• Hürriyet Twitter
4 MADDEDE GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER

Enerji kullanımında oluşan yeni arayışlar, ilerleyen teknolojiyle birleşti ve ortaya elektrikli otomobiller çıktı. Peki; çevre dostu, sessiz ve tüketim maliyeti avantajı sağlayan bu otomobiller hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

 

 

 

 

1-Neden elektrikli otomobil satın almalıyım?

 Heyecan verici bir sürüş deneyimi sunan elektrikli otomobiller; ayrıca geleneksel yakıtlara olan bağımlılığı da azaltarak tasarruf sağlıyor. Öte yandan 100 km/sa hıza yaklaşık 4,8 saniyede çıkabilen elektrikli otomobiller, geleceğin teknolojisine yönelik ön yargıları değiştirecek özellikler taşıyor.

2-Nedir bu enerji geri kazanımı?

Elektrikli otomobillerde ayak gazdan çekildiği anda hafif bir fren kuvveti hissedilir. Elektrik motorunun jeneratörüyle bu direnç esnasında üretilen enerji doğrudan elektrik enerjisine dönüştürülür. Elde edilen bu geri kazanımlı enerji, doğrudan aracın batarya sistemine kazandırılır. Böylelikle araç; özellikle yoğun trafikli lokasyonlarda sarf ettiği enerjiyi tekrar geri kazanmış olur.

Elektrikli arabaların uzun yol yapamayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Gelişmiş yazılımlar ve güçlendirilen bataryalar elektrikli otomobillerin menzilini 400 kilometreden daha uzun mesafelere çıkardı.

Elektrikli otomobillerin bataryasından dolayı güvenli olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Oysaki elektrikli araçların bataryalarındaki özel koruma sistemleri çarpışma ve benzeri durumlarda tüm bağlantıyı keserek tehlikenin önüne geçilmesini sağlıyor.

Elektrikli araçlar için her elektrik kaynağı potansiyel bir şarj ünitesidir. Elektrikli bir aracı evde kurulacak şarj ünitesiyle veya akaryakıt istasyonlarında, alışveriş merkezinde ve otoparklarda yer alan şarj noktalarından şarj edebilirsiniz.

3-Elektrikli otomobillerin periyodik bakımı nasıl olmalı?

Öncelikle elektrikli otomobillerin periyodik bakımlarının benzinli ve dizel araçlara göre daha kolay olduğunu bilmekte fayda var. Bakım aralıkları daha uzun olan elektrikli otomobillerde; bakım ya da değişim gerektirecek otomobil parçalarının az olması, elektrikli otomobillerde bakım maliyetlerini de aynı oranda düşürüyor.

4-Elektrikli otomobil teknolojisi SUV konforuyla buluşabilir mi?   

Geniş bir iç hacim ile konfor sunan SUV'lar elektrikli araç teknolojisiyle de son derece uyumlu. Dört tekerlekten çekiş teknolojisine sahip elektrikli SUV'lar, yolun durumunu analiz ederek farklı yol koşullarında da performans ve konforun devamlılığını sağlıyor.