• Hürriyet Twitter
R

HER ÇOCUK BİR CEVHER! PEKİ ÇOCUKLARIN YETENEKLERİ NASIL KEŞFEDİLMELİ VE YÖNLENDİRİLMELİ?

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Küçük yaştaki her çocuk, dünyayı keşfetmeye çalışan; aklı diğerlerine göre daha hızlı ve pratik işleyebilen birer kâşiftir. Bir ebeveyn ya da eğitimcinin bu konuda bilmesi gereken en önemli noktayı ise yeteneksiz çocuğun olmadığı, keşfedilmemiş çocuğun olduğu gerçeği oluşturmaktadır. Peki çocukların kendi potansiyellerini daha rahat gerçekleştirebilecekleri, kendi yeteneklerini yansıtabilecekleri o alanı bulabilmek gerçekten zor mu? İşte sizler için birkaç öneri!

ÇOCUĞU CESARETLENDİRMEK HER ŞEYİN TEMELİDİR!

Çocukluk dönemi tüm bir hayatın temel taşıdır. Cesur insanlar genellikle çocukluk döneminde kendini ifade edebilmiş bir ortamda büyümüş kişilerdir. Küçük yaştaki çocukların yeteneklerini ve potansiyellerini sunmaları için onları cesaretlendirmeniz; kendilerine güvenmelerini ve yeteneklerini yansıtmalarını öğretir.  

NE İLE İLGİLENDİĞİNİ GÖZLEMLEYİN!

Çocukla ilgilenmek, esasında bir gözlem işidir. Onun ne yaptığını, gözünün nelere takıldığını, küçük yaşta en çok nelerden hoşlandığını gözlemlemek; geleceğin bilim insanını, müzisyenini, ressamını küçük yaşta keşfetmenize vesile olabilir.

YETENEĞE UYGUN ARAÇLARA YÖNLENDİRİN

Küçük yaştaki çocukların yeteneklerini ve ilgisini keşfetmek kadar değerli bir şey varsa o da doğru alanlara yönelik yönlendirme işidir. Örneğin gökyüzüne ilgi duyan, şimdiden güneş sistemindeki gezegenleri sayabilen bir çocuğa alınacak bir teleskop; ya da her daim aynı müziğe kulağını kabartan bir çocuğa alınacak müzik aleti; yeteneğin ve ilginin doğru araçlarla buluşmasına sebebiyet verecektir.

HER ÇOCUK ÖZELDİR VE YETENEKLERİ FARKLIDIR, UNUTMAYIN!

Çocuklar ve yetenekleri arasında farklılıklar vardır. Çocuğumuz dünyaya geldiğinde hangi yeteneklerinin var olduğunu anlamak için zamana ihtiyaç duyarız. Ebeveynleri olarak içlerindeki bu yeteneği keşfedebilmesi için bebekliklerinden itibaren onların mümkün olduğu kadar birbirinden farklı uyaranlarla karşılaşmalarını sağlamalıyız. Yetenekleri belirginleşmeye başlayan çocuğun yeteneklerine uygun hareket etmek, yetenekleri ile örtüşen araçlar seçmek çok önemlidir.
 

Koray Varol Akademi, ‘Her Çocuk Yeteneklidir’ sloganıyla yola çıkıyor!

Koray Varol Akademi; yönetim ve eğitim kadrosuyla, pozitif bir ortamda öğrenmeyi kolaylaştıracak eğitim vizyonuyla yola çıkıyor. 2019-2020 yılı eğitim-öğretim hayatına başlayacak olan Koray Varol Akademi’de yapılandırılan eğitim modeli içinde yeteneklerin keşfi ve geliştirilmesi konusuna özel bir önem veriliyor.

Bu konuda Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nün deneyimden yararlanarak hazırlanan PDR programıyla her bir öğrencinin yetenekleri tek tek keşfedilip, geliştiriliyor.

Yeni nesil eğitime açılan kapıyı daha yakından keşfetmek için tıklayın!