Kereviz seven Pokemonlar

Güncelleme Tarihi:

Kereviz seven Pokemonlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2000 00:00

Güneş AYNACIBazıları için kışın yenecek sebze yok gibidir. Kız pırasa sevmez, oğlan dersen karnabaharı ağzına almaz, babamız ise kereviz yemez.İyi ki Temel Reis ıspanak yemiş de, sofralarımızı kurtarıyor. Acaba şu çizgi film kahramanlarına teker teker sebze mi yedirsek?Pokemonlara ne dersiniz? Kereviz yiyince atlasalar, zıplasalar ne hoş olurdu. Ya da kereviz yiyen çocuğa pokemon tasosu verilse. Pokemonlar kim mi? Yoksa siz hala onları tanımıyor musunuz?Bu yazıyı sizin çocuğa okutmayı başarabilirseniz, içinde sırf pokemon geçtiği için kerevizi yedirebilirsiniz belki. Ancak haberim olsun da, diğer kahramanlarla ilgili sebze öyküleri de yazayım.Kısa sürede çok ünlü ve şöhretli biri olacağıma eminim. Ama çocuk kandırmaktan vazgeçeyim ve kerevizi tanıtayım size. Kimbilir tanıdıkça severiz, mi acaba!Kereviz, maydanozgiller familyasından olan keskin kokulu bir bitki. Akdeniz ve Ortadoğu kökenli bu bitki eski Yunanlılar ve Romalılarca lezzet verici olarak, eski Çinliler de ise ilaç olarak kullanılmış.Günümüzde ise sebze olarak yetiştirilen kerevizin üç çeşidi var. Yumru ya da kök kereviz, yaprak ve kesme kereviz.ABD'de ve Avrupa'daki pekçok ülkede yaprak kereviz yaygın olmasına karşılık, Türkiye'de yumru kereviz tüketiliyor.Başlıca Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen kerevizin toplam üretimi 15 bin ton dolayında. Kereviz, D=limonen ve selineninden oluşan uçucu bir yağ içerir.Bu nedenle eskiden turşu, çorba ve yemeklerle koku vermesi için kullanılırmış. Günümüzde ise kereviz daha çok yemeklik olarak tüketiliyor. Kerevizin zeytinyağlısı en çok bilinen ve sevilen yemeği. Ancak çiğ olarak da tüketilebilen kerevizin salatası da çok güzel oluyor. Bugün size yapılışını vereceğim.Cevizli kereviz salatasını lütfen en kısa zamanda yapın. İnanın ki, hiç kimse içinde ne olduğunu anlayamayacak. Ceviz, salatanın besin değerini ve lezzetini artırıyor.Az miktardaki mayonez ise sizi korkutmasın. Yok eğer daha az yağlı istiyorsanız mayonezi biraz daha azaltıp yoğurdu artırabilirsiniz. İftar sofrasında da keyifle tüketebileceğiniz bu salata için şimdiden afiyet olsun diyorum.MALZEMELER:3 orta boy kereviz, 3 çorba kaşığı mayonez, 3 çorba kaşığı yoğurt, 3 çorba kaşığı iri dövülmüş ceviz, 4-5 diş sarımsak, 1 demet dereotu, yarım adet limonun suyu.YAPILIŞI:Kerevizleri derince soyalım ve rendenin iri tarafıyla rendeleyelim ya da robotta çekelim. Kerevizleri limonlu suda sosu hazırlayana dek bekletelim. Bir kapta mayonezi, yoğurdu, cevizi, dövülmüş sarımsakları ve arzuya göre dereotunu karıştıralım. Üzerine limonlu sudan çıkarıp suyunu süzdüğümüz kerevizleri ekleyip tekrar karıştıralım. Salatayı servis tabağına aktarıp nane yaprakla ile süsleyelim. Servis yapalım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!