Her kadının korkulu rüyası lekeler ve çıkarma yöntemleri

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Kabul edelim, bazen tek bir leke hayattan soğuma nedenimiz olabiliyor. Güzel bir akşama gölge düşüren şarap lekesi ya da enerjik başladığınız bir sabah tüm neşenizi kaçıran büyük bir kahve lekesi gibi. Bu zamana kadar lekeleri çıkarmak için denemediğimiz yöntem kalmadı. Yeri geldi yaraya tuz basar gibi lekeye tuz bastık, tencere yıkar gibi bulaşık deterjanıyla yıkadık. Peki, bulunan tüm bu yöntemlerin çamaşırlarınıza zarar verdiğini biliyor muydunuz?

Yaka kiri, ter

Artık hayatımızın her yerinde kullandığımız beyaz sirkeyi, sıklıkla yaka kirlerini çıkarmak için de kullanıyoruz. Fakat bu yöntem pamuk, ipek lif ya da yapay lifli çamaşırlarınızın liflerini inceltir ve renk değişimine neden olurTer lekesi için çok sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi beyaz giysilerde çamaşır suyunu lekenin üzerine dökmektir. Fakat çamaşır suları kıyafetlerinizi kimyasını bozar, rengini değiştirir. Ve en sonunda kıyafetlerinizde geri dönüşü olmayan lekeler bırakır.

Çamur, çimen

Çimen lekesi için uygulanan iki yöntem vardır. Biri lekenin üzerine alkol dökmek, diğeri ise lekeyi oksijenli su ile silmek. Oksijenli suyun doğal bir ağartıcı olduğunu unutmayın. Hassas ve renkli kumaşlar üzerinde her iki yöntem de kalıcı hasarlar bırakacaktır.

Makina yağı, kömür

Bu lekeleri çıkarmak için de bazen elimizin altında kolayca ulaşabildiğimiz şampuan, sabun ya da bulaşık deterjanlarından yardım alırız. Fakat bu ürünler kumaşta leke bırakacak maddeler içerebilir veya durulanamayacak kadar çok köpürebilirler. 

Kahve, çay, kola, reçel, ketçap

Yaygın olarak kullanılan diğer bir yöntem ise bu lekelerin üzerine bulaşık deterjanı dökmektir. Fakat bu yöntem çamaşırlarınızın renklerini soldurabilir. Yün ve ipek liflere ise oldukça zarar verir.

Köri, kırmızı şarap, hardal, salata sosu, mayonez

Bu lekeler genelde tuz ya da sirke ile ovularak çıkarılmaya çalışılıyor. Oysa hassas giysilerde ovmadan müdahale etmeye özen gösterilmelidir. Özellikle kırmızı şarap lekesi doğal olarak kurumaya bırakılmaz ve kurutucuya atılırsa, kurutucunun ısısı lekenin kumaşa daha fazla yerleşmesine neden olur.

Puding, tereyağı, yumurta

Özellikle yumurta lekesinde kullanılan amonyak ve alkol kullanımı, leke üzerinde etkili olsa da kumaşlarda geri dönülmez izler bırakır. İpek ve saten kıyafetleri yıpratır, renkli kıyafetleri ise soldurabilir.

Kan

Protein lekelerini çıkartmak için yapılacak en önemli şey, lekeyi mümkün olduğunca soğuk suyla yıkamaktır. Yeterince hızlı davranırsanız protein lekelerini sadece soğuk su kullanarak çıkartabilirsiniz. Fakat bu lekelerinin limon veya sirke gibi asitlerle temas etmemesi gerekir. Çünkü bunlar lekenin sabitlenmesine yol açar.

Mama, meyve suyu, çikolata, makyaj

Bu tip lekelerde genelde vakit kaybetmeden kıyafetleri sıcak suya batırırız. Fakat bu yöntem hassas ve renkli kumaşların zedelenmesine yol açar. Leke çıkmadan kurutma ya da ütü yapılırsa da leke kıyafetin üzerine sabitlenir.

katkılarıyla...

Evet, farklı lekeler farklı çözümlere ihtiyaç duyar. Fakat bulduğunuz çözümler çamaşırlarınıza kalıcı hasarlar verebilir. Bu yöntemleri çamaşır makineniz bulsun ve lekeye göre özel bir programla yıkasın istemez miydiniz?

StainPro teknolojisine sahip Arçelik çamaşır makineleri, giysilerinizdeki lekeye göre en ideal yıkama ayarlarını belirler. Seçilen lekeye göre aktif suda bekletme süresini, ideal sıcaklığı ve tambur hareketini ayarlar, en zor lekeleri bile çıkarır. Detaylı bilgi için tıklayın!

Advertisement