10 yıla damga vuracak

10 yerli ve özel rota

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

 T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes'in ortaklığında yürütülen

Gelecek Turizmde'nin katkılarıyla...

 Hepimiz tatile çıkarken orijinali yakalamanın peşindeyiz. Hem henüz bilinmeyenin izinde dolaşmak hem de tatil paramızın ‘hak edenlere’ gittiğine ikna olmak… Şimdi size tam da bu tanımlara uyan ve önümüzdeki yıllarda daha sık duyacağınız 10 orijinal tatil planından bahsedeceğiz. Bu haberi bir yere not alın.  

Çoruh Vadisi

Eşsiz doğasının, hırçın sularının keyfini sürmek

 Gürcistan’ı da Türkiye’yi de besleyen Karadeniz’in bereket simgelerinden Çoruh Nehri’nin vadisinde de yapılacak dünya kadar şey var. Her şeyden önce su sporlarının en eğlencelileri doğa koşulları itibariyle burada. Layığıyla rafting yapmak isteyenleri buraya alalım. Benzersiz doğası, damak çatlatan lezzetleriyle Çoruh Vadisi çağlayan sularıyla bu bahar sizi bekliyor. 

Mardin

İpekyolu'ndan Mardin 'denizi'ne dalıp gitmek

Mardin’deki İpekyolu Misafir Evi, örnek bir kadın girişimi… “Ticari kaygılı” değil “sosyal sorumlu” bir işletme olan İpekyolu Misafir evi, turizm eğitimi almış kadınların emeğiyle işletiliyor. 22 yataklı iki pansiyonuyla, konaklama ve yeme-içme hizmeti sunan misafir evi ve el emeği göz nuru hediyeler alabileceğiniz Nahıl Dükkanı’nı mutlaka ziyaret edin.

 Seferihisar

Sadece mutfak alışverişi için gidilir

Ege mutfağı, Ege mutfağı diyoruz ya… İşte o mutfağın şahı burada! Ne ararsanız mevcut… Bölgenin en verimli toprakları ülkemizin en sakin en yavaş en doğal şehrinde saklı… Seferihisar'ın geleneksel mutfağı hepinizi büyüleyecek! Türlü çeşit bal kabağından yapılmış tatlılar, reçeller, armola peyniri, efsane köy ekmekleri ve daha niceleri! Sadece yemek yemeye değil, yöre kadınlarıyla atölyeye girip birlikte yemek yapabilirsiniz. Unutmayın, buraya yaptığınız her katkıyla bölge kadınlarının kalkınmasına faydalı oluyorsunuz... Asıl zevkli olan gidip oradan aylık alışverişi yapmak tabii ama şahane bir web sitesi de yayında. Seferipazar.com’a girip online olarak da alışverişinizi yapabilirsiniz.

Misi

İpeğin ve emeğin büyüsüne kapılmak

 Neden yüzyıllar ipeğin modası hiç geçmiyor? Neden hala bu kadar değerli? Neden dünyanın önde gelen onca tasarımcısı hala koleksiyonunu baştan sona ipeklerle donatıyor? Cevap yine baş ucumuzdaki Bursa’nın Antik çağdan kalma sevimli mi sevimli Misi köyünde… "Gel Birgün Misili ol" projesi kapsamında köydeki kadınlar hem yok olmakta olan ipekböcekçiliğini yeniden canlandırıyorlar hem de iki bin yıllık tarihi koruyorlar. Kadınların dokuma yaptığı İpek Evi atölyesini ve geleneksek Bursa lezzetlerini onların elinden tadabileceğiniz Koza Evi’ni ziyaret etmenizi öneririz. Özellikle ısırganlı erişte ve Kocagörmez’i tatmadan aman dönmeyin! Uzun lafın kısası, sen de gel bir gün Misili ol!  

Göbeklitepe

Dünyanın ilklerinin ışığında en eski zanaatin canlanışını görmek

Evet, hepimiz Anadolu’nun her köşesinin tarihe ettiği tanıklık karşısında her defasında büyüleniyoruz. Ama birinin yeri ayrı… Dünyanın bilinen en eski tapınağı, Şanlıurfa’da… Göbeklitepe’de… Yani taş işçiliğinin bilinen en eski tarihi de. 6’sı kadın, 21 kişiye taş ustaları olmaları için eğitim verildi. 12 bin yıllık bu zanaatın meyveleri artık Şanlıurfa sokaklarında yerlerini almaya başladı. Atölyeyi yerinde ziyaret etmek için yolunuzu mutlaka Şanlıurfa’ya düşürmelisiniz.

Safranbolu

Bir Osmanlı kentinden ömürlük hatıralarla dönmek

 Türkiye’nin nüfusunun neredeyse yarısı Safranbolu’ya maksimum 5 saat uzaklıkta yaşıyor. Ankara’ya da yakın, İstanbul’a da, Bursa’ya da… Peki, kaçımız bu hazineyi gidip keşfettik? Osmanlı kent mimarisinin dünyadaki en iyi örneği olan Safranbolu, Türkiye’de Dünya Kültür Mirası’na girmiş 9 kültürel varlıktan biri… Buraya gelmişken hatırasız dönmek olur mu? Üstelik onlar, bu işi acayip ciddiye alıyorlar. Turistlere hediyelik eşya konusunda beklentiler sorulmuş, en iyi Safranbolu hatırasının ne olacağı araştırılmış. Karabük Meslek Yüksekokulu ona göre otantik çalışmalar yapmış. Derin Sarıyer danışmanlığında tasarım yarışması da düzenlenmiş hatta… 

Arslantepe

Malatya'nın saklı mirasının izini sürmek

Gönülleri dolduran yayla güneşiyle, Beydağı'nın beyazla süslenmiş eteğiyle Malatya, tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bürokrasinin ve laikliğinin temellerinin atıldığı yer olduğu ortaya çıkan Arslantepe Höyüğü, 5000 yıllık bir tarihe sahip. 'Malatya’nın Mirası Arslantepe' projesiyle de daha fazla tanınmasına destek olunuyor. 5000 yıllık tarihe tanıklık etmek için mutlaka uğramanınızı öneriyoruz.

Kuyucak köyü

Lavanta bahçelerinin arasında kaybolmak

 Kırsal turizm denince akla ilk gelen yerdir Fransa’nın Provence bölgesi… Provence denince de akla gelen ilk gelen şey malum: O eşsiz lavanta tarlaları… Aslında yanı başımızda küçük çapta şahane bir Provence var. Isparta’nın Kuyucak'ı; yani Türkiye'nin lavanta kokulu köyü! Köylü kalkındıkça turizmde de giderek profesyonelleşiyor. Öyle ki geçen yaz 20 bin ziyaretçi ağırladı burası… Siz de burada şahane bir gün geçirebilirsiniz. 

Saimbeyli

'Saimbeyli Mavisi' kelebeğinin izini sürmek

 Türkiye’de tespit edilen 400 kelebek türünün neredeyse yarısının bu ilçe sınırları içinde tespit edildiğini biliyor muydunuz? Adana’nın bu şirin ilçesi, son zamanlarda kuş gözlemcilerin de uğrak noktalarından biri. Hatta sadece bu bölgede görülen özel bir kelebek türü de mevcut. Yaklaşık 3 yıl evvel, 20 yılın ardından ilk kez görüldü. Saimbeyli Mavisi’ne rastlamak için en yüksek şansınızın olduğu ay, Mayıs…Hemen buraya gelin, "Kendi kelebeğini keşfet" projesinin bir parçası olun! 

Edremit

Sadece yemek yemeye gitmek

 Evet, Ege’nin her yerinde dünyanın en güzel zeytinyağlılarını yiyebilirsiniz. Ama bize o kadar da uzak olmayan bir yerde gurmeler için gerçek bir cennet var. Edremit’te yöre kadınlarının oluşturduğu Nar Kadınların elinden çıkan her şeyi silip süpürmek isteyecekseniz. Özel makarnalar, Ege usulü baklavalar, reçelli tatlılar ve daha niceleri… Nar Kadın ile Edremit'in yöresel tatlarını deneyimledikten sonra eritmek için de Kazdağları’nın dillere destan doğasında bir akşam üstü yürüyüşü öneriyoruz. 

 

Bu 10 rotanın çok önemli bir ortak özelliği var. 10 yıldır T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes’in ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde projesiyle bölgelerin turizm potansiyeli hayata geçiriliyor, bu eşsiz toprakların benzersiz özellikleriyle ilgili farkındalık oluşturuluyor. Yöre halkına da istihdam sağlanırken, bölge ekonomisi de güçleniyor! Şimdi bu şahane başarı hikâyeleri ünlü isimlerin katkıları ve Mustafa Seven'in fotoğraflarıyla kitap oldu. Ayrıntılı bilgi burada!