• Hürriyet Twitter
R

İSTANBUL’DA STRESSİZ BİR YAŞAM MÜMKÜN MÜ?

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

İstanbul ve stressiz yaşam kelimelerini yan yana görünce hemen irkilmeyin. Tahminen bu soruya şehirde yaşayan çoğunluğun cevabı ‘’Hayır’’ olur. Ama gene de bunu hayal etmekten kendimizi hiçbir zaman alıkoyamayız. Belki bir gün olur diyelim ve nasıl stresten uzak bir hayatınız olabilir hayal edelim.

Araştırmalar bahçede yaşa diyor!

Bilim insanları yaptıkları araştırmada, haftada en az 3 gün, 20 dakika doğada zaman geçirmenin kortizol stres hormonu seviyesini düşürdüğünü tespit etti. Tüm hastalıkların temelini oluşturan stresten kurtulmanın, daha uzun bir ömür olduğunu hepimiz biliyoruz. Özetle araştırmalara göre, doğayla iç içe yaşamak ve bahçede zaman geçirmek bilimsel olarak daha uzun ve daha sağlıklı bir ömür demek!

Düşleriniz dışında hiçbir şey yok!

Bir grup yetişkinle gerçekleştirilen deneyde, katılımcılar 8 hafta boyunca, haftada en az 3 gün kendi belirledikleri sürelerde doğada zaman geçirdiler. Doğada geçirilen süre içerisinde katılımcıların, egzersiz yapmaları, telefon kullanmaları, internet ve sosyal medyada gezinmeleri, bir şeyler okumaları veya başkalarıyla konuşmaları yasaklandı. Sonuç şaşırtıcı…

İnsanın doğasına aykırı!

8 haftanın ardından katılımcılar arasında en az 20 dakika doğayla baş başa kalanların kortizol seviyelerinin belirgin şekilde düştüğü tespit edildi. En verimli sonucun 20 - 30 dakika arasında alındığı, 30 dakikayı aşan sürelerin ise kortizol seviyesini fazla düşürdüğü kaydedildi. Yani bu ne demek? Doğayla baş başa, şehirden tamamen izole bir yaşam tavsiye edilmiyor!

Bahçeyle iç içe şehirle el ele

Şehirden uzak, tamamen bir izole yaşamı kim ister ki zaten! Doğal hayatın içinde, bahçeli villanızda, gürültüden uzak ama havalimanı ve bağlantı yollarına yakın, kısa sürede şehrin kalbine inebileceğiniz bir yaşam tarzı en ideali değil midir?

Bahçe sadece manzaram değil... Hayatım olsun!

Kesinlikle çok doğru! Doğayla iç içe, toprakla uğraştığınız, kendi meyvenizi sebzenizi ekip biçtiğiniz, yeşile dokunduğunuz kocaman bir bahçeniz olmalı. Toprağın cömertliğini, mevsimlerin bereketini en yakından görerek yaşamalısınız. Çiçek kokularının karıştığı rüzgarlar, tertemiz bir hava ve etrafınızda süren canlı doğal bir hayat. Çocuklarınızın doğadan kopmadan yaşadığı güzel günler...

İnsan kendi yetiştirmeli kendi yemeli

O zaman size biraz permakültürden bahsedelim. Permakültür tüm canlıların yararına çalışan; gıda, enerji, barınak ve tüm ihtiyaçlar için, insanı doğayla bütünleyen bir tasarım anlayışıdır. Yani tarım eğitimi aldığınız, araştırmalar yapabileceğiniz ve doğayla el ele bir şekilde ortaya çıkardığınız lezzetlerin tadına varabildiğiniz bir dünya.

Doğasında spor var!

Doğanın merkezinde yaşarken spordan ayrı kalmayı düşünmek biraz tuhaf olurdu. Çünkü doğanın kendisi bir spor parkuru zaten. Kendinizi yeniden keşfedeceğiniz outdoor sporları, farklı sporlara ilgi duyanlar için harika bir fırsat olabilir. Yaz kış su sporları yapabileceğiniz havuzlara ise tam anlamıyla ayrıcalık diyebiliriz.

Sosyalleşmek için bahçeye...

Doğayı birlikte keşfedeceğiniz komşular... Sıcacık ve taptaze dostluklar... Eğer böyle özel bir yaşam alanına sahipseniz doğanın kucağında, geniş bahçelerde, sadece nefes almakla kalmaz; yepyeni dostluklara yelken açarsınız.

İstanbul’un Anadolu yakasında, şirin bir balıkçı köyü olan Beykoz Riva; dillere destan bitki örtüsü, tertemiz havasıyla Düşler Vadisi’nin ev sahibi. Düşler Vadisi’nde hayatın ritmi hep istediğiniz gibi akacak, doğanın yenileyici gücüyle her anınızı ayrı güzellikte yaşayacaksınız. 9 ayrı seçenekteki bahçeli villa tipiyle, nefes alan doğasıyla, geniş sosyal imkanlarıyla, toprakla uğraşmanın keyfini sonuna kadar yaşayacağınız; strese ilaç gibi gelecek bir hayat Düşler Vadisi’nde sizi bekliyor.

Detaylı bilgi için burayı tıklayın!