Kerkük'te çatışmalar yeniden başladı

Güncelleme Tarihi:

Kerkükte çatışmalar yeniden başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2016 09:38

Irak'ın Kerkük kentinde, terör örgütü DEAŞ militanları ile güvenlik güçleri arasındaki sokak çatışmaları sürüyor.

Haberin Devamı

Associated Press'in haberine göre, Irak polisi sabah saatlerinde, tüm saldırganların öldürüldüğünü ya da kendilerini havaya uçurduğunu açıklamıştı. Ajans, bu sabah sessizliğin hakim olduğu Kerkük sokaklarında kontrolün tamamen sağlandığını duyurmuştu.

GÜVENLİK GÜÇLERİ ABLUKAYA ALDI

Ancak Anadolu Ajansı daha sonra çatışmaların tekrar başladığını bildirdi.

Kent merkezindeki AA muhabirinin verdiği bilgilere göre, terör örgütü DEAŞ militanları ile güvenlik güçleri arasında Dumiz, 1 Haziran ve Esra Mahkudin mahallelerinde yoğun çatışmalar sürüyor.

Örgütün, dün kent merkezine yoğun bir şekilde saldırı düzenlemesinden dolayı bölgeye sevk edilen güvenlik güçleri söz konusu mahalleri abluka altına almış durumda.

Güvenlik güçleri zırhlı araçlarla militanların konuşlandığı sokak aralarına girip, sıcak çatışmaya giriyor.      

Haberin Devamı

EN AZ 46 CAN KAYBI

Terör örgütü DEAŞ, dün kent merkezindeki kamu binaları ve şehrin dışındaki bir elektrik santraline eş zamanlı saldırılar düzenlemişti.

AFP'ye konuşan yetkililer, DEAŞ'ın Kerkük'te düzenlediği saldırılar ve ardından yaşanan çatışmalarda, çoğu güvenlik görevlisi 46 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Yetkililer, 133 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Kerkük Emniyet Müdürü, ölen DEAŞ'lı sayısının ise 48 olduğunu ifade etti.

Kerkükte çatışmalar yeniden başladı

HALK KESKİN NİŞANCILAR YÜZÜNDEN EVDEN ÇIKAMIYOR

AA’nın haberine göre, DEAŞ'ın Kerkük’te gizlenen keskin nişancıları nedeniyle halk dışarı çıkamıyor. Sahadaki gazeteciler de sokaklarda mahsur kaldı.

Kerkük'te daha çok Arap vatandaşların yaşadığı kentin güneyindeki Dumiz ile Arap ve Türkmenlerin yaşadığı batıdaki 1 Haziran semti ve Esra Mahkudin mahallelerinde çatışmalar sürüyor. Ancak nereye gizlendiği bilinmeyen ve hareketlilik gördüğünde hemen ateş eden DEAŞ'ın keskin nişancıları nedeniyle sokaklar bomboş. Dışarıda mahsur kalan vatandaşlar, bulundukları yerden çıkmak için terörle mücadele timlerinin gelmesini ve DEAŞ militanlarının etkisiz hale getirilmesini bekliyor.

Haberin Devamı

Kentin kuzeyi ve doğusundaki Kürt mahalleleri ise en güvenli bölgeler konumunda. Şu ana kadar söz konusu bölgede herhangi bir çatışma yaşanmadı. Sokağa çıkma yasağından dolayı hayatın durduğu kent merkezindeki sakinler, fırsat bulduğu takdirde Erbil ve Süleymaniye kentlerine geçiyor.

Kerkükte çatışmalar yeniden başladı

Huzur ve asayişin dünden beri sıkıntıya girdiği Kerkük'te dışarıda adım atılamıyor. Sokaklar bomboş. Kerkük'te dünkü saldırılarda yakınlarını kaybedenler, güvenlik sorunu nedeniyle bugün cenaze törenlerini yapamadı ve taziye çadırları kuramadı. DEAŞ militanlarının püskürtülmesi için kente takviye Peşmerge birlikleri gönderilmeye devam ediliyor. Ancak uyuyan hücrelerinden çıkan DEAŞ'ın keskin nişancıları nedeniyle güvenlik tam anlamıyla sağlanamıyor.

Haberin Devamı

Öte yandan yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Dumiz semtindeki bir okulda saklanan 11 DEAŞ militanından üçü öldürüldü. Diğerleri kuşatma altına alındı. Zırhlı araçlarla sokak sokak DEAŞ militanları aranıyor.

HAVİCE, KENTİN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

Kerkük kent merkezinin batısında ve 60 kilometre mesafede yer alan Havice ilçesi yaklaşık iki buçuk yıldır terör örgütü DEAŞ'ın elinde. İlçe, Irak ordusu, Şii milis gücü Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri tarafından kuşatılmış durumda ancak militanlar ilçeden kaçan sivillerin arasına sızıp, güvenli bölgelere geliyor.

Kent merkezi başta olmak üzere birçok bölgede uyuyan hücrelerle temasa geçen militanlar daha sonra topyekûn saldırıya geçiyor. Terör örgütü DEAŞ en son 30 Ocak tarihinde Kasr otelini ele geçirmek için bu denli yoğun bir şekilde kent merkezine saldırmıştı.     

Haberin Devamı

"KENT SAKİNLERİ RAHAT UYUSUN"

AA'nın haberine göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkan Yardımcısı Kosret Resul dün gece yaptığı açıklamada, Kerkük kentine saldırı düzenleyen terör örgütü DEAŞ tehlikesinin yüzde 90 oranında ortadan kalktığını duyurmuştu.

Resul, DEAŞ'ın polis kıyafetleri ve sivil elbiseler giyerek Kerkük kent merkezine sızması ve daha sonra çeşitli saldırılar düzenlemesinin ardından güvenlik güçleri tarafından başlatılan operasyonu yakından takip etmek için Kerkük'e gitmişti.

Aynı zamanda eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı olan Resul, KYB merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, "DEAŞ'ın kent üzerindeki tehlikesi yüzde 90 oranında ortadan kalktı. Kent sakinleri rahat uyusun" dedi.

Haberin Devamı

"AMAÇLARINA ULAŞAMADILAR"

DEAŞ'ın Kerkük'e 100 militan ile saldırdığı bilgisini paylaşan Resul, "Amaçları kentin kısmen kontrolünü ele geçirdikten sonra uyuyan hücreleri sayesinde saldırıları artırmaktı ancak başarısız oldu" diye konuştu.

Resul, örgütün Kerkük'e saldırmasının perde arkasında Musul üzerindeki baskıyı azaltmak olduğunu söyledi.

Terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Kerkük'ün batısındaki Havice ilçesinin geri alınmasına ilişkin ise Resul, "Musul'un geri alınması halinde ilçenin kurtarılması birkaç saat sürecektir" dedi.          

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!