• Hürriyet Twitter

Ergenlik dönemindeki çocukla doğru bir iletişim kurmanın püf noktala

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Ergenlik dönemi çoğu ebeveynin, çocuklarındaki fiziksel, duygusal, zihinsel değişimi gözlemlediği bir süreç. Bu dönem içerisinde ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişim bağını doğru kurabilmek ise çok önemli. Uzman Psikolog Burcu Sancar Çapa, ergenlik döneminde sağlam bir aile ilişkisi kurabilmek için ebeveynlere düşen sorumlulukları hatırlatarak önemli tavsiyelerde bulundu. İşte detaylar...

Onu anlamaya çalışın

Ebevenylerin kendi ergenlik yıllarını düşünmesi bu süreçte ebeveynleri neler bekleyebileceğini anlamalarını sağlayacak. Çocuğunuzun ani ruh hali değişikliklerine hazırlıklı olmaları ve zaman zaman onlarla çatışabileceklerini unutmamaları gerekiyor. Kendilerini neyin beklediğini bilen ebeveynler bununla daha rahat baş edebilirler.

İyi bir dinleyici olun

Ergenlik dönemindeki çocuklar konuşmak konusunda pek istekli görünmeseler de anne-babalarının yanlarında olmalarına fazlaca ihtiyaç duyarlar. Çocuklarını yargılamadan dinleyen ebeveynler her zaman onları rahatlatır ve güven verir. Ebeveynlerin iyi bir dinleyici olması, çocukların anne-babaya karşı daha paylaşımcı olmalarını sağlar. Öte yandan çocukla iletişim yolunu açık tutan ebeveynler, ergenlik dönemindeki çocuklarının bulundukları süreç hakkında internetten yanlış bilgi öğrenmelerine de engel olurlar.

Çocuğunuzu bilgilendirerek net kurallar koyun

Ergenlik yıllarının deneme-yanılma yılları olduğunu unutmamakta fayda var. Çocuğunuzu sigara, uyuşturucu ve alkolün zararları gibi konularda bilgilendirin. Net, tutarlı kurallar koymak ve ailede herkesin bu kurallar çerçevesinde bütünleşmesini sağlamak, ebeveynlerin evde düzen oluşturmasını sağlar. Teknoloji kullanımı, yatma saati, kaçta evde olunması gerektiği gibi önemli konularda kurallar koyun ve hepsinin neden gerekli olduğunu açıklayın. Öte yandan çocuğunuza her durumda müdahale etmeye de çabalamayın. Çocuğa yönelik güven, sağlıklı bir iletişim sürecidir.

Neye hayır diyeceğinize iyi karar verin

Ergen çocuklar, ebeveynlerini şaşırtmayı severler. Farklı isteklerine karşı mutlaka anlayışlı olun. İsteklerini daha iyi anlamaya çalışın. Her isteklerine karşı çıkılan ergen çocuklar, bunları gizlice  yapma eğilimine girerler.

Ergenlik dönemi kız çocuklarında 10-12 yaşları arasında erkek çocuklarında ise 12-14 yaşları arasında başlıyor

Başarılarını kutlayın

Çocuğunuzun başarılı olduğu konuları mutlaka takdir edin. Önemli spor, müzik aktivitelerini kaçırmamaya çalışın. Kimi zaman yaşanan hayal kırıklıklarında, yanlarında olun ve onları desteklemeye devam edin.

Sorumluluk almasını sağlayın

Kendisini daha da büyümüş hisseden çocuğunuza evdeki işler, alışveriş konusunda kendisine uygun sorumluluklar verin. Kendi tercihlerini ve fikirlerini mutlaka sık sık sorun. Bu hem büyüdüğünün farkında olduğunuzu gösterir, hem de sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olur.

Sağlıklı alışkanlıklar edinmesine yardım edin

Ergen dönemdeki çocukların ilgi alanlarına uygun şekilde, enerjilerini doğru yönlendirebilecekleri spor, sanat gibi alanlarda hobiler edinmelerine yardım edin. Bu hem fiziksel, hem psikolojik sağlıklarını olumlu etkileyecektir.

Arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirme isteklerine anlayışlı olun

Çocukların, arkadaşlarıyla beraber olmak istemesi; sağlıklı sosyal gelişimlerinin bir parçasıdır. Ebeveyn olarak buna engel olmaya çalışmak, çocuğun sosyal gelişimine engel olur. Çocuğunuzun arkadaşlarını hatta mümkünse ailelerini tanımaya çalışın. Güvenli bir arkadaş çevresi oluşturabilmek, çocuğunuzun sağlıklı sosyal gelişimine katkı sağlar.