GeriSeyahat Kervan yola düzülüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kervan yola düzülüyor

Kervan yola düzülüyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali 28 Kasım – 4 Aralık 2008 tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival kapsamında klasikten moderne yüzlerce film sinemaseverlerle buluşacak.

 Festivalde bu yıl bir de ilk yaşanacak: Türk filmlerinin yarışacağı Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması. Bu yıl Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nde gösterilecek olan filmler, Dünya Sinemasının seçkin örneklerinin yer aldığı “Panorama”; “Aykırı Gerçekler”; “İpek Yolu Üzerinden: Bosna-Hersek”; “Ulusal ve Uluslararası Altın Karagöz Uzun ve Kısa Metraj Yarışma Filmleri”; “Geleceğin Ustalarından Ödüllü İlk Filmler”; “Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov”; “Çocuk Kervanı”; “Özel Gösterimler: Türk Sineması”; “Yeşilçam Klasikleri”; “Engelsiz Filmler Kuşağı” ve “Yarışma Dışı Kısa Filmler” olmak üzere 14 farklı başlık altında toplandı

Festival Sinemaları ve Biletler

Bu yıl, festival merkezi olarak kullanılan Tayyare Kültür Merkezi’ndeki tarihi sinema salonu başta olmak üzere, Burç Sineması, Korupark Alışveriş Merkezi’nde bulunan Korupark Cinetech Sinemaları ve Bursa Kent Müzesi Sinema Salonu’nda yapılacak film gösterimlerinin saatleri, 9:30, 11.30, 14.00, 16.30, 19.00 ve 21.30 olarak belirlendi.

Festivalin bilet fiyatları tüm seanslarda tam 3 YTL, indirimli 2 YTL olacak. Hafta içi günleri Tayyare Sineması’nda 9:30’da gerçekleştirilecek olan “Çocuk Kervanı” ve Bursa Kent Müzesi’nde gösterilecek “Engelsiz Filmler Kuşağı” bölümlerinde yer alan filmlerin tümü ücretsiz.

AÇILIŞ FİLMİ AYTMATOV UYARLAMASI

Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'deki açılış törenini Korhan Abay ve Ebru Cündübeyoğlu sunacak. Geceye Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev, açılış filmi “Elveda Gülsarı”nın yönetmeni Ardak Amirkulov ve Cengiz Aytmatov’un eşi Maria Aytmatova da katılacak.

Sinemamızın iki büyük divası Muhterem Nur ve Sezer Sezin’e “Onur Ödülleri’nin takdim edileceği gecede, ayrıca Türk sinemasına yardımcı oyuncu olarak büyük emekler vermiş olan Sırrı Elitaş ve Süheyl Eğriboz’a “Emek Ödülleri” verilecek.

Festivalin yarışmalı bölümünde ve yarışma dışı bölümlerinde gösterilen filmlerin, yerli ve yabancı yönetmen ve oyuncularının yanı sıra,  sanat, iş ve siyaset dünyasından pek çok ismin de konuk olarak katılacağı gecede, şarkıcı Teoman şarkıları ve kendisine eşlik edecek sürpriz bir isimle sevenleri ile buluşacak.

Kervan yola düzülüyor

Sezer Sezin

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, Cengiz Aytmatov’un aynı adlı romanından Ardak Amirkulov’un sinemaya uyarladığı 2008 yapımı “Elveda Gülsarı” filmi ile Bursalı sinemaseverlere merhaba diyecek. Kapanış filmi ise Bollywood sinemasının en önemli ve üretken yönetmeni olarak kabul edilen Priyadharshan’ın Toronto Film Festivali’nde gösterilen ve büyük beğeni toplayan sıra dışı filmi “İpek Düşler/ Kanchivaram.

ALTIN KARAGÖZ SAHİPLERİNİ BEKLİYOR

Genç yönetmen adaylarının ve belki de geleceğin sinema ustalarının, sinema sanatına duydukları heyecana ortak olan festival, Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması ve Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışmalarını düzenliyor. Kısa film yarışmalarının diğer benzer yarışmalardan ayrılan en önemli özelliği ise ‘diyalogsuz’ kısa filmlerin yarışacak olması.

Festivalin yarışmalı bölümlerinde yer alan 4 kategoride seçici kurulların değerlendirmesi sonucu ödüle değer bulunan tüm sanatçılara ödülleri, festivalin son günü 4 Aralık 2008 Perşembe gecesi, Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan Festival Kapanış Töreni’nde verilecek.

Altın Karagöz Ödülü için bu yıl yarışacak filmler şunlar :

Bu Denizin Tuzu / Salt of This Sea – Annemarie Jacir / Filistin /2008 (ilk gösterim)
Carmo Yollara Düştü / Carmo Hit The Road – Murilo Pasta / İspanya / 2008 (ilk gösterim)
Diyet / The Debt – Assaf Bernstein / İsrail / 2008 (ilk gösterim)
Ebabil / Swift – Abay Kulbay / Kazakistan / 2007 (ilk gösterim)
Fujian’da Hüzün / Fujian Blue - Robin Weng / Çin / 2007 (ilk gösterim)
İki Çizgi / Two Lines – Selim Evci / Türkiye / 2008
İlgisiz / Unrelated – Joanna Hogg / İngiltere / 2007 (ilk gösterim)
İz Sürücü / The Investigator – Atilla Gigor / Macaristan / 2008 (ilk gösterim)
Tek Kişilik Dans / Continental – Stephane Lafleur / Kanada / 2008 (ilk gösterim)
Thomas / Thomas – Miika Soini / Finlandiya / 2008 (ilk gösterim)
Uyurgezer Ülke / Sleepwalking Land – Teresa Prata / Mozambik, Portekiz 2007 (ilk gösterim)

En İyi Film kategorisinde ödüle değer görülen filme ‘Altın Karagöz Ödülü’ ve 50.000 YTL para ödülü, En İyi Yönetmen dalında ise ‘Altın Karagöz Ödülü’ ve 25.000 YTL para ödülü verilecek.

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü:

Kervan yola düzülüyor

Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Yarışma’sında yer alan filmleri izleyip değerlendirecek olan, Tunca Arslan, Nihal Bengisu Karaca ve Deniz Yavuz’dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Jürisi belirleyeceği filme “SİYAD En İyi Film Ödülü”nü verecek.

Bu bölümde yarışan filmler ise şöyle:

Başka Semtin Çocukları / Children of the Other Side – Aydın Bulut / Türkiye / 2008
Dilberin Sekiz Günü / Dilber’s Eigth Days – Cemal Şan / Türkiye / 2008
Fırtına / The Storm – Kazım Öz / Türkiye / 2008
Gitmek / My Marlon and Brando – Hüseyin Karabey / Türkiye, Hollanda / 2008
Gökten Üç Elma Düştü / Three Apples Fell from the Sky – Raşit Çelikezer / Türkiye / 2008
Gölge / Shadow – Mehmet Güreli / Türkiye, Almanya / 2008
Hayatın Tuzu / The Salt of Life – Murat Düzgünoğlu / Türkiye / 2008 (ilk gösterim)
Nokta / Dot – Derviş Zaim / Türkiye / 2008
Son Cellat / The Last Hangman – Şahin Gök / Türkiye / 2008
Süt / Milk – Semih Kaplanoğlu / Türkiye, Fransa, Almanya / 2008

KISA FİLMLER DE YARIŞIYOR

San Sebastian Film Festivali’nde son filmi “Pandora’nın Kutusu” ile Altın İstiridye Ödülü’nün sahibi olan yönetmen Yeşim Ustaoğlu, Festivalin Aykırı Gerçekler bölümünde gösterilen “Graffiti” filminin yönetmeni Jon Reiss ve Portekiz Kısa Film Ajansı’nın düzenlediği Curtas Vila do Conde Uluslararası Film Festivali yöneticilerden biri olan Miguel Dias isimlerinden oluşan jürinin belirleyeceği Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’nda yarışacak olan filmler ise şunlar :

Acımasızlık / Cold Blood - Amir Mehran / İran / 2008
Bekleyiş / The Waiting - Emine Emel Balcı / Türkiye / 2008
Bir Başka Akşam / Another Evening Goes By - B. Sangeeth Kumar / Hindistan / 2008
Bugün Burada Değilim / I'm not Here Today - Gustavo Taretto / Arjantin / 2008
İki Metre / Two Meters - Javier Mrad, Javier Salazar, Eduardo Maraqqi / Arjantin / 2008
Kırmızı Top / The Red Ball - Alan Holly / İrlanda / 2007
Kör Adamın Gözü / Blind Man's Eye - Matthew Talbot-Kelly / İrlanda / 2007
Lacivert Oda / Indigo Room - Anu Aun / Estonya / 2007
Noroutine - Jürate Samulionyte / Litvanya / 2007
Ödev / Homework - Ariane Lippens / Belçika / 2007
Sekans 01 - Plan 02 / Sequence  01 - Plan 02 - Remi Durin / Belçika / 2007
Zoom de Temps - Magne Pettersen / Norveç / 2008

GELECEĞİN USTALARINDAN İLK FİLMLER

Kervan yola düzülüyor

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin en heyecan verici bölümlerinden biri olmaya aday olan bu bölümde, Uruguay’dan Brezilya’ya, ABD’den Estonya’ya dünya sinemasının yeni yönetmenler kuşağının ödüllü ilk filmleri, izleyicilerle buluşacak.

Sinemaseverler, bir yandan, dünyanın saygın film festivallerinden ödüller almış sinemanın bu genç ustalarının ödüllü ilk filmlerini izlerken, günümüz sineması genç yönetmenlerinin ne gibi konulara ilgi duyduklarını ve sinema dili açısından ne gibi arayışlar içinde olduklarını gözlemleme şansı da bulacak. Bu bölüm özellikle keşif yapmak isteyenler için.

DÜNYA SİNEMASININ PANORAMASI

Bu bölümde sinemaseverler, Berlin, Cannes, Sundance gibi uluslararası saygın film festivallerinde, büyük ses getiren ve beğeni toplayan, Mike Leigh, Wim Wenders, Kim Ki-duk, Woody Allen, Won Kar-Wai gibi usta yönetmenlerin son filmlerinin yanı sıra, dünyanın ilk belgesel canlandırma filmini çeken Ari Folman, Jens Jonsson, Tom Fernandez gibi, sinemadaki serüvenlerine yeni başlayan yönetmenlerin, sarsıcı ve şaşırtıcı filmlerini de izleme fırsatı bulacaklar .

AYKIRI GERÇEKLER

Festivalin bu yıl ilk kez düzenlenen “Aykırı Gerçekler” bölümünde, çok konuşulacak 6 sıra dışı belgesel yer alıyor. Filmler gündelik yaşamın sıradan olaylarını belgelemek yerine, aykırı yaşantıları, mekanları ve olguları sinema perdesine taşıyor.

Abel Ferrara; Tom Waits, Jimi Hendrix, Stanley Kubrick, Jack Kerouac, Luck Besson, Andy Warhol dahil dünyaca ünlü müzisyen, yazar, sinemacı ve ressamı ağırlayan Manhattan’ın efsanevi otelini ve otelin ‘aykırı’ konuklarını Chelsea’da Rock’da anlatırken büyük ilgi topluyor.

Antonio Banderas’ın ve Gael Garcia Bernal’in de kendileri olarak yer aldığı Chevrim belgeselinde, Luis Lopez ve Trisha Ziff, dünya tarihinin ‘aykırı’ figürlerinden birini, tek bir fotoğraf karesinden yola çıkarak beyazperdeye taşıyor. Film, Küba devriminin önderlerinden Che’nin, 1960 yılında bir miting sırasında Alberto Korda tarafından çekilen, 20’inci yüzyılın en önemli sembol ve fotoğraflarından biri olarak kabul edilen fotoğrafının, 50 yıllık süreçte yaşadığı anlam kaymasını anlatıyor.

Kervan yola düzülüyor

Fotoğrafçıların Kenti filminde Şilili yönetmen Sebastian Morena Mardones bir grup ‘aykırı’ foto muhabirinin, Şili’nin tarihini değiştiren cesaretlerini gözler önüne seriyor. Film, diktatör lider General Pinochet’nin uzun totaliter rejimi boyunca Şili’de döktüğü kanları, işkenceleri binlerce farklı açıdan fotoğraflayarak dünyanın dikkatini Şili üzerine çeken, cesur foto muhabirlerini anlatıyor. Pinochet’nin gücü vardır, silahları vardır, foto muhabirlerinin ise sadece kamerası. Zulme karşı Şili halkının tek silahı.

Ürdün ve Hollanda ortak yapımı olan Geri Dönüşüm’de yönetmen Mahmoud al Massad, El-Kaide’nin Irak’taki lideri Ürdün asıllı Ebu Mus’ab Ez Zerkavi’nin Bağdat’ta öldürülüşünün ardından, Ürdün’ün ikinci büyük kenti Zarka’da bir insan neden terörist olur sorusuna cevap arıyor.

Graffiti’de ise yönetmen Jon Reiss bir alt kültür sanatı olan grafitinin öyküsünü Amerika’dan başlayarak İngiltere’ye, Fransa’ya, oradan Asya’ya kadar uzanan bir yolculukla, yine grafiti yapanların anlatımlarıyla beyazperdeye taşıyor.

İPEK YOLU ÜZERİNDEN:BOSNA HERSEK

Balkanların ve Avrupa’nın en önemli sinema etkinlikleri arasında gösterilen ve Ağustos 2008’de 14.sü gerçekleştirilen Saraybosna Film Festivali, bu yıl üçüncü yaşına basan Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali ile işbirliğine girerek festivalin bu bölümünde yer alan film seçkisini oluşturdu.

Saraybosna Film Festivali’nin birinci yılından bugüne yöneticiliğini yapan Mirsad Purivatra’nın seçtiği, konusu Saraybosna ve oradaki yaşamı anlatan filmler, aynı zamanda Balkan sinemasından kesitler sunuyor.

AYTMATOV'UN DÜNYASINDAN

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, 10 Haziran 2008 tarihinde aramızdan ayrılan, eserleri 157 dile çevrilen ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un, yapıtlarından uyarlanan ve birçoğunun senaryolarını da bizzat kendisinin yazdığı yedi filmden oluşan seçkiyi, Bursalı izleyicilerle buluştururken yazarın destanlarla ve masallarla bezeli şiirsel dünyasının kapılarını aralıyor.

Bu bölümde Beyaz Gemi, Boranlı İstasyonu, Çocukluğumuzun Gökyüzü, Elveda Gülsarı, Fujiyama’ya Çıkış'ın da yer aldığı yapımlar gösterilecek.

Programa bu yıl ilk kez dahil olan Çocuk Kervanı, Türk sinemasının son dönemdeki başarılı örneklerinin yer alacağı özel gösterimler, Yeşilçam klasikleri, engelsiz filmler kuşağı, ücretsiz sinema kursları, Atilla Dorsay’dan ‘Yüzler’ sergisi, Tuluhan Tekelioğlu’ndan “Ayaküstü Sorular”, Muhterem Nur ve Sezer Sezin Sinema Afişleri Sergisi, Lale Film’in kurucusu Necip Sarıcı ve sinema tarihçisi Ali Can Sekmeç’in özel arşivlerinden derlenen fotoğrafların sunalacağı sergi festivalin diğer etkinliklerinden.

False