Mahallelerin saklı sanatçıları:

İşini ince ince düşünen terziler

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

katkılarıyla

Kimisinin babasından, kimisinin dedesinden yadigar bu meslek… Dükkanları, atölyeleri şehrin en cafcaflı sokaklarında olmasa da bilen çok iyi biliyor onları… Öyle ki artık bazılarının müşterileri bile üç kuşak… Tarzları farklı, kumaşları farklı ama onları bu kadar iyi yapan şey hep aynı: Her daim işini ince ince düşünmeleri ve müşterilerini çok iyi tanımaları… Türkiye'nin en ünlü iş adamlarının kıyafetleri de onlardan soruluyor, sanatçıların da... Peki, sırları ne?

En iyisinden öğrendi: Abdullah Ballı

O aslında bu kocaman sektörün en şanslı adamlarından biri… Çünkü o, bu işi 70’li yılların en ünlü terzisinden, Hampar Yapar’dan öğrendi. Aksaray’da küçük bir dükkanı var. Siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor. Ama bir gün bile müşterisine söz verdiği tarihi kaçırmamış; hep o takım elbiseleri zamanında teslim etmiş. Müşterisinin hatlarını adı gibi biliyor; “Az buçuk kilo aldığında veya verdiğinde tartıya çıkarmadan anlarım; gözümle revizesini yaparım” diyecek kadar da iddialı.

Adana’da 1500 devamlı müşterisi var: Süleyman Şermet

1973’te kalfa olarak başladı. Tam 44 yıldır sektörün içinde. Onu Adana’da bu kadar tanınır yapan kuşkusuz ülkenin en önemli iş adamının gömleklerini senelerce dikmiş olması… Evet, merhum Sakıp Sabancı’dan bahsediyoruz. Sadece o mu; İncirlik’te ABD’li komutanlar, Ankara’dan sipariş veren milletvekilleri ve daha niceleri… 25 yıldır kendi dükkanını işleten, gömlek ve pantolon ustası Şermet’in en büyük derdi ise 1500 devam müşterisi olmasına rağmen bir türlü istediği gibi işini ince ince yapabilecek bir kalfa bulamaması…

25 yıldır Bakırköy’ün altın makası: Terzi Ramazan

Kadınlar çok iyi bilir; abiye tadilatının kusursuz bir şekilde yapılması bazen baştan bir elbise diktirmekten çok daha çetrefillidir. İşte Terzi Ramazan’ın marifetleri tam da bu noktada devreye giriyor. İstanbul’da abiye tadilatı denince akla gelen ilk isim Terzi Ramazan, 25 yıldır Bakırköy’de yüzlerce müşteri ağırlıyor. Günü gününe yetiştiren ve asla tek bir müşterisini bile evine mutsuz göndermeyen Ramazan Balkanas’ın size özel tasarlayacağı tulum ve döpiyesleri de pek ünlü.

Çorap deyip geçmeyin: Terzi Cihat

İstanbul’da sadece kişiye özel çorap diken ve sayısız iş adamının buradan alışveriş yaptığı bir terzi var desek… Evet, Cihat Özbekli böyle bir ihtiyacın olduğunu yaklaşık 15 sene önce keşfetmiş. Müşterileri arasında kimler yok ki… Ayhan Bermek, Murat Ülker, Murat Yalçıntaş, Tanıl Küçük, Ömer Dinçkök, Tuncay Özilhan, Sedat Aloğlu, İshak Alaton, İsmail Gülle ve daha niceleri… Peki, nedir çorap dikiminde işin incellikleri? Kendisi anlatıyor: “Önce müşterilerimizin ayak ölçülerini alıyoruz. Çorabın uzunluğunu, rengini ve desenini belirleyip üzerinde her hangi bir simge isteyip istemediklerini soruyoruz. Çorapta hem yumuşaklığı hem de parlaklığı elde etmek çok zor. Bu yüzden çok farklı hammaddeler gerekiyor. Örneğin kavak, kayın ve bambu ağacından üretilmiş iplikler kullanıyoruz. Çok ince çekilmiş yün ve ipek karışımı ipliklerden üretiyoruz. Ambalajlarımız da farklı. Özel olarak ürettirdiğimiz deri cüzdanlar 10 çift çorap alıyor. Paketlerin içine kullanım kılavuzu ve kirli filesi koyuyoruz.”

İtalya, Mısır ve İngiltere’den özel kumaşlar: Engin Turanlı

Levent’te senelerdir hizmet veren Engin Turanlı’nın müşterileri arasında Aydın Doğan da var, Mehmet Cansun da… Onu bu kadar ünlü yapan en büyük sebep elbette işini ince ince düşünüyor olması… İtalya ve İngiltere’den kumaşlarını özel olarak getirip diktiği astarları, Mısır’dan seçtiği ayakkabı kumaşıyla her daim hem kumaşın hem işçiliğin en iyisine odaklanıyor.

Bu bir ilandır

Bir iş kaliteli olsun istiyorsan her detayını ince ince düşüneceksin.

 

Yeni Ford Courier Blackline ile ticarette farklı olmak bir başka! Detaylar için hemen tıklayın...