• Hürriyet Twitter
R

Laktozsuz sütle ilgili mutlaka bilmeniz gereken 5 şey

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

İnsanlar için besleyici niteliğiyle adeta mucize sayılabilecek bir besin kaynağı olan sütle ilgili bilmek isteyeceğiniz birkaç bilgiyle karşınızdayız. Bazı insanlar sütü neden sevmez, bazı insanlar için hazmı neden zordur, laktozsuz süt tüketmek neden önemlidir gibi bazı soruların yanıtlarını merak ediyorsanız bu içerik tam sizlik.

Laktozsuz sütün sindirimi daha mı kolaydır?

Besleyici ve lezzetli bir besin olan sütün içindeki laktozu sindirememesi dolayısıyla bazı insanlar sütün kendilerinde gaz sancısı, şişkinlik veya başka bağırsak rahatsızlıklar yaptığını düşünür. Bu düşüncelerinde kısmen haklı olsalar da bu şikayetlerinin nedeni büyük ihtimalle tüketilen sütün laktozsuz olmamasıdır.

Yukarıda saydığımız gibi sindirim ve bağırsak problemlerini geride bırakmak için laktozsuz süt tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Belki de size sütü sevdirmeyen şey içerdiği laktozdur?

Binlerce yıldır insanlar süt tüketirken bazı insanların sütü sevmediğini söyler. Bunun sebebi olarak da süt içtiklerinde bazı bedensel rahatsızlıklar yaşamalarıdır. Ancak artık biliyoruz ki bu durumun sebebi sütün içinde bulunan laktozdur.

Bazı durumlarda sindirilemeyen laktozun sebep olduğu bu rahatsızlıklara veda etmek için laktozsuz sütü deneyebilirsiniz.

Laktozsuz sütün ne tür faydaları vardır?

Bağırsaklarda yeterli miktarda laktaz enzimi sentezlenemediği durumlarda, içilen sütte bulunan laktoz emilemez ve parçalanamaz. Kana geçecek kadar küçük parçalara bölünemeyen laktoz, bağırsağın içinde kalmaya devam ederek sıvı-mineral dengesini bozar. Bu sebeple de bağırsak genişler ve ishale sebep olur. Ayrıca serbest halde yıkılmadan kalın bağırsaklara ulaşan laktoz buradaki bakteriler tarafından mayalanma işlemine uğrar ve ortaya hidrojen gazı çıkar. Fazla miktardaki hidrojen hem ishali arttırır hem de gaz ve şişkinlik başta olmak üzere diğer sindirim sistemi şikayetlerine yol açar.

Laktozsuz süt, laktoz içermeyerek yukarıda sayılan olumsuzlukların önlenmesini sağlar.

Laktoz intoleransı Türkiye'de yaygın mı?

Süt tüketimi sonrası oluşan şişkinlik, gaz veya ishal gibi şikayetlere tıp dilinde laktoz intoleransı denir. Dünyada laktoza intolerans, toleranstan daha fazladır. Coğrafyaya göre değişiklik gösteren laktoz intoleransı oranı sırasıyla Uzak Doğu Ülkelerinde neredeyse %100, Güney Amerika’da %73, İtalya’da %39, Fransa’da %37, Afrika ülkelerinde %73, Türkiye’de ise yaklaşık %30 olarak görülmektedir.

İçim Rahat Laktozsuz süt, içerisinde bulunan doğal laktaz enzimiyle süt şekerini, paketleme aşamasında parçalar. Bunun sonucunda oluşan laktozsuz süt, laktozu sindirmekte zorlanan kişilerde görülen şişkinlik ve gaz şikayetlerini azaltarak rahat bir gün sunar. İçerdiği protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynı olan İçim Rahat, laktoz dayanıksızlığı sebebiyle yaşanan şikayetleri ortadan kaldırır.

İçim Rahat'ın laktozsuz ürünlerine detaylı bakmak için tıklayınız.

Advertisement