır ve bu da bize özel destek kullanımlarında bile temel vitamin ve mineral eksikliğinin olmamasına dikkat etmek gerektiğini göstermektedir. Bunun için de en pratik ve uygun çözüm günlük gereksinimimizi karşılayabilecek bir multivitamin kullanmaktır. 

İyi bir multivitamin hangi özelliklere sahip olmalıdır?

1. Doğru İçeriklere Sahip Olmalı

İyi bir multivitamin mineral kombinasyonu öncelikli olarak esansiyel olan yani vücudun üretemediği, bu nedenle mutlaka dışarıdan alınması gereken vitaminleri ( B ve C Vitaminleri gibi ) ve minerallerin tümüne sahip olması gerekip,  formülünde ayrıca bakır, manganez gibi gerekli eser elementleri içermelidir.

2- Doğal İçerikli Olmalı

Hem etkinliği, hem de vücuda uyumu açısından iyi bir multivitaminden öncelikli olarak doğal içeriğe sahip olması beklenir. Çünkü vitaminleri doğal kaynaklardan elde edilebileceğimiz gibi, kimyasal sentezle de elde etmek mümkündür. Sentezle elde edilen vitaminler genellikle doğal olanına göre vücutta daha az emilir ve daha az kullanılırlar. Örneğin doğal E vitamini (d-alfa tokoferol), sentetik E vitaminine (dl-alfa tokoferol) göre daha güçlüdür.

Ayrıca ideal bir multivitaminde içeriklerin vejetaryenler ve veganlar için de uygun olup, sentetik renklendirici, koku düzeltici, tatlandırıcı, koruyucu kullanılmadan üretilmesi ve şeker, nişasta, maya, buğday ve süt ürünleri gibi potansiyel alerjenleri içermemesi önemli bir nokta.

3- Optimum Dozlar

İyi bir multivitamin formülasyonu vitamin ve mineralleri optimum dozda içermelidir. Optimum doz, vücudun temel işlevlerini yerine getirmenin yanında, diğer özellikleri ile vücudumuza faydalı olacak ancak vücut üzerinde herhangi bir olumsuzluğa ya da yan etkiye neden olmayacak dozları ifade eder. Optimum dozda alınan vitamin ve mineraller temel işlevlerinin yanı sıra farklı etkilerle organizmayı destekler.
Antioksidan etkili vitaminlerin optimum düzeyde alımı buna en iyi örnektir. C, E vitaminleri, selenyum ve çinko mineralleri vücutta birçok enzim faaliyetinde anahtar rol alırlar. Bu vitamin ve minerallerin düşük miktarlarda alınmaları bile sözü edilen enzim faaliyetlerinin devamı için yeterli olabilirken, optimal dozlarda alınmaları ayrıca vücutta antioksidan koruyucu etkinlik göstermelerini sağlar. Antioksidanların kullanım amaçlarını biliyoruz... Yaşlanma sürecinin geciktirilmesi, kanser ve kalp hastalıkları gibi serbest radikal hasarına bağlı dejeneratif hastalıkların gelişme riskinin azaltılması antioksidan özelliğe sahip takviye kullanımını ile sağlanabilir.Tek bir antioksidan alımı yerine farklı antioksidanların bir karışımını almak sinerjik etkileri sayesinde daha güçlü koruyucu özellikler göstermelerini sağlayacaktır.Bu nedenle antioksidan etkili vitamin ve mineralleri içeren multivitamin takviyeleri tam bir antioksidan koruma için idealdir.

4- Uyumlu Mineraller Kritik

Multivitamin formülasyonlarında dikkat edilmesi gereken başka bir nokta da içerisinde bulunan minerallerin formudur. Şelat edilmiş mineralleri bulunduran multivitamin formülasyonları emilim ve etki kapasitesi bakımından çok daha avantajlıdırlar.
Şelat edilmiş minerallerin kullanımı emilimi zaten zor olan minerallerden vücudun daha rahat faydalanmasına olanak verir. Mineraller yüklü halde alındıklarında vücut tarafından şelatlanarak emilirler. Şelatlama, yüklü mineralin bir aminoasit zinciri ile sarılarak vücudun daha kolay emebileceği yüksüz şekle gelmesidir ki vücudumuzda mineraller bu şekilde şelatlanarak taşınırlar. Yani yüklü halde alınan mineralden vücudun faydalanabilmesi için vücutta özel bir işlem devreye girer. Özellikle sindirim problemi yaşayan kişilerde bu işlemin gerçekleşme zorunluluğu, mineralden alınan verimi oldukça düşürür.
Minerallerin şelat halde alınması ise bu ara işleme gerek duymadan vücudun mineralleri emebilmesine olanak verir. Bu sayede alınan daha düşük dozlarda bile daha yüksek etki alınır. Minerallerin şelat edilerek kullanılması özellikle sindirim kanalında hassasiyet yaratan demir gibi minerallerin kullanımını kolaylaştırmakta ve etkisini arttırmaktadır.