Bu bayram tüm engelleri ortadan kaldırmak için yapmanız gereken tek şey…

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

katkılarıyla...

Yardımlaşmaya, dayanışmaya ve tüm engelleri ortadan kaldırmaya vesile olan Kurban Bayramı yaklaşırken çok önemli bir konuyu yeniden hatırlatmak gerekiyor. Türkiye’de yaklaşık 9 milyon engelli yaşıyor ve yine yaklaşık 250 bin engellinin ihtiyaçlarına uygun, kişisel tekerlekli sandalyeye ihtiyacı var. Tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olan engelliler kadar, bu ihtiyacı karşılamak için sırada bekleyen bağışçıların da olduğunu biliyoruz. Ancak, yaygın kanının aksine, herhangi bir tekerlekli sandalye bir engellinin derdine derman olmuyor. O yüzden tekerlekli sandalye bağışlarınızın amacına tam olarak ulaşabilmesi için bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmakta fayda var.

 

Yıllardır ülke çapında engelliler adına önemli faaliyetler yürüten ve bu yıl 25. yaşını kutlayan Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD), tekerlekli sandalye bağışının önemi ve nasıl uygulanması gerektiği konusunda bize çok önemli bilgiler veriyor. Detaylar haberimizde…

TEKERLEKLİ SANDALYE BAĞIŞI NEDEN ÇOK ÖNEMLİ?

Ülkemizde milyonlarca engelli birey yaşamakta. Bu engelli bireylerin içinde yaklaşık 250 bini, kimi ekonomik nedenler yüzünden ihtiyaçlarına uygun bir tekerlekli sandalyeye sahip olamıyor. Onların en büyük umudu, bağışçılardan gelen yardımlar sayesinde kendilerine en uygun tekerlekli sandalyeye kavuşmak ve engelleri ortadan kaldırarak toplumda herkes kadar hak ettiği yere sahip olmak…

İşte bu nedenle, tekerlekli sandalye bağışı yaparak sadece sosyal sorumluluk görevinizi yerine getirmiş olmakla kalmıyor, aynı zamanda bu engelli bireylerin hem toplumsal hayata hem de çalışma hayatına katılmasında onlara çok önemli bir destek vermiş oluyorsunuz.

TEKERLEKLİ SANDALYE BAĞIŞI YAPARKEN EN SIK DÜŞTÜĞÜMÜZ YANLIŞ!

Yazının başında da değindiğimiz gibi tekerlekli sandalye bağışı yapmadan önce bazı önemli hususlara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü bedensel engelliler, engellerinin durum ve derecesine göre farklı özellikte ve tasarımda tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyuyor. O yüzden, bu sandalyelerin gerçekten fayda sağlayabilmesi için ebatlarının, tasarımlarının ve özelliklerinin tamamen kişiye özgü olması gerekiyor.

Daha önce yaşanmış bazı tecrübeler, eğer doğru adımlar atılmazsa bağışlarınızın amacına ulaşamadığını gösteriyor. Örneğin ihtiyaç öncelikleri gözetilmeksizin alınan ve bağışlanan yüzlerce standart tekerlekli sandalye, kullanacak kimse olmadığı için örneğin huzurevlerine gönderiliyor. Sonuçta, tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olan bir bedensel engelli, bağış yapılmasına rağmen ihtiyaçları karşılanamadığı için yine sandalyesiz kalıyor.

PEKİ, TEKERLEKLİ SANDALYE BAĞIŞLARIMIZI NASIL YAPABİLİRİZ?

Tekerlekli sandalye bağışlarımızın gerçekten de yerine ve amacına ulaşabilmesi için bir takım önemli kriterlerin altını çizmeye çalıştık. Bu kriterlerin başında, tekerlekli sandalye kullanacak kişinin, günlük yaşantısını geçirdiği ortamın fiziki şartlarını göz önüne almak ve ona göre adım atmak olduğunu tekrar vurgulayalım.

Yapacağınız yardımlarda bu hususlara dikkat etmenizin, yapmış olduğunuz yardımın tam anlamıyla yerine ulaşacağı anlamına geleceğini unutmayın. Sizler de engelli bir çocuğun öğrenimine katkıda bulunarak hayatını değiştirmek, maddi sıkıntılar yüzünden tedavi olamayan bir engelli bireyi sağlığına kavuşturmak ya da tekerlekli sandalye gereksinimi olan bir engelli bireyin bu ihtiyacını karşılayarak onu özgürleştirmek isterseniz, bu arzunuzu BEDD aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.

BEDD, kişiye özel tekerlekli sandalyelerin güvenlik ve toplumsal yaşam açısından ne kadar önemli olduğunu biliyor ve tekerlekli sandalye dağıtımlarında ihtiyaç sahipleri hakkında kapsamlı çalışmalar yürüterek bireysel engelin yapısına uygun aracı temin ediyor. Böylece destekçiler de yaptıkları bireysel veya kurumsal tekerlekli sandalye bağışlarının doğru kişilere, en yararlı olacak şekilde iletildiğini bilerek huzur içinde yardımda bulunuyorlar.

GELİN, BU BAYRAM'DA TÜM ENGELLERİ BERABER KALDIRALIM!

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD) 25 yıldan beri engellerin kaldırılması, engellilerin sosyal hayatın her alanına aktif olarak katılımının sağlanması için çalışıyor. Engellilerin hak ve taleplerinin savunucusu ve takipçisi olmak, kimsesiz ve yardıma muhtaç engellilerin rehabilitasyonunu sağlamak, ortopedik engelliler için gereken araç gereçleri temin etmek, manevi ve maddi yardımda bulunarak onlara ve ailelerine destek olmak bu derneğin öncelikleri arasında yer alıyor.

Tekerlekli sandalye bağışı yapılan ihtiyaç sahibi engelli kişilerin iletişim ve adres bilgilerinin yazılı olduğu bir doküman ve bağışın yapıldığına dair bir teşekkür belgesi ile bağış makbuzu bağışçıya ulaştırılıyor. Bağışçı dilerse bağışını dernek merkezimizde bizzat ihtiyaç sahibine de yapabiliyor. Bağışçının bilgileri ise kesinlikle kimseyle paylaşılmıyor.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Daha detaylı bilgi almak ve hemen bağış yapmak için burayı tıklayın!