Keşan’da ilk kez lavanta dikimi yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Keşan’da ilk kez lavanta dikimi yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 14:24

Keşan’da ilk kez lavanta dikimi yapıldı

Haberin Devamı

Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-EDİRNE’nin Keşan İlçesi’nde tarımda ürün çeşitliliğini artırmak ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında ilk lavanta dikimi gerçekleştirildi.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün de desteğiyle bölgede yaygınlaştırılmaya çalıştırılan lavanta, Keşan’da ilk kez ilçeye bağlı Yenimuhacir Beldesi yakınlarında CHP Edirne eski Milletvekili Kemal Değirmendereli’ye ait 3 dönümlük tarlaya dikildi. Kemal Değirmendereli, bölgede ürün çeşitliliğini artırmak adına bu yıl ilk kez lavanta üretimii gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bugün bizim bölgemizde ilk defa farklı bir ürünün dikimini yapıyoruz. Lavanta gerek iklim itibariyle gerekse coğrafi konum itibariyle bölgemize uygun bir çalı bitkisi. Fransa’nın Provence bölgesinde ve Bulgaristan’da yaygın olarak üretiliyor. Bizim bölgemizde de çok olumlu sonuçlar vereceğini tahmin ediyoruz. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bu konuda araştırmalar yürütüyor. Onlarında rehberliğinde bu dikim gerçekleştirdik" dedi.
LİTRE FİYATI 80 İLA 100 EURO ARASINDA DEĞİŞİYOR
Bir dönüme 2 bin fide dikildiğin ve dönümünden yaklaşık 10 litre lavanta yağı elde edildiğini ifade eden Değirmendereli, "Yağın litresi de dünya fiyatlarına göre 80 ila 100 euro arasında değişiyor. Sonuç alındığında çiftçiliğin kaderini fevkalade değiştirecek bir ürün. Güney Edirne bölgesinde ilk defa bunu ekiyoruz. Bunun çiftçilikte yeni bir sayfa olacağını düşünüyorum. Umarız çiftçilerimiz de bu projenin arkasında durarak bunu yakından takip ederler. Sadece yağı değil balı da kıymetli. Japonlar, lavantanın dondurmasını bile yapmışlar. Kırklarelili arkadaşlar lavantanın peynirini yapmışlar. Bölge insanımızın yaratıcılığı lavantayı nereye taşıyacak, bunu hep birlikte göreceğiz" dedi. Konuşmanın ardından lavanta fideleri özel geliştirilen bir makineyle toprağa dikildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!